Δε. Οκτ 18th, 2021

Φανουρόπιτα: Πότε τη φτιάχνουμε και πότε διαβάζεται

Αμαρτωλή και σκληρή με τους φτωχούς ήταν, σύμφωνα με την παράδοση, η μητέρα του Αγίου Φανουρίου. Πότε, γιατί και πώς φτιάχνουμε φανουρόπιτα.

Ένα πολύ γνωστό, παραδοσιακό, νηστίσιμο έδεσμα της ελληνικής κουζίνας είναι η φανουρόπιτα, η οποία προσφέρεται την ημέρα μνήμης του Αγίου Φανουρίου στις 27 Αυγούστου και δίνεται σαν ευλογία στους πιστούς.

Δεν περιέχει βούτυρο, στην πιο απλή εκδοχή της έχει 7 υλικά, δηλαδή όσα και τα μυστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ενώ πρέπει σε κάθε της εκδοχή να έχει μονό αριθμό υλικών (επτά, εννέα ή 11). Δεν περιέχει βούτυρο.

Είθισται να φτιάχνουμε τη φανουρόπιτα για να μας φανερώσει κάποιο αντικείμενο ή έναν άνθρωπο, ή μια δουλειά, αλλά και για να έχει κάποιος υγεία, ενώ σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας η φανουρόπιτα φτιάχνεται για να βρουν γαμπρό οι ανύπαντρες.

Βέβαια, σύμφωνα με την παράδοση η φανουρόπιτα προσφέρεται για τη συγχώρεση της μητέρας του Αγίου, που ήταν πολύ σκληρή με τους φτωχούς.

Υλικά και συνταγή
Τα υλικά πρέπει να είναι όλα νηστίσιμα. Περιέχει ελαιόλαδο ή σπορέλαιο και όχι βούτυρο ή αυγό. Τα πιο βασικά και συνηθισμένα υλικά είναι: αλεύρι, ελαιόλαδο ή σπορέλαιο, ζάχαρη, χυμός πορτοκάλι, μπέικιν πάουντερ, καρύδια, σταφίδες. Άλλοι μπορούν να προσθέσουν, κανέλα, γαρίφαλο, μαγειρική σόδα ή νερό.

1 πακέτο αλεύρι
1 κούπα νερό
1 κούπα ζάχαρη
1/2 κούπα λάδι
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 πορτοκάλι (χυμό και ξύσμα)
μισή κούπα καρύδια ή αμύγδαλα (τριμμένα)
1 φακελάκι ξανθές σταφίδες
2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
Πώς τη φτιάχνουμε:

Ανακατεύετε τα στέρεα υλικά που θα επιλέξετε όλα μαζί.
Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύετε τα υγρά υλικά όλα μαζί.
Έπειτα σιγά-σιγά ρίχνετε τα στέρεα υλικά στο μπολ με τα υγρά υλικά και ανακατεύετε καλά μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιόμορφο ζυμάρι.
Τοποθετείτε τη ζύμη σε ένα ταψί που έχετε αλείψει με λάδι, πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι και την ψήνετε στον φούρνο, στους 180 βαθμούς για περίπου 1 ώρα.
Όταν είναι έτοιμη, πασπαλίζετε με λίγη ζάχαρη άχνη και κανέλα.