09/12/2023

Χαστούκι από Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην Τουρκία – Να ακυρωθεί το μνημόνιο με Λιβύη

Την ακύρωση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Συγκεκριμένα, οι ευρωβουλευτές στη σημερινή τους συνεδρίαση ψήφισαν την ακύρωση του παράνομου μνημονίου που σύναψαν η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Λιβύης με την Τουρκία με ψήφους 454 υπέρ έναντι 130 κατά. Παράλληλα, οι ευρωβουλευτές ζητούν τον τερματισμό των ξένων παρεμβάσεων στο έδαφος της Λιβύης, ενώ ζητούν από τη Ρωσία, την Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να αποσύρουν τα στρατεύματα από τη χώρα.

Πρόκειται για «μία πολύ σημαντική απόφαση του (Ευρωπαϊκού) Κοινοβουλίου, που ταυτίζεται απολύτως με τις ελληνικές εθνικές θέσεις».

Συγκεκριμένα, με την υιοθέτηση και έγκριση των τροπολογιών αυτών «είναι πλέον επίσημη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης δεν συμμορφώνεται με τη Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και ως εκ τούτου δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη».

Επιπλέον, με τη δεύτερη τροπολογία που συμπεριελήφθη στην Έκθεση, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καλεί τις λιβυκές αρχές να προχωρήσουν στην ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου του 2019 για την οριοθέτηση θαλασσίων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο και να μην εφαρμόσουν την επακόλουθη συμφωνία της 3ης Οκτωβρίου για την εξόρυξη υδρογονανθράκων, καθώς προβλέπει παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες χωρών, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος».

Δένδιας από Αίγυπτο: Δεν απειλούμε την κυριαρχία τρίτων κρατών
Με το μνημόνιο κατανόησης στους τομείς της αεροναυτικής και ναυτικής έρευνας και διάσωσης, η Ελλάδα και η Αίγυπτος στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Οι πράξεις μας βασίζονται στους διεθνείς κανόνες. Ποτέ και με κανέναν τρόπο δεν προσπαθούμε να καταπατήσουμε την κυριαρχία ή τα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων κρατών, σε αντίθεση με άλλους στην περιοχή, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντησή του με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι, στο Κάιρο.

Εξαίροντας τη σημασία της συμφωνίας στους τομείς αεροναυτικής και ναυτικής έρευνας και διάσωσης, που υπογράφηκε νωρίτερα στο υπουργείο Άμυνας της Αιγύπτου από τους υπουργούς Άμυνας των δύο χωρών, ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε ότι βασίζεται στον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και είναι σε πλήρη συμφωνία με τις διατάξεις του Διεθνή Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO). Μάλιστα, προσδιόρισε ότι στόχος της Ελλάδας και της Αιγύπτου με αυτή τη συμφωνία, είναι να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο συνεργασίας που θα συμβάλει στη διάσωση πολύτιμων ανθρώπινων ζωών.

Εξίσου, ο υπουργός Εξωτερικών διαμήνυσε, πως η Ελλάδα και η Αίγυπτος συμβάλλουν, μέσω των υποδειγματικών διμερών δεσμών τους, στην προώθηση της σταθερότητας και της ασφάλειας στη Μεσόγειο και λειτουργούν ως συνδετική γέφυρα μεταξύ των κυβερνήσεων και των λαών της Ευρώπης και της Αφρικής. Επισήμανε ακόμα, πως η συμφωνία αυτή αφορά πρωτίστως τη διάσωση ανθρώπινων ζωών και την από κοινού συνεργασία, για το πώς θα επιτευχθεί αυτό – και πως καταδεικνύει ότι, μέσα στο πνεύμα της συνεργασίας και της αμοιβαίας κατανόησης, μπορούν να υπογραφούν πολλές συμφωνίες και να δημιουργηθούν πολλές ευκαιρίες. «Είναι σαφές ότι οι χώρες που συνεργάζονται από κοινού και έχουν την ίδια ανάγνωση της κατάστασης, μπορούν να δημιουργήσουν καλύτερη κατανόηση του τι πρέπει να γίνει για την προστασία της ζωής των πολιτών, αλλά και της ζωής των άλλων ανθρώπων, που είτε πετούν πάνω από τη Μεσόγειο, είτε πλέουν στη Μεσόγειο» εξήγησε.

Κατά τη συνάντησή τους, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν για τις περιφερειακές εξελίξεις, όπως και την πολύ εύθραυστη κατάσταση στη Λιβύη, με τον Ν. Δένδια να ενημερώνει τον Σ. Σούκρι για την πρόσφατη επίσκεψή του στη Λιβύη. «Και συμφωνήσαμε και οι δύο, ότι προσβλέπουμε να συνεργαστούμε με μια εκλεγμένη και αντιπροσωπευτική κυβέρνηση της Λιβύης» τόνισε ο Ν. Δένδιας.