30/09/2023

Μαίνεται η μεγάλη φωτιά στη Νέα Μάκρη – Στη μάχη με τις φλόγες και τα εναέρια μέσα

Σε ύφεση είναι αυτή την ώρα, λίγο μετά τις 8:30 το πρωί της Πέμπτης η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 2.17 τα ξημερώματα στην περιοχή Λιβίσι της Νέας Μάκρης.

«Αυτή την στιγμή υπάρχουν γύρω στα εννέα εναέρια μέσα και επίγειες δυνάμεις, ενώ συνδράμουν υδροφόρες. Να τονίσουμε ότι είναι η έβδομη φωτιά στην περιοχή μέσα σε εννέα ημέρες. Κάνουμε ότι είναι δυνατό για να προλάβουμε πριν να δυναμώσουν οι άνεμοι»  ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Στο σημείο επιχειρούν συνολικά αυτή την ώρα 98 πυροσβέστες με 35 οχήματα και 4 πεζοπόρες ομάδες, εννέα εναέρια μέσα, υδροφόρες της περιφέρειας και ΟΤΑ, μηχανήματα έργου, οχήματα εθελοντών πυροσβεστών και η Ελληνική Αστυνομία.

Η φωτιά ξέσπασε τα ξημερώματα της Πέμπτης σε δυο μέτωπα. Το πρώτο ξεκίνησε λίγο μετά τις 02:00 τα ξημερώματα στην περιοχή Λιβίσι κοντά στον Άγιο Εφραίμ και λίγα λεπτά αργότερα εκδηλώθηκε φωτιά και σε δεύτερο μέτωπο, στην περιοχή Αγία Μαρίνα. Αρχικά, η φωτιά βρισκόταν κοντά σε σπίτια, αλλά πλέον δεν κινδυνεύει κατοικημένη περιοχή.

Η φωτιά καίει δασική έκταση ενώ η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής είναι μεγάλη. Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να επιχειρούν καναντέρ. Στο σημείο επιχειρούν 98 πυροσβέστες με 35 οχήματα και 4 πεζοπόρα τμήματα. Παράλληλα, συνδράμουν υδροφόρες της περιφέρειας και μηχανήματα έργου ΟΤΑ, οχήματα εθελοντών πυροσβεστών και η Ελληνική Αστυνομία.

Η φωτιά στην περιοχή Λιβίσι κατευθύνεται παράλληλα με τα σπίτια και τα καμένα του Νέου Βουτζά. Το μέτωπο της φωτιάς στην Αγία Μαρίνα κινείται προς την Πεντέλη και δεν απειλούνται σπίτια. Νωρίτερα, προληπτικά, απομακρύνθηκε ζευγάρι ηλικιωμένων.

Στο σημείο της φωτιάς βρίσκεται και ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης. Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ είπε πως η φωτιά είναι μεγάλη, αλλά δεν κινδυνεύουν σπίτια. Κάποιοι κάτοικοι στην Αγία Μαρίνα απομακρύνθηκαν προληπτικά στην αρχή της φωτιάς. «Η φωτιά έχει χωριστεί σε δύο μέτωπα. Οι επίγειες δυνάμεις μπορούν να φτάσουν έως ένα ορισμένο σημείο επειδή είναι δύσβατη η περιοχή», είπε ο κ. Πατούλης.

 

Μεγάλη φωτιά στον Διόνυσο

Κάτοικοι της περιοχής κάνουν λόγο για εμπρησμό, καθώς, όπως κατήγγειλαν, είδαν δυο ύποπτα άτομα πάνω σε μοτοσικλέτα να κινούνται στο Λιβίσι την ώρα που ξεκίνησε η φωτιά. Η Πυροσβεστική δεν αποκλείει το ενδεχόμενο του εμπρησμού, κυρίως λόγω της ώρας της φωτιάς αλλά και του γεγονός πως το δεύτερο μέτωπο ξέσπασε λίγα λεπτά μετά το πρώτο.

«Έχουμε βάσιμες υποψίες για εμπρησμό γιατί ήταν δύο τα μέτωπα που ξεκίνησαν σε απόσταση 500 μέτρων. Το μέτωπο αυτή την ώρα (σ.σ. 6:15 το πρωί) εκτείνεται σε μήκος 1,5 χιλιομέτρου» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ ο δήμαρχος Μαραθώνα.