Σα. Ιούλ 11th, 2020

Απορριμματοφόρα, καφέ κάδους και κυτία εσωτερικής ανακύκλωσης στους Δήμους Διονύσου, Μαραθώνα και Αχαρνών από την Περιφέρεια Αττικής

Ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, παρέδωσε την Τετάρτη 10/6 στους Δήμους Διονύσου, Μαραθώνα και Αχαρνών, σύγχρονα απορριμματοφόρα, καφέ κάδους συλλογής βιοαποβλήτων και κάδους εσωτερικής ανακύκλωσης, στο πλαίσιο του προγράμματος της Περιφέρειας για την ενίσχυση και διάδοση της ανακύκλωσης στην Αττική.

«Παρέχουμε στους Δήμους σύγχρονα εργαλεία προκειμένου να εφαρμόσουν το πρόγραμμα της ανακύκλωσης ολοκληρωμένα και αποτελεσματικά. Στην προσπάθεια να κάνουμε την Αττική πιο “πράσινη”, είμαστε σύμμαχοι», επισήμανε ο κ. Πατούλης απευθυνόμενος στους δημάρχους.

Δήμος Διονύσου

Ειδικότερα, αρχικά μετέβη στο Αμαξοστάσιο του Δήμου Διονύσου, όπου παρέδωσε στο δήμαρχο της πόλης, Γιάννη Καλαφατέλη, ένα απορριμματοφόρο σύγχρονης τεχνολογίας, 100 καφέ κάδους συλλογής βιοαποβλήτων και κυτία εσωτερικής ανακύκλωσης, τα οποίοι θα τοποθετηθούν, κατά προτεραιότητα, σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και σε Λαϊκές Αγορές.

Κατά την παράδοση παραβρέθηκαν επίσης ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Νίκος Πέππας, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας & Περιβάλλοντος και πρόεδρος του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), Βασίλης Κόκκαλης, οι αντιδήμαρχοι Γιούλα ΛακαφώσηΣτέφανος ΚριεμάδηςΓιάννης ΦωτάκηςΧρήστος Παπαβασιλείου και Χρήστος Τσεβάς, καθώς και ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Σταμάτας, Γιώργος Κόκκαλης.

Ο κ. Καλαφατέλης εξήρε την πρωτοβουλία του κ. Πατούλη και σε δηλώσεις του τόνισε:

«Θα ήθελα να απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον δραστήριο περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη, όχι μόνο για τη σημερινή σημαντική προσφορά ενός σύγχρονου απορριμματοφόρου, 100 καφέ κάδων βιοαποβλήτων και 50 κάδων εσωτερικής ανακύκλωσης εσωτερικού χώρου, αλλά και για το σημαντικό έργο που επιτελεί μεθοδικά και με συνέπεια όλα αυτά τα χρόνια, προς όφελος των Δήμων.

»Η σημερινή του πρωτοβουλία για την ενίσχυση του δικτύου συλλογής βιοαποβλήτων, σηματοδοτεί  τη μετάβαση σε μία νέα εποχή περιβαλλοντικής υπευθυνότητας σε σχέση με τα απορρίμματα.

»Επίσης, στέλνει το ξεκάθαρο μήνυμα στους πολίτες ότι Δήμοι και Περιφέρεια είμαστε αποφασισμένοι να μη συμβιβαστούμε με την υπάρχουσα κατάσταση αλλά να συνεργαστούμε εποικοδομητικά, προκειμένου να αλλάξει ριζικά το μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων με ενίσχυση της ανακύκλωσης και της διαλογής στην πηγή».

»Ο Γιώργος Πατούλης, εκτός από σταθερός φίλος είναι και άνθρωπος με όραμα για την Αυτοδιοίκηση.

»Εμείς δεσμευόμαστε να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον εξοπλισμό που μας παρέδωσε προς όφελος των πολιτών μας. Είμαι βέβαιος ότι από την Περιφέρεια θα υπάρξουν κι άλλες κινήσεις και πρωτοβουλίες με σκοπό τη βελτίωση και περαιτέρω ανάπτυξη του Δήμου Διονύσου».

