09/12/2023

Εκνευρισμός της Τουρκίας για την αντίδραση της ΕΕ στα σχέδια της για να αναγνωριστεί το ψευδοκράτος

Εμφανής η οργή της Τουρκίας, μετά από την ξεκάθαρη αντίδραση της ΕΕ απέναντι στα σχέδια Ερντογάν να πετύχει αναγνώριση… από την πίσω πόρτα του ψευδοκράτους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απορρίπτει τις δηλώσεις που έγιναν από την Τουρκία «σχετικά με την αποδοχή της τουρκοκυπριακής αποσχιστικής οντότητας, της λεγόμενης, διεθνώς μη αναγνωρισμένης, ‘Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου’ ως παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών», ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για τις Εξωτερικές Υποθέσεις, Πίτερ Στάνο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του τουρκικού κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εξέδωσε μία ανακοίνωση, με την οποία «απορρίπτει δήλωση της ΕΕ, στην οποία το μπλοκ εξέφραζε ανησυχίες σχετικά με την εισδοχή της ΤΔΒΚ στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών ως μέλος-παρατηρητής».

Όπως αναφέρεται στη διακήρυξη της συνόδου κορυφής (του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών), οι Τουρκοκύπριοι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του τουρκικού κόσμου, είναι φυσικό τους δικαίωμα να εγκαθιδρύσουν και να αναπτύξουν σχέσεις με τα τουρκικά κράτη σε κάθε τομέα.

Οι προσπάθειες της ΕΕ να εμποδίσει τον τουρκοκυπριακό λαό να γίνει ένα αξιοσέβαστο μέλος της διεθνούς κοινότητας, είναι ασυμβίβαστες με την καλή θέληση και επίσης αποκαλύπτουν για άλλη μια φορά ξεκάθαρα την υποκρισία της Ένωσης, η οποία έχει αιχμαλωτιστεί από τις φαύλες πολιτικές τής ελληνοκυπριακής διοίκησης και της Ελλάδας.

Μια δίκαιη, διαρκής και βιώσιμη διευθέτηση στο νησί της Κύπρου μπορεί να επιτευχθεί μόνο μετά από μια διαδικασία, που θα ξεκινήσει με την επαναβεβαίωση της εγγενούς κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του τουρκοκυπριακού λαού, τα οποία έχουν σφετεριστεί από το 1963.

Η διεθνής κοινότητα πρέπει να εγκαταλείψει τη στάση της, που βλέπει την ελληνοκυπριακή πλευρά ως τον μοναδικό ιδιοκτήτη του νησιού και να αναγνωρίσει την ΤΔΒΚ.

Η Τουρκία, με κάθε τρόπο, θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της ΤΔΒΚ και να είναι η φωνή των Τουρκοκυπρίων σε όλες τις διεθνείς πλατφόρμες.