18/04/2024

Εξαρθρώθηκε σπείρα που εισέβαλε με κλεμμένα αυτοκίνητα σε καταστήματα

Στην εξάρθρωση σπείρας που εισέβαλε με κλεμμένα αυτοκίνητα σε καταστήματα, κυρίως ηλεκτρονικών ειδών, σε διάφορες περιοχές της Αττικής, προχώρησε η Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Ασφάλειας Αττικής.

Συγκεκριμένα, συνελήφθησαν πέντε Αλβανοί, δύο εκ των οποίων είναι ανήλικοι (17 ετών), ενώ ταυτοποιήθηκε ακόμη ένας δράστης, ο οποίος είναι κρατούμενος με καταδικαστική απόφαση για ληστεία, ενώ εξιχνιάστηκαν 40 διαρρήξεις και κλοπές.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, υποστράτηγο Πέτρο Τζεφέρη, «σημαντικό στοιχείο της υπόθεσης αποτελεί η εξιχνίαση 40 συνολικά υποθέσεων διαρρήξεων και κλοπών σε διάφορες περιοχές της Αττικής, ενώ το όφελος που αποκόμισαν τα μέλη της οργάνωσης από τη δράση τους υπολογίζεται πως υπερβαίνει το ποσό των 210.000 ευρώ».Σημειώνεται, ότι οι συλληφθέντες είναι σεσημασμένοι για δεκάδες ληστείες, διαρρήξεις καταστημάτων και κλοπές οχημάτων, ενώ σε τέσσερις είχαν επιβληθεί περιοριστικοί όροι. Οι δράστες, αφού εισέβαλαν στα καταστήματα, αφαιρούσαν εμπορεύματα και διάφορα χρηματικά ποσά από τις ταμειακές μηχανές. Για να πετύχουν τον στόχο τους έκλεβαν αυτοκίνητα παλαιάς τεχνολογίας, κυρίως της δεκαετίας του 1990, από διάφορες περιοχές της Αττικής. Στη συνέχεια μετέβαιναν με το κλεμμένο όχημα στο κατάστημα που είχαν βάλει στο στόχατρό τους και εμβόλιζαν με αυτό τα ρολά και την πρόσοψή του.Τα κλεμμένα αυτοκίνητα συνήθως τα εγκατέλειπαν στο σημείο της διάρρηξης, άλλες φορές διέφευγαν με αυτά και τα εγκατέλειπαν σε κοντινή απόσταση, ενώ αμέσως μετά επιβιβάζονταν σε άλλο όχημα. Τα μέλη της σπείρας κάλυπταν τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους με κουκούλες από τις ζακέτες ή τα φούτερ που φορούσαν και τα χέρια τους με γάντια ή κάλτσες. Από την έως τώρα έρευνα της αστυνομίας έχουν εξιχνιαστεί 11 διαρρήξεις καταστημάτων με σπάσιμο της τζαμαρίας έπειτα από εμβολισμό με όχημα σε διάφορες περιοχές της Αττικής (Ν. Φιλαδέλφεια, Ταύρο, Π. Φάληρο, Καλλιθέα, Γλυφάδα, Χαλάνδρι), 10 λοιπές διαρρήξεις καταστημάτων και μία απόπειρα (Πετράλωνα, Κολωνό, Ηλιούπολη), 3 διαρρήξεις αποθηκών πολυκατοικιών, μία διάρρηξη σε θέατρο, μία σε σχολικό συγκρότημα, 11 κλοπές ΙΧ αυτοκινήτων (Κολωνό, Ταύρο, Αθήνα, Πειραιά, Γλυφάδα, Νίκαια, Αργυρούπολη κ.ά.), καθώς και 2 κλοπές πινακίδων κυκλοφορίας.Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα κατά περίπτωση αδικήματα της συμμορίας, των διακεκριμένων κλοπών και απόπειρες αυτών κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, της πλαστογραφίας, της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και της απείθειας.  Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε στον ανακριτή.