13/04/2024

Δείτε τι συμβαίνει στο σώμα, όταν σταματήσεις το κάπνισμα

Το κάπνισμα σκοτώνει – είναι σε όλους γνωστό. Δυστυχώς, οι εθιστικές ιδιότητες της νικοτίνης κάνουν το κόψιμο του καπνίσματος πολύ δύσκολο σε κάποιους ανθρώπους.

Για να πάρετε μία ιδέα από τα οφέλη που θα έχετε αν κόψετε το κάπνισμα, η Αμερικανική Εταιρία Καρκίνου έχει δημιουργήσει ένα χρονολόγιο στο οποίο περιγράφονται όλα όσα μπορείτε να περιμένετε άμεσα, στη νέα σας Ζωή

Χωρίς Τσιγάρο:

Αμέσως μετά από 20 λεπτά: η αρτηριακή σας πίεση θα πέσει και θα είναι πάλι σε νορμάλ επίπεδο.

Μετά από 8 ώρες: τα επίπεδα του μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα σας θα πέσουν στο μισό και τα επίπεδα του οξυγόνου θα επιστρέψουν στο κανονικό.

Μετά από 48 ώρες: η πιθανότητά σας για καρδιακή προσβολή θα έχει μειωθεί. Όλη η νικοτίνη θα έχει φύγει από το σώμα σας. Θα επιστρέψουν ξανά σε κανονικά επίπεδα, η αίσθηση της γεύσης και της όσφρησης.

Μετά από 72 ώρες: το βρογχικό σας σύστημα θα ηρεμήσει και θα νιώσετε να αυξάνεται η ενέργειά σας.

Μετά από 2 εβδομάδες: θα αυξηθεί η κυκλοφορία του αίματός σας και θα συνεχίσει να βελτιώνεται για τις επόμενες 10 εβδομάδες

Μετά από 3 έως 9 μήνες: ο βήχας, το φτάρνισμα και τα αναπνευστικά προβλήματα θα έχουν εξαφανιστεί, καθώς η ικανότητα των πνευμόνων σας θα έχει βελτιωθεί κατά 10%.

Μετά από 1 χρόνο: η πιθανότητά σας για καρδιακή προσβολή θα έχει πέσει στο μισό.

Μετά από 5 χρόνια: η πιθανότητά σας για εγκεφαλικό επεισόδιο επιστρέφει σε αυτήν ενός μη-καπνιστή.

Μετά από 10 χρόνια: η πιθανότητα να πάθετε καρκίνο του πνεύμονα θα έχει επιστρέψει σε αυτήν ενός μη-καπνιστή.

Μετά από 15 χρόνια: η πιθανότητά σας για καρδιακή προσβολή θα έχει πέσει στα επίπεδα αυτής ενός μη-καπνιστή.

Ακόμα όμως και αν κάποιος αποφασίσει –και πιστέψει σε αυτό– να κόψει το κάπνισμα, θα πρέπει να ξέρει ότι υπάρχουν κάποια «εμπόδια» στην προσπάθειά του, κυρίως οι παρακάτω 4 επιπτώσεις στη σωματική τους λειτουργία.

1. Πεπτικό: Μπορεί να έχετε καούρες, δυσπεψία, ναυτία και διάρροια. Τα συμπτώματα αυτά συνήθως χειροτερεύουν, πριν αρχίσουν να βελτιώνονται.

2. Αναπνευστικό: Μπορεί να έχετε συμφόρηση των ρινικών οδών, δύσπνοια, βήχα, φλέγμα και ελαφριά βραχνάδα.

3. Κυκλοφορικό: Μπορεί να νιώθετε ζαλάδες, δυσκαμψία, ακόμα και μυρμηκίαση στα δάχτυλα των άνω και κάτω άκρων.

4. Ύπνος: Μπορεί να έχετε αϋπνία.

Έτσι λοιπόν, αν είστε καπνιστές, πώς μπορείτε να το κόψετε για να δείτε να συμβαίνουν αυτά τα θετικά αποτελέσματα; Το μεγαλύτερο βήμα είναι η απόφασή σας να το κόψετε.