Πε. Μαρ 30th, 2023

Ευρωβουλευτές φτάνουν στην Ελλάδα: Στο μικροσκόπιο κράτος δικαίου, καταπολέμηση διαφθοράς και ελευθεροτυπία

Αντιπροσωπεία της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών θα βρίσκεται στην Αθήνα στις 6-8 Μαρτίου, με σκοπό να εξετάσει θέματα και καταγγελίες που απασχολούν την επικαιρότητα.

Οι ευρωβουλευτές θα φτάσουν στην Αθήνα το απόγευμα της Δευτέρας 6 Μαρτίου. Κατά την διάρκεια της διερευνητικής αποστολής προτίθενται να συναντηθούν με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης.

Σειρά συναντήσεων έχει επίσης προγραμματιστεί με εκπροσώπους κρατικών και ανεξάρτητων αρχών, όπως την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, την Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών, την Ελληνική Υπηρεσία Ασύλου και την Ελληνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης συναντήσεις με δημοσιογράφους, ΜΚΟ και την κοινωνία των πολιτών (συμπεριλαμβανομένου του εκπροσώπου της οικογένειας του δολοφονημένου δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ), καθώς και με την ηγεσία της αστυνομίας, του Frontex, και του Οργανισμού της ΕΕ για το Άσυλο.

 

Οι ευρωβουλευτές που θα ταξιδέψουν στην Αθήνα είναι οι εξής:

Sophie IN ‘T VELD (RENEW, Ολλανδία) (επικεφαλής της αντιπροσωπείας)
Isabel WISELER-LIMA (ΕΛΚ, Λουξεμβούργο)
Katarina BARLEY (Σοσιαλιστές, Γερμανία)
Gwendoline DELBOS-CORFIELD (Πράσινοι, Γαλλία)
Patricia CHAGNON (ID, Γαλλία)
Κωνσταντίνος ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ (Αριστερά, Ελλάδα)
Συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα
Συνέντευξη Τύπου με την επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΕΚ έχει προγραμματιστεί για το μεσημέρι της Τετάρτης 8 Μαρτίου στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα. Θα μεταδοθεί διαδικτυακά, αλλά οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να είναι παρόντες δια ζώσης προκειμένου να θέσουν ερωτήσεις.

Αποστολή από την Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών
Η διερευνητική αποστολή διοργανώνεται υπό την αρμοδιότητα της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών (LIBE) και σύμφωνα με τη εντολή της DRFMG (ομάδα εργασίας για την δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα). Στόχος της αποστολής είναι να πραγματοποιηθεί απολογισμός των τελευταίων εξελίξεων στην χώρα, σε συνέχεια και του έργου της DRFMG για την κατάσταση στην Ελλάδα, με ιδιαίτερη έμφαση στην κατάσταση του κράτους δικαίου, την καταπολέμηση της διαφθοράς και την ελευθερία του Τύπου.