Δε. Απρ 19th, 2021

Άνοιγμα Τσαβούσογλου στην Αίγυπτο

Η Τουρκία και η Αίγυπτος θα μπορούσαν να διαπραγματευτούν και να υπογράψουν μια συμφωνία θαλάσσιας οριοθέτησης στην ανατολική Μεσόγειο εάν οι σχέσεις τους -οι οποίες είναι τεταμένες- επιτρέψουν μια τέτοια κίνηση, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Όπως σημειώνει το Reuters οι σχέσεις μεταξύ των δύο ωρών είναι παγωμένες» από τότε που ο στρατός της Αιγύπτου εκδίωξε τον Πρόεδρο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Mohammed Mursi, σύμμαχο του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, το 2013. Διαφωνούν επίσης για τη θαλάσσια δικαιοδοσία και τους υπεράκτιους πόρους, καθώς και σημαντικές διαφορές στο θέμα της Λιβύης, όπου υποστήριξαν αντίθετες πλευρές στον εμφύλιο πόλεμο.

Τον περασμένο μήνα, η Αίγυπτος ανακοίνωσε την έναρξη ενός γύρου προσφορών για εξερεύνηση και εκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου σε 24 τεμάχια, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων στη Μεσόγειο. Ο Τσάβουσογλου είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι προσπάθειες ερευνών της Αιγύπτου σεβάστηκαν την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας στην περιοχή και η Άγκυρα το θεωρεί αυτό θετικό.

Τσαβούσογλου
Δεν υπάρχουν ακόμη συνομιλίες σε πολιτικό επίπεδο
«Δεδομένου ότι είναι οι δύο χώρες με τις μεγαλύτερες ακτές στην ανατολική Μεσόγειο, εάν το επιτρέψουν οι δεσμοί και οι συνθήκες, μπορούμε να διαπραγματευτούμε μια συμφωνία θαλάσσιας οριοθέτησης με την Αίγυπτο και να την υπογράψουμε μεταξύ μας», δήλωσε ο Τσάβουσογλου.

Μετά από ανταλλαγή προσβολών και κατηγοριών για χρόνια, η Τουρκία και η Αίγυπτος έριξαν τους τόνους στις δημόσιες τοποθετήσεις τους, αναφέρει το Reuters. Ωστόσο, Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν υπάρχουν ακόμη συνομιλίες σε πολιτικό επίπεδο μεταξύ των δύο πλευρών και ότι οι επαφές είναι αποκλειστικά σε ανταλλαγή πληροφοριών.