22/02/2024

Άναψε η φλόγα για 121.692 πεσόντες στα πεδία των μαχών στο μνημείο των ‘Αθανάτων του Έθνους’

Εγκαινιάστηκε σήμερα, Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023, στο Στρατόπεδο ΠΑΠΑΓΟΥ το Μνημείο των Αθανάτων του Έθνους, στο οποίο είναι χαραγμένα τα ονοματεπώνυμα των 121.692 πεσόντων στους αγώνες του Έθνους.

Στην τελετή παρευρέθηκε ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος ο οποίος στον χαιρετισμό του έκανε λόγο για μια ιστορική και εμβληματική ημέρα.

«Είναι μια στιγμή ιερή και συνάμα βαθιά συγκινητική, γιατί αυτό το Μνημείο συνιστά την ελάχιστη έκφραση της ευγνωμοσύνης μας προς τις γενιές των Ηρώων της Πατρίδος που πότισαν το δένδρο της Ελευθερίας, της Ελευθερίας όλων ημών» ανέφερε ο Α/ΓΕΕΘΑ.

Τόνισε επίσης ότι «η Πατρίδα τους ευγνωμονεί για τη θυσία τους και σημείωσε ότι από σήμερα θα τους φιλοξενούμε στην έδρα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και θα τους αποτίουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής κάθε μέρα, σε κάθε γιορτή, σε κάθε επέτειο, σε κάθε εκδήλωση».

Αναλυτικά ο χαιρετισμός του Α/ΓΕΕΘΑ στην τελετή εγκαινίων του Μνημείου των Αθανάτων του Έθνους

Κύριε Υπουργέ, εκπρόσωπε του Προέδρου της Κυβέρνησης,
Κύριε Πρόεδρε της Βουλής,
Θεοφιλέστατε Εκπρόσωπε του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος,
Κύριοι Υπουργοί,
Κύριοι Δήμαρχοι,
Εξοχότατε Κύριε Πρέσβη,
Κύριοι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων Στρατού, Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής,
Κύριοι Πρόεδροι Ενώσεων και Συνδέσμων Αποστράτων,
Αγαπητά Στελέχη,
Εκλεκτοί Προσκεκλημένοι,
Κυρίες και κύριοι,

Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής αλλά και πολύ υπερήφανος που σήμερα στέκομαι ενώπιον σας επ’ ευκαιρία των εγκαινίων του μοναδικού αυτού μνημείου, του μνημείου των «Αθανάτων του Έθνους» όπως είναι η ονομασία που επελέγη.
Ενός μοναδικού μνημείου που είναι αφιερωμένο σε όλους αυτούς που έχασαν την ζωή τους, που προσέφεραν τη ζωή τους στην Πατρίδα, που έδωσαν τα πάντα αγωνιζόμενοι για την Ελευθερία της, την Ανεξαρτησία της, την απελευθέρωσή της, την αξιοπρέπεια και την Τιμή της.
Η θυσία τους Φάρος Χρέους και Ευθύνης, για όλους εμάς τους μεταγενέστερους.
Για όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, αλλά ιδιαιτέρως για όλους εμάς που ανήκουμε και υπηρετούμε στις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά κι αυτούς που θα υπηρετήσουν στο μέλλον.
Η σημερινή ημέρα λοιπόν είναι κυριολεκτικά μοναδική και ξεχωριστή.
Είναι ιστορική και εμβληματική.
Είναι πραγματικά ιερή και συνάμα βαθιά συγκινητική, γιατί αυτό το Μνημείο συνιστά την ελάχιστη έκφραση της ευγνωμοσύνης μας προς τις γενιές των Ηρώων της Πατρίδος που πότισαν το δένδρο της Ελευθερίας, της Ελευθερίας όλων ημών.
Ανεξαρτήτως βαθμών, τίτλων και ιδιοτήτων που φέρει ο καθένας.

Και η μοναδικότητα αυτού του μνημείου έγκειται στο γεγονός ότι, εκτός από αυτό καθ’ αυτό το μνημείο με την Αιώνια Φλόγα να καίει στην μνήμη και προς τιμήν όλων αυτών των υπέροχων Ελλήνων, για πρώτη φορά σε όλη την Ελλάδα βρίσκονται σε χώρο μνημείου καταγεγραμμένα όλα τα ονόματα των πεσόντων στους Αγώνες του Έθνους από ιδρύσεως του Ελληνικού Κράτους.

