16/06/2024

Αλβανία: Η Ιταλία κατασκευάζει εκεί κλειστή δομή για τους μετανάστες της

Στο Σεντζίν της Αλβανίας βρίσκεται η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι συνοδευόμενη από τον Αλβανό ομόλογό της Έντι Ράμα στην περιοχή όπου, βάσει της σχετικής συμφωνίας των δύο χωρών, θα δημιουργηθεί ιταλικό κλειστό κέντρο παραμονής για αιτούντες άσυλο.

«Είμαστε περήφανοι που μπορούμε να βοηθήσουμε ως Ευρωπαίοι, αν και όχι ως Ευρωπαίοι της ΕΕ. Αν η συμφωνία αυτή αποτύχει, θα είναι μια αποτυχία που δεν θα οφείλεται σε υστεροβουλία κακούργων, αλλά στον αυθορμητισμό της καρδιάς», δήλωσε ο Ράμα.

Από την μεριά της, η Τζόρτζια Μελόνι τόνισε: «Θεωρούμε ότι σε αυτόν τον τομέα η συνεργασία χωρών της ΕΕ με χώρες που δεν είναι, ακόμη, μέλη της Ένωσης είναι βασικής σημασίας. Η συμφωνία αυτή θέτει τρεις κύριους στόχους: την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, την πρόληψη των παράτυπων μεταναστευτικών ροών και να το να υποδεχόμαστε στην Ευρώπη μόνον όποιον δικαιούται, πράγματι, διεθνή ανθρωπιστική προστασία».

«Σήμερα ανακοινώνουμε την ολοκλήρωση της πρώτης εκ των δύο δομών, του Σεντζίν, η οποία θα λειτουργήσει ως hotspot. Στην δεύτερη δομή, στο Γκιαντέρ -η οποία βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης- μέσω διαδικτύου θα εξετάζονται τα αιτήματα για παροχή ασύλου», ολοκλήρωσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός.