01/12/2023

Αλβανία: Δημοτικές εκλογές στη σκιά της σύλληψης Μπελέρη

Στη σκιά της σύλληψης του μέλους της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας της Αλβανίας και υποψηφίου δημάρχου Χειμάρρας, Διονύσιου-Φρέντι Μπελέρη, για εξαγορά ψήφων, πραγματοποιούνται στην Αλβανία οι δημοτικές εκλογές για την ανάδειξη των 61 δημάρχων της χώρας.

Στην κούρσα της εκλογής συμμετέχουν 144 υποψήφιοι για τη θέση του δημάρχου, ενώ άλλοι 23.700 διαγωνίζονται για να είναι μέλη των δημοτικών συμβουλίων. Τις εκλογές θα παρακολουθήσουν στενά περίπου 230 διεθνείς παρατηρητές, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων δεσμεύεται υπό την καθοδήγηση της αποστολής του ODIHR.

Οι δυο ισχυρότεροι διεκδικητές των 61 δήμων της χώρας είναι το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Έντι Ράμα, που έχει από τις εκλογές του 2019 και τις ενδιάμεσες του 2020, λόγω του μποϊκοτάζ της αντιπολίτευσης στις εκλογές, 60 δημάρχους και ο συνασπισμός «Μαζί Κερδίζουμε» με ηγέτη τον πρώην Πρόεδρο και πρωθυπουργό, Σαλί Μπερίσα, και τον πρώην Πρόεδρο, Ιλίρ Μετά, που έχει έναν δήμο από τις ενδιάμεσες εκλογές.

Οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι στους καταλόγους για τις εκλογές της 14ης Μαΐου περιλαμβάνουν πάνω από 3 εκατομμύρια 650 χιλιάδες ψηφοφόρους, μεταξύ των οποίων και Αλβανοί μετανάστες, οι οποίοι ακόμα δεν μπορούν να ψηφίσουν από τις χώρες όπου ζουν. Λαμβάνοντας υπόψη τον υψηλό αριθμό τους, οι πραγματικοί ψηφοφόροι στις εκλογές μπορούν να υπολογιστούν κάπου μεταξύ 30-40% λιγότεροι.

Μετά το μποϊκοτάζ των εκλογών του 2019 από την αντιπολίτευση, οι σημερινές εκλογές επαναφέρουν την κανονικότητα στην κούρσα για τους ηγέτες των 61 δήμων της χώρας, για τους οποίους διαγωνίζονται 144 υποψήφιοι από 40 κόμματα και συνασπισμούς, μεταξύ των οποίων δύο ανεξάρτητοι υποψήφιοι. Ενώ για τις 1.603 θέσεις των μελών των Δημοτικών Συμβουλίων έχουν εγγραφεί περίπου 23.700 υποψήφιοι, μεταξύ των οποίων 10 ανεξάρτητοι.

Σε 5.100 από τα περισσότερα από 5.200 εκλογικά τμήματα, η ταυτοποίηση των ψηφοφόρων θα γίνεται ηλεκτρονικά, μέσω συσκευής εκτός σύνδεσης. Εκτός από αυτό το σύστημα, αυτή τη φορά σε τρεις δήμους, του Ελμπασάν, του Καμέζ και του Βόρε, η ψηφοφορία και η καταμέτρηση θα γίνονται ηλεκτρονικά, με τη χρήση μηχανημάτων αφής. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν λίγο μετά το κλείσιμο της διαδικασίας και θα γίνει μετεκλογική καταμέτρηση όλων των επιβεβαιώσεων για να γίνει η ακριβής επαλήθευση.

Στην υπόλοιπη χώρα η ψηφοφορία θα διεξαχθεί με τον παραδοσιακό τρόπο με ψηφοδέλτια, ένα για τον υποψήφιο δήμαρχο και ένα για τα δημοτικά συμβούλια όπου ψηφίζεται το λογότυπο του κόμματος ή του συνασπισμού. Η καταμέτρηση θα γίνει κεντρικά σε 92 ειδικά διαμορφωμένα κέντρα.

Εδώ και περισσότερο από έναν μήνα, η διεθνής αποστολή παρατηρητών του ODIHR, με επικεφαλής την πρέσβη Όντρι Γκλόβερ, βρίσκεται στη χώρα. Ομάδα 24 μακροπρόθεσμων παρατηρητών παρακολουθεί την προεκλογική διαδικασία από τις 13 Απριλίου. Η αποστολή είχε ζητήσει παρουσία 300 βραχυπρόθεσμων παρατηρητών από χώρες μέλη του ΟΑΣΕ, αλλά μόνο περίπου 165 έχουν φτάσει στην Αλβανία. Συμπεριλαμβανομένων των ομάδων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τη συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης ή τις ξένες πρεσβείες στη χώρα, υπολογίζεται ότι ο αριθμός των ξένων παρατηρητών είναι περίπου 230 άτομα.

Η εκστρατεία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές διεξήχθη γενικά αθόρυβα, χωρίς σημαντικά επεισόδια, ενώ δεν έλειψαν οι καταγγελίες για τη χρήση της διοίκησης και των πόρων της, ούτε οι περιπτώσεις εξαγοράς ψήφων, με θύμα τον Φρέντι Μπελέρη.

Σύμφωνα με την αστυνομία, από τις 14 Απριλίου έχουν καταγραφεί 54 υποθέσεις αξιόποινων πράξεων στον τομέα των εκλογικών εγκλημάτων, για τις οποίες ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε 88 άτομα.

Σε ό,τι αφορά στην Ελληνική Εθνική Μειονότητα για άλλη μια φορά βρίσκεται διχασμένη και διασπασμένη σε μια ακόμα εκλογική αναμέτρηση, με τους υποψήφιους στους δήμους που στην πλειοψηφία τους κατοικούνται από Έλληνες, να κατέρχονται με διαφορετικούς κομματικούς συνασπισμούς σ’ έναν ιδιότυπο «εμφύλιο». Προφανώς οι προσωπικές φιλοδοξίες υπερισχύουν των συμφερόντων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.

Έτσι. στη Χειμάρρα ο νυν δήμαρχος, Γιώργος Γκόρος, που υποστηρίζεται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Έντι Ράμα, θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον τρεις φορές υποψήφιο Φρέντι Μπελέρη του συνασπισμού «Μαζί Κερδίζουμε». Αβέβαιες όμως είναι οι εκλογές όμως στην Χειμάρρα μετά τη σύλληψη του Μπελέρη για εξαγορά ψήφων και η παράταση της κράτησης του στα Τίρανα.

Στον δήμο Φοινίκης για τον δημαρχιακό θώκο ερίζουν, ο Ρωμαίος Τσάκουλης υποστηριζόμενος από το Σοσιαλιστικό Κόμμα και το μειονοτικό κόμμα για το Μέλλον (ΜΕΓΑ), ο Λεωνίδας Χρίστου από τον συνασπισμό «Μαζί Κερδίζουμε» και ο Λεωνίδας Παππάς από το επίσημο Δημοκρατικό Κόμμα.

Τριπλή είναι και η αναμέτρηση στον δήμο Δρόπολης όπου ο νυν δήμαρχος που στηρίζεται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, Δημήτρης Τόλης, θα έρθει αντιμέτωπος με τον εκλεκτό του συνασπισμού «Μαζί Κερδίζουμε», Θανάση Μανέκα, και τον Κώστα Γκάρο του αλβανικού Κινήματος Δέηση.