09/12/2023

Απαγόρευση εισόδου στον Τζιτζικώστα στη Σμύρνη: Το ΥΠΕΞ και οι δικαιολογίες της Τουρκίας

Σάλο προκάλεσε το πρωτοφανές περιστατικό που σημειώθηκε το Σάββατο σε βάρος του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, καθώς οι τουρκικές αρχές στη Σμύρνη του απαγόρευσαν την είσοδο στη χώρα, χωρίς, ωστόσο, να τον ενημερώσουν για τους λόγους της απόφασης αυτής.

Όπως εξήγησε αρχικά ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας σε δηλώσεις του, οι τουρκικές Αρχές στη Σμύρνη του απαγόρευσαν την είσοδο στη χώρα, χωρίς να τον ενημερώνουν για τους λόγους.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας έφτασε στο λιμάνι της Σμύρνης το πρωί του Σαββάτου με τη νέα ακτοπλοϊκή γραμμή που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τα τουρκικά παράλια, για να προεδρεύσει στη 13η Γενική Συνέλευση Ευρώπης – Μεσογείου, ωστόσο οι τουρκικές Αρχές δεν του επέτρεψαν την είσοδο.

ΥΠΕΞ: Απαράδεκτη και εντελώς καταχρηστική η απαγόρευση εισόδου στον Τζιτζικώστα στη Σμύρνη
Με ανακοίνωσή του, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε το απόγευμα του Σαββάτου την απαγόρευση εισόδου από τις τουρκικές αρχές του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας. Απόστολου Τζιτζικώστα, στη Σμύρνη.

Αυτούσια η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών
«Καταδικάζουμε απερίφραστα την απαράδεκτη και εντελώς καταχρηστική κράτηση και απαγόρευση εισόδου του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας από τις τουρκικές αρχές στη Σμύρνη νωρίτερα σήμερα.

Αναμένουμε από τις αρμόδιες τουρκικές αρχές να δοθούν άμεσα εξηγήσεις και τις καλούμε να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.

Η ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα, καθώς και το Γενικό Προξενείο στη Σμύρνη κινητοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή προβαίνοντας σε σχετικές παραστάσεις προς το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών».

Ενημέρωσε τον Τάκη Θεοδωρικάκο ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας
Από την πλευρά του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος επικοινώνησε νωρίτερα με τον κ. Τζιτζικώστα, ο οποίος και του περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια την ακραία πρόκληση των Τούρκων.

Ο κ. Θεοδωρικάκος εξέφρασε στον Απόστολο Τζιτζικώστα την αμέριστη συμπαράστασή του αναφέροντας του οτι η ελληνική πολιτεία θα κάνει ό,τι απαιτείται καταγγέλλοντας την προκλητική συμπεριφορά της Άγκυρας.

«Επικοινώνησα με τον Απόστολο Τζιτζικώστα για να εκφράσω την αγανάκτησή μου για την περιπέτεια, στην οποία υποβάλλεται από το πρωί από τις τουρκικές αρχές. Είναι σαφές οτι η προκλητικότητα του καθεστώτος της γειτονικής χώρας ξεπερνάει κάθε όριο, απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρικάκος με μήνυμά του στο Facebook και το Twitter.

Άμεσα τέθηκε σε επιφυλακή, εφόσον χρειαζόταν και μπορούσε να βοηθήσει σε κάτι, ο Έλληνας αστυνομικός σύνδεσμος που υπάρχει στη Σμύρνη. Όμως ήταν ξεκάθαρο ότι ο χειρισμός της υπόθεσης βρισκόταν αποκλειστικά στα χέρια των τουρκικών αρχών, οι οποίοι φαίνεται ότι σήμερα κλιμάκωσαν ακόμη περισσότερο τις προκλήσεις τους.

Η αντίδραση της Τουρκίας

Αργά το απόγευμα του Σαββάτου (05/11), το επίσημο κρατικό πρακτορείο της Τουρκίας Anadolu υποστήριξε σε τηλεγράφημά του πως ο λόγος της απίστευτης ταλαιπωρίας στην οποία υπεβλήθη ο κ. Τζιτζικώστας, ήταν το γεγονός ότι προέκυψε «τεχνικό πρόβλημα από την ομοιότητα του ονόματος με άτομο με περιορισμό εισόδου».

Μάλιστα, το τουρκικό πρακτορεί θέλησε μάλλον να ρίξει την ευθύνη στον κ. Τζιτζικώστα και επικαλούμενο «τεχνικούς λόγους λόγω συνωνυμίας» για την απαράδεκτη καθυστέρηση.

Αυτούσια η αναφορά του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu

«Ο Έλληνας αξιωματούχος Τζιτζικώστας αρνήθηκε να εισέλθει στη Σμύρνη, αν και άρθηκε το τεχνικό εμπόδιο της εισόδου του.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Τζιτζικώστας επέλεξε να μην εισέλθει στην Τουρκία, με τη δικαιολογία ότι η είσοδος καθυστέρησε λόγω τεχνικού προβλήματος στο τελωνείο της Σμύρνης εξαιτίας συνωνυμίας, όπου έφτασε ακτοπλοϊκώς για να παρακολουθήσει πρόγραμμα. Σύμφωνα με τα ελληνικά ΜΜΕ, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, μετέβη με πλοίο στην Τουρκία για να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση της Ευρωμεσογειακής Περιφερειακής και Τοπικής Συνέλευσης (ARLEM) που θα πραγματοποιηθεί στη Σμύρνη στις 7-8. Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έλαβαν οι τουρκικές αρχές, ο Τζιτζικώστας, του οποίου η ταυτότητα ελέγχθηκε μαζί με άλλους επιβάτες κατά τη διάρκεια τελωνειακών διαδικασιών στη Σμύρνη, φιλοξενήθηκε για λίγο από τις τοπικές αρχές λόγω τεχνικού προβλήματος που προέκυψε από την ομοιότητα του ονόματος με άτομο με περιορισμό εισόδου. Οι τοπικές αρχές ενημέρωσαν τον Τζιτζικώστα ότι μετά την επίλυση του προβλήματος θα μπορούσε να μπει στη Σμύρνη και να συνεχίσει το πρόγραμμά του. Ο Τζιτζικώστας, ωστόσο, είπε στις αρχές ότι εγκαταλείπει την προσπάθεια της εισόδου.

Ο Τζιτζικώστας είναι επίσης Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών που είναι συνδεδεμένη με την Ευρωπαϊκή Ένωση».