Πα. Μαρ 31st, 2023

Είπε το ‘ναι’ ο Ερντογάν για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι αποφάσισε να ξεκινήσει η διαδικασία επικύρωσης της υποψηφιότητας της Φινλανδίας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

«Αποφασίσαμε το κοινοβούλιο να επικυρώσει το πρωτόκολλο για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ», δήλωσε νωρίτερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρόεδρο της Φινλανδίας μετά τη συνάντησή τους στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα.

O Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι η Φινλανδία έκανε πραγματικά βήματα για να τηρήσει τις υποσχέσεις της. Ο Τούρκος πρόεδρος είπε, συγκεκριμένα, ότι το Ελσίνκι εκπλήρωσε τις προϋποθέσεις που είχε θέσει η Άγκυρα και έδωσε εντολή να προωθηθεί η διαδικασία στο τουρκικό κοινοβούλιο, προκειμένου να ψηφιστεί και να επικυρωθεί.

Η επικύρωση αναμένεται πριν από τις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές της Τουρκίας που έχουν προγραμματιστεί για τις 14 Μαΐου, σύμφωνα με το Associated Press.

«Πιστεύω ότι το ΝΑΤΟ θα γίνει ισχυρότερο με την ένταξη της Φινλανδίας και έτσι θα παίξει ενεργό ρόλο στη διατήρηση της παγκόσμιας ασφάλειας και σταθερότητας», πρόσθεσε.

Άμεση ήταν η αντίδραση του προέδρου της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο που σημείωσε ότι η απόφαση συνιστά κάτι σημαντικό για τη χώρα του. Πρόσθεσε ότι η συμμετοχή της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ δεν είναι πλήρης χωρίς τη Σουηδία.

Τι είπε ο Ερντογάν για την Σουηδία
Αναφερόμενος στη Σουηδία και την αίτηση της για το ΝΑΤΟ, ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι «θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις μας με τη Σουηδία με βάση τις αρχές της συμμαχίας και τις προσεγγίσεις μας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας».

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «δώσαμε τη λίστα με τους 120 τρομοκράτες, και είπαμε «δώστε τους μας». Φυσικά, ο κ. Πρωθυπουργός είναι καλός άνθρωπος, αλλά δεν μας έδωσαν αυτούς τους τρομοκράτες, δεν μπορούσαν να μας τους δώσουν. Φυσικά, δεν είναι δυνατόν να προσεγγίσουμε θετικά τη Σουηδία όταν δεν μπορούν να μας δώσουν αυτούς τους τρομοκράτες. Φυσικά δεν υπάρχουν τέτοια πράγματα στη Φινλανδία. Εφόσον δεν υπάρχουν τέτοιες πράξεις στη Φινλανδία, έπρεπε να διαχωρίσουμε τη Φινλανδία από τη Σουηδία».

«Διαχωρίσαμε τη Φινλανδία από τη Σουηδία, επειδή δεν υπάρχουν τέτοιες ενέργειες στη Φινλανδία, και δείξαμε τη θετική μας προσέγγιση με την υπογραφή μας», δήλωσε ο Πρόεδρος Ερντογάν, προσθέτοντας ότι «όσο βλέπουμε αρνητικά βήματα προς την Τουρκία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, είμαστε έτοιμοι να πάρουμε οποιαδήποτε στάση, από όπου κι αν προέρχεται».

Η πρώτη αντίδραση Στόλτενμπεργκ
Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε: «Χαιρετίζω τη σημερινή απόφαση της Τουρκίας να προχωρήσει στην επικύρωση της ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Αυτό θα ενισχύσει την ασφάλεια της Φινλανδίας, θα ενισχύσει την ασφάλεια της Σουηδίας και θα ενισχύσει την ασφάλεια του ΝΑΤΟ. Ελπίζω ότι η Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση θα ψηφίσει την επικύρωση το συντομότερο δυνατό.
Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη τον περασμένο Ιούνιο, όλοι οι Σύμμαχοι έλαβαν την ιστορική απόφαση να προσκαλέσουν τη Φινλανδία και τη Σουηδία να ενταχθούν στη Συμμαχία μας. Από τότε, έχουμε δει την ταχύτερη διαδικασία επικύρωσης στη σύγχρονη ιστορία του ΝΑΤΟ.

Σε μια κρίσιμη στιγμή για την ασφάλειά μας, αυτό θα καταστήσει τη Συμμαχία μας ισχυρότερη και ασφαλέστερη».