Πα. Μαρ 31st, 2023

3 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης του Εκφοβισμού

Ο εκφοβισμός είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα στα σχολεία, ειδικά τα τελευταία χρόνια. Ενώ ορισμένοι θεωρούν ότι η κακοποίηση και η κακοποίηση που κάνουν ορισμένα παιδιά στο σχολείο είναι τυπικό μέρος της εφηβικής εμπειρίας, τα αυξανόμενα ποσοστά αυτοκτονιών και η βία στο σχολείο έχουν οδηγήσει τους αξιωματούχους να αρχίσουν να παίρνουν μια σκληρή στάση μηδενικής ανοχής για τον εκφοβισμό.

Αν σας επέλεξαν στο σχολείο ως παιδί, ή ίσως συνεχίστηκε και στο κολέγιο και στα ενήλικα χρόνια σας, η Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης του Εκφοβισμού εφιστά την προσοχή στα δεινά σας και στα δεινά άλλων που βίωσαν αυτό το απίστευτα δύσκολο και επικίνδυνο μέρος πολλών ζωές των παιδιών.

Ιστορία της Ημέρας Πρόληψης του Εκφοβισμού
Ο εκφοβισμός υπήρχε πιθανώς όσο και οι άνθρωποι, αλλά το 2007 δύο νεαροί άνδρες με τα ονόματα David Shepherd και Travis Price αποφάσισαν ότι απλώς είχαν χορτάσει. Την πρώτη μέρα του σχολείου, μια μέρα όπως κάθε άλλη όπως μπορείτε να φανταστείτε, ένας μαθητής με το όνομα Jadrien Cota είχε κάνει ένα ζωτικό λάθος για ένα νεαρό αγόρι που ξεκινούσε τη σχολική χρονιά. Αυτό το λάθος; Φορούσε ένα ροζ πουκάμισο. Δεν χρειάστηκε σχεδόν καθόλου χρόνος για μια ομάδα νταήδων να προσέξουν το χρώμα του πουκάμισού του και αμέσως άρχισαν να τον δυσκολεύουν γι’ αυτό. Παρατηρώντας αυτό, ο Ντέιβιντ και ο Τράβις αποφάσισαν να πάρουν θέση. Πήγαν σπίτι και αγόρασαν 50 ροζ πουκάμισα και τα μοίρασαν στο σχολείο την επόμενη μέρα, ενθαρρύνοντας όλους να πάρουν θέση ενάντια στον εκφοβισμό. Δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για να εξαπλωθεί αυτή η πρακτική σε όλο τον κόσμο, το 2008, ο Γκόρντον Κάμπελ, ο πρωθυπουργός της Βρετανικής Κολομβίας, κήρυξε μια επαρχιακή ημέρα κατά του εκφοβισμού. Συνέχισε να εξαπλώνεται μέχρι το 2012, όταν τα Ηνωμένα Έθνη έκαναν αυτόν τον εορτασμό και τον ώθησαν ένα βήμα παραπέρα, μετατρέποντάς τον σε μια εκστρατεία κατά του εκφοβισμού σε παγκόσμια κλίμακα.

Πώς να γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης του Εκφοβισμού
Η λήψη θέσης κατά του εκφοβισμού είναι, εν μέρει, μια πράξη επαγρύπνησης που ξεκινά από το σπίτι. Σκεφτείτε τις συμπεριφορές με τις οποίες κάνετε και τα ανάλαφρα πειράγματα που κάνετε με τους συναδέλφους, τους συμμαθητές και τους φίλους σας. Είναι δυνατόν αυτό που βλέπετε ως αβλαβές να εκλαμβάνεται στην πραγματικότητα ως επιβλαβής και κακόβουλη πράξη; Παρατηρείτε τον εκφοβισμό που συμβαίνει γύρω σας; Σηκωθείτε και πείτε στον δράστη να σταματήσει και να γίνει πρωταθλητής για το άτομο που υφίσταται εκφοβισμό.

Διαδώστε πληροφορίες σχετικά με το τι μπορεί να συμβεί ως αποτέλεσμα του εκφοβισμού και φροντίστε να ακούτε πραγματικά τα παιδιά και τους φίλους σας εάν παραπονιούνται για το πώς τους αντιμετωπίζουν στο σχολείο. Ο εκφοβισμός είναι ένα σοβαρό πρόβλημα και η Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης του Εκφοβισμού είναι η ευκαιρία μας να πάρουμε θέση εναντίον του και να τον ξεπεράσουμε.