Πε. Δεκ 3rd, 2020

«Έτοιμη» να στείλει στρατό η Τουρκία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Η Τουρκία βάζει λάδι στη φωτιά μεταξύ της σύγκρουσης Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν και δηλώνει «έτοιμη» να στείλει στρατό.

Η Τουρκία μέσω του αντιπροέδρου της Φουάτ Οκτάι, δηλώνει έτοιμη, ώστε να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, καθώς πραγματοποιείται σύρραξη μεταξύ Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν.

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος δήλωσε πως η γείτονα χώρα δεν θα διστάσει να στείλει στρατιώτες και να παράσχει στρατιωτική υποστήριξη στο Αζερμπαϊτζάν, εφόσον της ζητηθεί κάτι τέτοιο από το Μπακού.

Παρόλα αυτά, ξεκαθάρισε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει τέτοιο αίτημα.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν είπε ότι δεν βλέπει να υπάρχει πιθανότητα διπλωματικής λύσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ σε αυτό το στάδιο. Η Τουρκία έχει εκφράσει την αλληλεγγύη της στο Αζερμπαϊτζάν και κατηγορεί την Αρμενία για κατοχή αζέρικων εδαφών.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk, ο Οκτάι κατηγόρησε επίσης την Ομάδα του Μινσκ του ΟΑΣΕ (Γαλλία, Ρωσία, ΗΠΑ) ότι προσπαθεί να αφήσει ανεπίλυτο το ζήτημα και ότι στηρίζει την Αρμενία, τόσο πολιτικά όσο και στρατιωτικά.

Την κατάσταση στο Καραμπάχ συζήτησαν τηλεφωνικά σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο Αζέρος ομόλογός του Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ.