Τε. Ιαν 20th, 2021

Ένοπλες Δυνάμεις: Πόσα είναι τα κρούσματα σε Στρατό, Ναυτικό και Αεροπορία

Σε συνεχή και αυξημένη επαγρύπνηση βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν την εξάπλωση του κορονοϊού σε όλες τις Μονάδες της Χώρας και παράλληλα να συνδράμει με κάθε τρόπο στην προσπάθεια της Πολιτείας για ανάσχεση της πανδημίας.

Σε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο, οι Ένοπλες Δυνάμεις αποδεικνύουν πως πέρα από την προάσπιση της εδαφικής μας κυριαρχίας, στέκονται αρωγοί στην προσπάθεια της Πολιτείαςπροσφέροντας άμεση, πολυδιάστατη και αποτελεσματική βοήθεια όπου και όποτε ζητηθεί.

Με πολύ γρήγορες διαδικασίες και τηρώντας πιστά τις εντολές των επιστημόνων, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία έδωσαν συγκεκριμένες οδηγίες για «θωράκιση» των τριών Κλάδων απέναντι στην Covid-19. Όλα τα στρατόπεδα, οι σχολές και τα φυλάκια έχουν απολυμανθεί ενώ τα «ύποπτα» κρούσματα απομονώνονται αμέσως και μπαίνουν σε καραντίνα.

Πόσα είναι τα κρούσματα στους τρεις Κλάδους

Κατ’ αρχάς θα πρέπει να τονίσουμε πως καμία χώρα στον κόσμο δεν δημοσιεύει, για προφανείς λόγους, τα στοιχεία των κρουσμάτων που υπάρχουν στις Ένοπλες Δυνάμεις τους. Για παράδειγμα, άκουσε ποτέ κανείς για το πόσα κρούσματα κορονοϊού υπάρχουν στις γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις; Στις αμερικανικές, στις γερμανικές; Για Τουρκία, ας μην το συζητήσουμε καν… το καθεστώς Ερντογάν δεν δίνει τα στοιχεία για το πόσοι νοσούν στο γενικό πληθυσμό, θα δώσει για τις Ένοπλες Δυνάμεις;

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ωστόσο, τα κρούσματα στους τρεις Κλάδους είναι ελάχιστα, σε σχέση και με τον αριθμό των δεκάδων χιλιάδων στελεχών που υπηρετούν, αλλά και σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Πιο συγκεκριμένα, στις 110.000 που είναι η ενεργή δύναμη σε Στρατό Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία, υπάρχουν μερικές εκατοντάδες κρούσματα. Μιλάμε δηλαδή για ποσοστό περίπου 0,8%.

Στο Πολεμικό Ναυτικό μάλιστα, που αποτελεί αυτή την περίοδο την αιχμή του δόρατος στην αντιμετώπιση της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, τα κρούσματα είναι κάτω από 100 σε σύνολο 16.250 ατόμων που υπηρετούν στον Κλάδο. Τι σημαίνει αυτό; Πώς η επιχειρησιακή ικανότητα του Πολεμικού Ναυτικού δεν έχει επηρρεαστεί στο ελάχιστο από την πανδημία. Αύριο μάλιστα θα πραγματοποιηθεί κανονικά η ορκωμοσία ναυτών στην ναυτική βάση του Πόρου και του Κανελλόπουλου, μιας και δεν υπάρχει ούτε ένα κρούσμα κορονοϊού.

Στην Πολεμική Αεροπορία, όπου το πρωί δημοσιεύτηκε ότι στο στρατόπεδο της Τρίπολης νοσούν περί τους 50 σμηνίτες, πληροφορίες αναφέρουν πως οι αριθμοί είναι εντελώς λάθος. Συγκεκριμένα, είναι 29 σε σύνολο 824 νεοσυλλέκτων. Φυσικά τα κρούσματα έχουν απομονωθεί σε ειδικούς θαλάμους και παρακολουθούνται συνεχώς. Όσο για το σύνολο, από τις 21.000 ενεργής δύναμης της Πολεμικής Αεροπορίας, τα κρούσματα είναι κάτω από 200. Αριθμός δηλαδή, ελάχιστος σε σχέση με τον αριθμό όσων υπηρετούν.

Στον Στρατό Ξηράςαπό τις 93.000 περίπου που αποτελούν την ενεργή δύναμη, τα κρούσματα κορονοϊού είναι κάτω από 400, αποδεικνύοντας πως όλα τα στρατόπεδα τηρούν όλους τους κανόνες υγειονομικής ασφάλειας, προστατεύοντας στελέχη και στρατεύσιμους.