21/05/2024

Επιδότηση 40% – 50% από το κράτος, αντί για «κούρεμα», προκρίνουν οι τράπεζες για τα κόκκινα δάνεια

Τι δείχνουν οι πρώτες αποφάσεις μετά την κατάργηση της προστασίας του νόμου Κατσέλη

Λιγότερο γενναιόδωρες από τα δικαστήρια αναδεικνύονται οι τράπεζες στις ρυθμίσεις για δάνεια υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Μισός χρόνος χρειάστηκε να περάσει, από την κατάργηση των διατάξεων προστασίας των δανειοληπτών από τα δικαστήρια, έως ότου να εκδοθούν οι πρώτες δύο συμφωνίες μεταξύ τραπεζών – δανειοληπτών, με την ηλεκτρονική διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Αν και χρειάστηκαν περίπου έξι μήνες για να εκδοθούν, οι διαδικασίες θα αυτοματοποιηθούν και θα συντομεύσουν. Ωστόσο οι αιτήσεις στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού αυξάνονται και φτάνουν πλέον ήδη στις 70.000.
Οι πρώτες δύο όμως είναι πλέον γεγονός και αποκαλύπτουν έναν νέο τρόπο προσέγγισης του προβλήματος των κόκκινων δανειοληπτών από τις τράπεζες, καθώς οι λύσεις που συμφωνήθηκαν και στις δύο περιπτώσεις:

– Προσφέρουν επιμήκυνση έως και 25 έτη, αλλά όχι «κούρεμα οφειλής» που όχι σπάνια επιδίκαζαν τα δικαστήρια
– Αντί για «κούρεμα οφειλής» ο κόκκινος δανειολήπτης θα λάβει επιδότηση στεγαστικού δανείου από το Κράτος (40% ή 50% εν προκειμένω ή αναλόγως της οικονομικής κατάστασης του οφειλέτου)

Επί της ουσίας, η δόση για τον δανειολήπτη περιορίζεται πολύ, λόγω επιμήκυνσης δόσεων. Από την άλλη, κάποιοι λιγοστοί θα λάβουν επιδότηση δανείου, την οποία επιβαρύνεται το ελληνικό δημόσιο. Σε κάθε περίπτωση, το κέρδος για τις τράπεζες είναι ότι «πρασινίζει» το κόκκινο δάνειο καθώς αρχίζει ξανά να εξυπηρετείται.Ειδικότερα, με βάση όσα επισήμως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών:
– Η πρώτη ευνοϊκή ρύθμιση αφρά ένα “πραγματικά ευάλωτο νοικοκυριό” (σσ: χωρίς να διευκρινίζεται όμως στην ανακοίνωση ποια ήταν η περιουσιακή και οικονομική κατάσταση με βάση την οποία εξετάστηκε το αίτημα του στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού). Η λύση που δόθηκε, περιλαμβάνει την εξόφληση του δανείου σε 24 έτη, με επιτόκιο 2% και επιπλέον 40% επιδότηση της μηνιαίας δόσης του δανείου από το κράτος.
– Η δεύτερη ευνοϊκή ρύθμιση, που δόθηκε επίσης για ένα “πραγματικά ευάλωτο νοικοκυριό”, περιλαμβάνει την εξόφληση του δανείου σε 25 έτη, με επιτόκιο 2% κι επιπλέον 50% επιδότηση της μηνιαίας δόσης του δανείου από το κράτος.
Με βάση τα παραπάνω πάντως, το υπουργείο Οικονομικών ενθαρρύνει τους πολίτες οι οποίοι είναι κάτοχοι στεγαστικού, καταναλωτικού ή επιχειρηματικού δανείου, να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα που τους παρέχει η συγκεκριμένη πλατφόρμα της Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, για να κάνουν αιτήσεις και να δοκιμάσουν την τύχη τους.