16/06/2024

Διαγνωστικές εξετάσεις – Εξετάζεται μέρος τους να γίνεται υποχρεωτικά σε δημόσιες δομές

Την υποχρεωτική διενέργεια ορισμένων διαγνωστικών εξετάσεων σε δημόσιες δομές επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας, με στόχο τη μείωση του clawback σε διαγνωστικά εργαστήρια και εργαστηριακούς γιατρούς.

Η παρέμβαση εντάσσεται στο «πλέγμα» μέτρων το οποίο υλοποιεί, προκειμένου να ελαφρυνθεί η δαπάνη των διαγνωστικών εξετάσεων στον ιδιωτικό τομέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και κατ’ επέκταση το clawback, που οδήγησε τον κλάδο σε παρατεταμένες κινητοποιήσεις.

Την πρόθεση αυτή έκανε γνωστή ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, την Παρασκευή (31/5), στο πλαίσιο του 1ου Φόρουμ Υγείας, που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Επιστημονικών Ερευνών του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

Σε προηγούμενη συνάντηση με τους εκπροσώπους των ιατρικών φορέων, πάντως, είχε κατατεθεί εκ μέρους τους η πρόταση της καθιέρωσης ενός οικονομικού ορίου (πλαφόν) κατά την παραγωγή του παραπεμπτικού, πέραν του οποίου τα παραπεμπτικά θα εκδίδονταν με την ένδειξη «εκτελούνται μόνο σε Δημόσια Δομή», σε συνδυασμό με ελεγκτικούς μηχανισμούς (διαγνωστικά πρωτόκολλα, αριθμητικοί περιορισμοί κλπ), για τον περιορισμό στην ορθή και απαραίτητη συνταγογράφηση.

Ωστόσο, ο Υπουργός φέρεται να απέρριψε την πρόταση στο σύνολό της, επικαλούμενος την αδυναμία εξυπηρέτησης των ασθενών από τις Δημόσιες Δομές μετά το κλείσιμο του πλαφόν.

«Κλείδωμα» πρωτοκόλλων
Στην ίδια κατεύθυνση, θα λειτουργήσει και η ψηφιοποίηση όλων των εξετάσεων. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, το σύστημα άντλησης των στοιχείων για τις διαγνωστικές εξετάσεις από το αποθετήριο ολοκληρώθηκε από την ΗΔΙΚΑ και είναι ήδη λειτουργικό. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να τροποποιηθεί η σχετική απόφαση Χρυσοχοϊδη, προκειμένου να επισπευσθεί η υποχρέωση των παρόχων να συνδεθούν και, για πρώτη φορά, θα μπορούν να «κλειδώσουν» τα διαγνωστικά πρωτόκολλα. Βάσει αυτών των πρωτοκόλλων τίθενται «κόφτες», προκειμένου να αποφευχθεί η αποζημίωση εξετάσεων, όταν αυτές δεν κρίνονται επιστημονικά αναγκαίες.

«Είναι μία μεταρρύθμιση η οποία, στο χρονοδιάγραμμα που παρέλαβα όταν ανέλαβα υπουργός, ήταν να ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο του 2025 και, αντ’ αυτού, θα λειτουργεί από 1η Ιουνίου του 2024», τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Ατομικό clawback
Με στόχο να αντιμετωπιστεί η προκλητή ζήτηση, έχει θεσμοθετηθεί επίσης το μέτρο του ατομικού clawback. Οι όροι δεν έχουν ακόμα καθοριστεί, ωστόσο, η πρόταση που έχει συζητηθεί είναι αφού διαχωριστεί ο προϋπολογισμός ανά Νομό και υποκατηγορίες (βιοπαθολογικά, ακτινολογικά κλπ), σε κάθε υποκατηγορία να ορισθεί ένας μηνιαίος μέσος όρος κόστους (βιοπαθολογικά) ή αριθμού εξετάσεων (ακτινολογικά), ανά ΑΜΚΑ ασθενούς, σύμφωνα με τα στοιχεία του προηγούμενου έτους.

Εάν ο μέσος μηνιαίος όρος αιτούμενης δαπάνης του εργαστηρίου ανά ΑΜΚΑ ασθενούς , υπερβαίνει το προκαθορισμένο μέσο όρο (δαπάνης ή αριθμού εξετάσεων) του ΕΟΠΥΥ, τότε αυτός να περικόπτεται (σε ποσό ή αριθμό εξετάσεων) κατά το ποσό της υπέρβασης.

Μετά την πρώτη αυτή ατομική περικοπή, εάν εξακολουθεί και υπάρχει υπέρβαση του κλειστού προϋπολογισμού του Νομού, τότε αυτή να κατανέμεται οριζόντια σε όλους τους παρόχους.

«Με το ατομικό clawback θα πληρώνει ο καθένας τη δική του προκλητή ζήτηση. Δεν μπορεί να μεταφέρει ο ένας την προκλητή του ζήτηση στον άλλον», τόνισε ο Υπουργός. Για την αντιμετώπιση της προκλητής ζήτησης έχει επίσης νομοθετηθεί η συνυπευθυνότητα των γιατρών, δηλαδή ο έλεγχος της συνταγογράφησης και η επιβολή κυρώσεων στους γιατρούς οι οποίοι υπερσυνταγογραφούν αδικαιολόγητα.