Ο κ. Πατούλης επισήμανε τα εξής:

«Χαίρομαι που σήμερα βρίσκομαι εδώ στον όμορφο Δήμο Διονύσου και έχω την ευκαιρία να συναντήσω έναν άξιο και πολύ δραστήριο αυτοδιοικητικό, τον δήμαρχο Ι. Καλαφατέλη.

»Όπως έχουμε εξαγγείλει, το 2020 είναι για την Περιφέρεια Αττικής έτος ανακύκλωσης και σε αυτό το πλαίσιο συνεχίζουμε με την ίδια δυναμική το οδοιπορικό της ανακύκλωσης σε όλους τους Δήμους της Αττικής, με στόχο να αλλάξουμε την όψη της Αττικής μας και να αναβαθμίσουμε την ποιότητα ζωής των κατοίκων της.

»Σήμερα παραδώσαμε στον Δήμο Διονύσου ένα απορριμματοφόρο σύγχρονης τεχνολογίας, καφέ κάδους συλλογής βιοαποβλήτων αλλά και κάδους εσωτερικής ανακύκλωσης, προκειμένου να υλοποιείται μία ολοκληρωμένη διαδικασία αλλά και να μπορεί ο Δήμος με σύγχρονα εργαλεία να εφαρμόσει ένα νέο τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων, με έμφαση στην ανακύκλωση, όπως γνωρίζουμε ότι είναι και στις προθέσεις του.

»Σε αυτήν την προσπάθεια θα είμαστε δίπλα του, όπως και σε όλους τους Δήμους, συνοδοιπόροι για να κερδίσουμε το μεγάλο στοίχημα και να κάνουμε την Αττική μας περιφέρεια-πρότυπο σε όλη την Ευρώπη».

Δήμος Μαραθώνος

Ακολούθως ο περιφερειάρχης μετέβη στον Μαραθώνα όπου παρέδωσε στον δήμαρχο, Σ. Τσίρκα, ένα απορριμματοφόρο και 100 καφέ κάδους συλλογής βιοαποβλήτων.

Τον κ. Πατούλη υποδέχθηκαν επίσης εκτός από τους Αντιπεριφερειάρχες Ν. Πέππα και Β. Κόκκαλη, οι αντιδήμαρχοι Χ. ΣτάμοςΓ. Ζορμπάς και ο εντεταλμένος σύμβουλος ανακύκλωσης του Δήμου, Ν. Καραγιάννης.

Σε δηλώσεις του ο κ. Τσίρκας σημείωσε:

«Θέλω να ευχαριστήσω την Περιφέρεια Αττικής και προσωπικά τον κ. Πατούλη για τη συνέπεια με την οποία υλοποιεί το πρόγραμμα ανακύκλωσης που έχει εξαγγείλει για όλους τους Δήμους.

»Εμείς από την πλευρά μας θα επιδιώξουμε να ανταποκριθούμε και να συνδράμουμε την προσπάθεια που γίνεται, με όλες μας τις δυνάμεις.

»Πρόκειται για μία πρωτοπόρα και καινοτόμα πρωτοβουλία για όλη την Αττική, η οποία αξίζει τα συγχαρητήρια μας.

»Θα ήθελα να επισημάνω ότι κληρονομήσαμε και κληρονομήσατε κ. Πατούλη, από τις προηγούμενες διοικήσεις, ένα άδικο έργο στο Γραμματικό. Είμαι βέβαιος ότι μαζί θα κάνουμε ό,τι είναι καλύτερο».

Ο κ. Πατούλης συνεχάρη τον δήμαρχο για την προσπάθεια που καταβάλλει να αλλάξει την εικόνα σε έναν ιστορικό, όπως ανέφερε, Δήμο και επεσήμανε:

«Σήμερα, παραδίδοντας το σύγχρονο απορριμματοφόρο και τους κάδους, σηματοδοτούμε έμπρακτα την αταλάντευτη πρόθεσή μας να αλλάξουμε τον τρόπο που διαχειριζόμαστε τα απορρίμματα και γνωρίζω πως σε αυτήν τη διαδικασία ο δήμαρχος Μαραθώνος, θα είναι αρωγός.