Δεξιά κι αριστερά μας στις επιβλητικές επιτύμβιες πλάκες βρίσκονται χαραγμένα για πάντα τα ονοματεπώνυμα όλων αυτών των υπέροχων Ελλήνων.
Χωρίς βαθμούς, χωρίς Κλάδους προελεύσεως, χωρίς ειδικότητες, χωρίς τόπους που έπεσε ο καθένας.
Απλά και απέριττα, μόνον τα ονοματεπώνυμά τους.

Μόνο τα ονόματά τους!
Γιατί η ζωή όλων τους, η ζωή τους, αυτό που έκαναν για την Πατρίδα μας, δεν έχει ούτε τίτλους, ούτε βαθμούς, ούτε προελεύσεις, ούτε έχει σημασία που έπεσαν, που έχασαν τη ζωή τους.
Είναι τόσο μεγάλο και συγκλονιστικό αυτό που έκαναν, τόσο απίθανα σημαντικό που τελικά δεν έχει σημασία τίποτα άλλο!!
Μόνο το γεγονός.
Το γεγονός της θυσίας υπέρ της Πατρίδος.

Ίδιο για όλους.
Χωρίς διακρίσεις.
Έδωσαν τη ζωή τους.
Μετά απ’ αυτό, για την Ελλάδα κι όλους εμάς, τίποτε άλλο δεν έχει σημασία.
Δεν υπάρχει κάτι άλλο που να προσδιορίζει περισσότερο ή λιγότερο αυτό που έπραξαν.
Έκαναν το Χρέος τους όταν απαιτήθηκε!

Και η Πατρίδα τους ευγνωμονεί!
121.692 ονόματα.
121.692 χιλιάδες Έλληνες.
121.692 ψυχές που έφυγαν για πάντα για την Ελλάδα πολεμώντας στα πεδία των Μαχών, για την προστασία και το μεγαλείο της.

Από σήμερα λοιπόν θα τους φιλοξενούμε στο Στρατόπεδο Παπάγου, στην έδρα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, των Γενικών Επιτελείων των Κλάδων κι από προχθές στην έδρα της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου στο νέο της Στρατηγείο και θα τους αποτίουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής κάθε μέρα, σε κάθε γιορτή, σε κάθε επέτειο, σε κάθε εκδήλωσή μας.
Θα είναι μαζύ μας, να τους βλέπουμε, να τους αναλογιζόμεθα, να τους θαυμάζουμε, να τους σκεφτόμαστε, να τους καμαρώνουμε και να εμπνεόμεθα απ’ αυτούς.

Η φλόγα που θα καίει στον βωμό του μνημείου θα μας θυμίζει το άσβεστο πάθος τους για την ελευθερία και την τιμή της Πατρίδος, που τους έκανε να δώσουν τη ζωή τους γι’ αυτήν και θα αποτελεί για εμάς έμπνευση στην εκπλήρωση της αποστολής μας.
Όλοι αυτοί ήσαν απλοί καθημερινοί Έλληνες πριν γίνουν Ήρωες!
Ήσαν απλοί στρατιώτες της Ελλάδας!
Όπως κι εμείς!
Σαν κι εμάς!
Που όταν όμως ήρθε η ώρα της μεγάλης απόφασης δεν δίστασαν ούτε μια στιγμή και πέρασαν για πάντα στο Πάνθεον των ηρώων του Ελληνικού Έθνους.
Θα είναι εδώ λοιπόν για πάντα, μαζύ μας να μας υπενθυμίζουν τη μεγάλη ευθύνη που φέρουμε και το βαρύ χρέος που κουβαλάμε στους ώμους μας για την εξασφάλιση των Εθνικών Δικαίων, της Ελευθερίας και της Ανεξαρτησίας της Πατρίδος.
Αυτής της υπέροχης Πατρίδος που αξίζει τα πάντα.
Ακόμη και τις ζωές μας.
Όλοι αυτοί που τα ονόματά τους είναι από σήμερα εδώ και για πάντα, θα μας θυμίζουν ότι η θυσία για την Πατρίδα δεν είναι ποτέ μάταιη, στον διαρκή και αταλάντευτο υπαρξιακό αγώνα της για τα ιδεώδη της Ελευθερίας και το πανάρχαιο χρέος της να αντιμετωπίζει σ’ αυτήν εδώ την μικρή αλλά τόσο σημαντική γωνιά του Πλανήτη με σθένος και αυταπάρνηση κάθε αντιξοότητα και κάθε επιβουλή, όπως επίσης να απαντά με αποφασιστικότητα και σθένος στις κατά καιρούς προκλήσεις και απειλές, απ’ όπου κι αν προέρχονται.
Και το κάνει με θαυμαστή συνέπεια.