18/04/2024

Δηλώσεις για τις σχέσεις με την Ελλάδα, από τον επόμενο ΥΠΕΞ της Τουρκίας (αν νικήσει ο Κιλιτσντάρογλου)

Ο Ουνάλ Τσεβικιόζ, ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου υποψήφιου της αντιπολίτευσης απέναντι στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές της 14ης Μαϊου, θα είναι πιθανότατα ο επόμενος υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας. Εφόσον επιβεβαιωθούν τα προγνωστικά που δείχνουν ήττα του Ερντογάν και νίκη της ενωμένης αντιπολίτευσης.

Μιλώντας στο ευρωπαϊκό ΜΜΕ Politico, ο βουλευτής και αρμόδιος τομεάρχης εξωτερικής πολιτικής στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), Ουνάλ Τσεβικιόζ, έστειλε σημαντικά μηνύματα για τη μετά τις εκλογές εποχή, σε περίπτωση νίκης Κιλιτσντάρογλου, την οποία για την ώρα προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις.

Ειδικότερα, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Τσεβικόζ σημείωσε ότι η ανταπόκριση της Ελλάδας στους καταστροφικούς σεισμούς που σημειώθηκαν στην Τουρκία τον περασμένο μήνα, “προσφέρει μια ευκαιρία και δημιουργεί ένα νέο περιβάλλον”.

Ενόψει εκλογών, και μάλιστα κάνοντας την εκτίμηση ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν σε Ελλάδα και Τουρκία την ίδια μέρα, είπε: “Και οι δύο χώρες πάνε σε εκλογές και μάλλον θα είναι την ίδια μέρα. Ως εκ τούτου, αυτό θα ανοίξει έναν νέο ορίζοντα και για τις δύο χώρες”.

Ο Τσεβικιόζ, έκανε ακόμα σαφές ότι η νέα κυβέρνηση θα επιδιώξει τη βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας με τη Δύση, θα επανεκινήσει τις διαδικασίες για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ θα κάνει κινήσεις για τη διεύρυνση των δικαιωμάτων των Τούρκων πολιτών, αφήνοντας ελεύθερους ανθρώπους που το καθεστώς Ερντογάν έχει κλείσει στις φυλακές με έωλες κατηγορίες.

Αναφορικά με τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και τη Ρωσία, ο Τσεβικόζ δήλωσε ότι θα ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ενώ για τον ηγέτη του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάς και τον φιλάνθρωπο επιχειρηματία Οσμάν Καβάλα, τόνισε, ότι με νίκη της αντιπολίτευσης, θα αφεθούν ελεύθεροι.