»Το ερώτημα πλέον δεν είναι που θα θάβουμε τα σκουπίδια αλλά πώς θα σταματήσουμε να τα θάβουμε, βάζοντας τέλος στις παθογένειες των προηγούμενων χρόνων.

»Αποτελεί πεποίθηση μου πως το 2020 εκτός από έτος ανακύκλωσης, είναι και η χρονιά που αντιμετωπίζουμε με ώριμο και σύγχρονο τρόπο το ζήτημα. Είμαι βέβαιος ότι με σύνθεση, συναίνεση και συνεργασία, θα τα καταφέρουμε».

Δήμος Αχαρνών

Τελευταίος σταθμός του περιφερειάρχη ήταν ο Δήμος Αχαρνών όπου παρέδωσε στον δήμαρχο, Σ. Βρεττό, κυτία εσωτερικής ανακύκλωσης, μετά το απορριμματοφόρο που είχε δοθεί στον Δήμο από την Περιφέρεια, προσφάτως.

Μαζί με τον δήμαρχο παραβρέθηκαν στην διαδικασία παράδοσης, οι αντιδήμαρχοι, Μ. ΒρεττόςΛ. ΚοσμίδουΑ. ΑραμπατζήςΓ. ΣιδηρόπουλοςΕ. Τοπαλίδης και ο γενικός γραμματέας του Δήμου, Γ. Δημητρακόπουλος.

Σε δηλώσεις του ο κ. Βρεττός σημείωσε:

«Στο πλαίσιο της πολύ στενής συνεργασίας που έχουμε με την Περιφέρεια παραλαμβάνουμε σήμερα τους κάδους εσωτερικής ανακύκλωσης. Θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε, γιατί αντιλαμβανόμαστε πως πλέον η Περιφέρεια κοιτάζει μπροστά και κυρίως κοιτάζει σωστά στο μέλλον.

»Η ανάπτυξη συνείδησης ανακύκλωσης είναι μια μεγάλη προσπάθεια και αποδεικνύεται ότι βρισκόμαστε σε αυτή την κατεύθυνση, καθώς η προσπάθειά της Περιφέρειας είναι εξαιρετική. Επιτέλους η Αττική θα πρέπει να κάνει βήματα προόδου στη διαχείριση των απορριμμάτων και να κάνει προτεραιότητά της την ανακύκλωση.

»Με τον περιφερειάρχη έχουμε πολλά να κάνουμε μαζί εδώ στις Αχαρνές. Έχει αποδείξει ότι βρίσκεται δίπλα στον Δήμο μας και ότι αντιλαμβάνεται τις αυξημένες ανάγκες της πόλης μας. Ο κ. Πατούλης εμπράκτως έχει αποδείξει ότι αγαπά και στηρίζει τον Δήμο Αχαρνών και τον ευχαριστούμε γι’ αυτό. Θα έχουμε σίγουρα την ευκαιρία να τον υποδεχτούμε ξανά εδώ και για άλλες δράσεις».

Ο κ. Πατούλης συνεχάρη τον δήμαρχο για την ευαισθησία που έχει επιδείξει στο ζήτημα της ανακύκλωσης και υπογράμμισε:

«Μετά την παράδοση του απορριμματοφόρου και τους καφέ κάδους, δίνουμε σήμερα σε αυτόν τον μεγάλο Δήμο και κυτία εσωτερικής ανακύκλωσης, με προτεραιότητα να τοποθετηθούν σε σχολεία και δημόσια κτήρια.

»Στόχος μας είναι μέσα από την αξιοποίηση των βιοαποβλήτων, να μειωθεί το σύμμεικτο σκουπίδι που καταλήγει στη Φυλή.

»Με τον δήμαρχο Αχαρνών έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε. Συνεχίζουμε το πρόγραμμα μας με συνέπεια σε όλη την Αττική».