Δε. Απρ 19th, 2021

Ερντογάν: Εύχομαι να μην πληρώσουν το ίδιο τίμημα όπως πριν 100 χρόνια

Turkey President erndogan Erdogan

Με ακόμη μία προκλητική δήλωση, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έσπευσε να δυναμιτίσει την όποια προσπάθεια προσέγγισης στα ελληνοτουρκικά. Σε δήλωσή του στην εφημερίδα Hurriyet, ανέφερε ότι «πριν από έναν αιώνα, είτε τους θάψαμε στο χώμα είτε τους ρίξαμε στη θάλασσα. Εύχομαι να μην πληρώσουν το ίδιο τίμημα».

Πιο συγκεκριμένα, στην ομιλία του προς τους αποφοίτους του Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας τόνισε: «Όσους πριν από έναν αιώνα επιτέθηκαν κατά της ανεξαρτησίας μας , ο τουρκικός λαός τους έθαψε είτε στο χώμα είτε τους έριξε στη θάλασσα. Αυτοί που στόχευσαν τη σημαία μας και την προσευχή μας, όταν έψαχναν τρόπο να βγουν απο αυτή την πίεση εκτέλεσαν τρεις πρωθυπουργούς, δυο υπουργούς και έναν αρχιστράτηγο. Ευχόμαστε να μην κάνουν το ίδιο λάθος σήμερα και να μην πληρώσουν το ίδιο τίμημα σήμερα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εν λόγω δηλώσεις του Ερντογάν έγιναν μέσω του τηλεφώνου του υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος κρατούσε το κινητό σε ανοιχτή ακρόαση.

Στο μεταξύ συνεχείς είναι οι πρωτοβουλίες για τα ελληνοτουρκικά από τον διεθνή παράγοντα, με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο, και την έναρξη των συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Ωστόσο μέχρι στιγμής όλες δείχνουν να πέφτουν στο κενό καθώς η Άγκυρα αρνείται να αποσύρει το «OrucReis» από την περιοχή.

Ο απρόβλεπτος Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να ξέχασε για ένα 24ωρο να επιτεθεί στην χώρα μας, ωστόσο κανείς δεν είναι βέβαιος πως δεν θα το πράξει σήμερα. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου από την άλλη συνεχίζει απτόητος τις εμπρηστικές δηλώσεις, φτάνοντας στο σημείο να χαρακτηρίσει «υστερικό» Εμμανουέλ Μακρόν. Η Αθήνα συνεχίζει να κινείται σε διπλωματικό επίπεδο και να ενημερώνει τους διεθνής οργανισμούς για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας.

Μετά την πρωτοβουλία Στόλντεμπεργκ που κατέληξε σε φιάσκο με υπαιτιότητα του Γ. Γ. του ΝΑΤΟ, σειρά πήρε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που πρότεινε την πραγματοποίηση μιας διεθνούς διάσκεψης πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής με τη συμμετοχή των εμπλεκομένων χωρών και του ΝΑΤΟ. Στην συνέχεια ο Σαρλ Μισέλ πρόσθεσε και άλλες χώρες στο τραπέζι του διαλόγου, υποστηρίζοντας πως θα μπορούσαν να πάρουν μέρος και εκείνες που έχουν λόγο για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο. Μάλιστα όπως είπε ο ίδιος την συγκεκριμένη πρόταση την γνωρίζει η Αθήνα και η Άγκυρα.

Ουσιαστικά πρόκειται για μία ακόμη αόριστο σχέδιο που επιβεβαιώνει το αδιέξοδο των Βρυξελλών που δείχνουν να μην έχουν συγκεκριμένη στρατηγική για να επιβάλουν στον Ταγίπ Ερντογάν την αποκλιμάκωση της έντασης. Παρά το γεγονός πως και χθες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε πως η Ε.Ε. είναι έτοιμη για την επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα, εντούτοις ορισμένες χώρες όπως το Βερολίνο θέλουν να φέρουν στο τραπέζι του διαλόγου τις δύο χώρες, πριν από την Σύνοδο Κορυφής έτσι ώστε να μην ληφθούν τελικά μέτρα κατά της Άγκυρας.