Σα. Νοέ 26th, 2022

Απειλεί τους πάντες ο Ερντογάν – Σε εγρήγορση η Αθήνα

Ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία να μην παρερμηνεύει την ψυχραιμία και τη διάθεση διαλόγου της Ελλάδας με ενδεχόμενες υποχωρήσεις από την υπεράσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, η αμφισβήτηση των οποίων συνιστά απαράβατη κόκκινη γραμμή, εκπέμπει η Αθήνα προς την Άγκυρα, που έχοντας πάρει διαζύγιο από τη λογική και την αλήθεια βαδίζει σε τεντωμένο σκοινί και ανεβάζει καθημερινά το θερμόμετρο της έντασης κλιμακώνοντας το κρεσέντο απειλών και προκλήσεων εναντίον της χώρας μας.

Σύμφωνα με τους αναλυτές η Τουρκία με τις παραληρηματικές τις επιθέσεις στην Ελλάδα, την οποία παρουσιάζει ψευδώς ως τον απόλυτο εχθρό του τουρκικού έθνους και τις πομφόλυγες περί «αυτοάμυνας» απέναντι στα εξοπλισμένα ελληνικά νησιά, επιχειρεί να δημιουργήσει ένα επικοινωνιακό περιτύλιγμα δήθεν προληπτικής αντίδρασης για μια προσχεδιασμένη επίθεση εναντίον της Ελλάδας ή να την εξωθήσει μέσω μίας μη ρητορικής κίνησης – όπως είπε ο Υφυπουργός Παιδείας και Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Άγγελος Συρίγος η να ρίξει πρώτη την «τουφεκιά» και να την εμφανίσει ότι τελεί εν αδίκω.

«Η Ελλάδα όμως δεν είναι η εύκολη νίκη που αναζητά ο κ. Ερντογάν για να πλασάρει θέαμα ελλείψει άρτου στην τουρκική κοινωνία», σχολίαζε κυβερνητική πηγή. Παράλληλα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη διαμηνύουν ότι η Ελλάδα είναι πιο ισχυρή από ποτέ, δεν πανικοβάλλεται ούτε τρομοκρατείται, αλλά επαγρυπνεί.

«Και στο πεδίο μέσα από μια συνεπή και καλά σχεδιασμένη πολιτική, το προηγούμενο διάστημα, έχουμε ενισχύσει την αποτρεπτική μας ικανότητα, έτσι ώστε να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε κάθε πρόκληση», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου στον ΣΚΑΪ, ενώ ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας στην ΕΡΤ υπογράμμισε ότι έχουν εκπονηθεί σχέδια «είτε για ασήμαντο είτε για σοβαρό επεισόδιο» και η κυβέρνηση βρίσκεται «σε πλήρη εγρήγορση επιχειρησιακή και διπλωματική». Ο διάλογος, ωστόσο, είναι πάντα πιο επωφελής για όλους, επιμένουν στην κυβέρνηση.

Μήνυμα Μητσοτάκη από την πυραυλάκατο «Βλαχάκος»
Ηχηρό μήνυμα αναβαθμισμένης αποτρεπτικής ισχύος αναμένεται να στείλει σήμερα και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από την τελετή ονοματοδοσίας της νέας 7ης πυραυλακάτου του Πολεμικού Ναυτικού που θα λάβει τιμητικά το όνομα του ήρωα των Ιμίων υποπλοιάρχου Παναγιώτη Βλαχάκου και αναμένεται να πρωταγωνιστήσει εφεξής στο Αιγαίο. Ένα πλοίο της Διεύθυνσης Ταχέων Σκαφών, το οποίο θα εξοπλιστεί μεταξύ άλλων από αντιπυραυλικό σύστημα, αλλά και με τους προηγμένης τεχνολογίας αντιπλοϊκούς πυραύλους Exocet Block 3, που είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν, αφήνουν ελάχιστα περιθώρια αντίδρασης και δύναται να καταφέρουν συντριπτικά πλήγματα ακόμη και σε πολύ μεγαλύτερες Μονάδες Επιφανείας.

Συντονισμένη απάντηση Αθήνας – Ουάσιγκτον στον Ερντογάν για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών
«Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματά της, εφόσον παραστεί η ανάγκη», διαμήνυσε με αυστηρότητα, σαφήνεια και αποφασιστικότητα στο μεταξύ το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, αποκρούοντας με αστραπιαία αντανακλαστικά τη χθεσινοβραδινή επίθεση και νέα διαστρέβλωση της πραγματικότητας από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, το οποίο κατηγόρησε την Αθήνα για προκλητικές ενέργειες και παράνομες πρακτικές και δηλώνοντας ότι: «θα χρησιμοποιήσουμε κάθε είδους νόμιμες μεθόδους και μέσα για τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του έθνους μας» απαίτησε εκ νέου την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.

Όλοι στη διεθνή κοινότητα αντιλαμβάνονται πλέον την αναθεωρητική ματιά με την οποία βλέπει η Τουρκία τη νομιμότητα. Εξ ού και το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας επισήμανε την προϋπόθεση αποδοχής του Διεθνούς Δικαίου που η Άγκυρα καταπατά συστηματικά και συμπλήρωσε εμφατικά: «Η Τουρκία δεν έχει κανένα δικαίωμα να παραβιάζει κατάφορα το Διεθνές Δίκαιο και να απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο (casus belli)». Ο εξ ανατολών γείτονας άλλωστε είχε βάλει αυτογκόλ από τα αποδυτήρια με 54 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της χώρας μας από τουρκικά μαχητικά F-16 και UAV στο Αιγαίο, που είχαν προηγηθεί του ΣΕΑ. Συνεπώς οι έωλες κατηγορίες για δήθεν προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας έπεσαν στο κενό.