Δε. Οκτ 18th, 2021

7 σημάδια του οργανισμού μας που προδίδουν έλλειψη πρωτεΐνης

 Πολύς κόσμος πιστεύει πως καταναλώνει αρκετή πρωτεΐνη μέσα από τη διατροφή του, ενώ στην πραγματικότητα αντιμετωπίζει έλλειψη.

Η έλλειψη πρωτεΐνης είναι συχνότερη στους ηλικιωμένους ή σε εκείνους που ακολουθούν αυστηρή χορτοφαγική ή ακόμα και vegan διατροφή και είναι πιο συχνή στις γυναίκες. Οι περισσότεροι άνθρωποι που ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή λαμβάνουν καθημερινά τόση πρωτεΐνη όση χρειάζεται ο οργανισμός σας. Οι τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη περιλαμβάνουν αυγά, άπαχο κρέας, πουλερικά, ψάρια, φασόλια, όσπρια, τόφου, σπόρους, ξηρούς καρπούς, γάλα, γιαούρτι και τυρί. Αν ο οργανισμός σας έχει έλλειψη πρωτεΐνης υπάρχουν σημάδια που σίγουρα θα δείτε.

Απώλεια μυών
Η απώλεια μυϊκής μάζας είναι ένα από τα πρώτα σημάδια ότι η πρωτεΐνη που παίρνουμε δεν είναι όση χρειάζεται ο οργανισμός σας. Αυτό συμβαίνει γιατί οι μύες μας αποτελούνται κυρίως από πρωτεΐνη, οπότε συχνά όταν κάνουμε μία μη ισορροπημένη δίαιτα, τείνουμε να χάνουμε βάρος από τους μυς και όχι να χάνουμε λίπος.

Αλλαγές στο δέρμα, τα νύχια και τα μαλλιά μας
Το σημαντικότερο συστατικό στο δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια μας είναι η πρωτεΐνη. Εάν κάποια στιγμή παρουσιάσουμε κάποιου είδους ανεπάρκεια στην πρωτεΐνη, το σώμα μας θα αρχίσει να αντιδρά. Αν λοιπόν παρατηρήσετε ότι τα νύχια σας είναι εύθραυστα, το δέρμα σας είναι κόκκινο ή τα μαλλιά σας ξεθωριάζουν ή αραιώνουν, αυτά μπορεί να είναι σημάδια ότι έχετε ανεπάρκεια πρωτεΐνης.

Αίσθημα πείνας
Όταν το σώμα σας δεν λαμβάνει αρκετή πρωτεΐνη, είναι πιθανό να μην έχετε το αίσθημα της πείνας. Η κατανάλωση αρκετής πρωτεΐνης μας βοηθά να νιώθουμε το αίσθημα του κορεσμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μειώνοντας την όρεξή μας.

Κίνδυνος για σπασίματα οστών
Η διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες βοηθά στην ενίσχυση και την προστασία των οστών μας. Εάν το σώμα μας προσλαμβάνει λίγη πρωτεΐνη, θα αρχίσει να δίνει αυτομάτως προτεραιότητα σε άλλα όργανα και θα αρχίσει να τραβάει πρωτεΐνη από τους σκελετικούς μύες. Ως γνωστόν οι μύες βοηθούν τη στήριξη των οστών μας, οπότε εξασθενούν και αυξάνεται και ο κίνδυνος κατάγματος και σπασιμάτων.

Οίδημα
Το οίδημα είναι κατακράτηση υγρών στο σώμα και αυτό είναι κάτι που προκαλεί πρήξιμο των ιστών. Εάν λοιπόν παρατηρήσετε πως τα πόδια σας ή τα χέρια σας πρήζονται χωρίς αιτία, τότε ίσως ο ένοχος είναι η έλλειψη πρωτεΐνης.

Ασθένεια
Η πρωτεΐνη είναι το βασικό συστατικό των αντισωμάτων και βοηθούν το σώμα μας να καταπολεμήσει τα βακτήρια και τους ιούς. Η έλλειψη πρωτεΐνης μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, αυξάνοντας τον κίνδυνο λοιμώξεων και ασθενειών.

Αίσθημα αδυναμίας
Με την πάροδο του χρόνου, η έλλειψη πρωτεΐνης μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε κουρασμένοι και αδύναμοι. Η πρωτεΐνη η οποία είναι υπεύθυνη και για το ποσοστό της αιμοσφαιρίνης βοηθά στη μεταφορά οξυγόνου στο σώμα μας. Εάν το οξυγόνο δεν κυκλοφορεί αποτελεσματικά στο σώμα μας, μπορεί να μας προκαλέσει αδυναμία και ίσως και δύσπνοια.