16/06/2024

Φράσεις των ταινιών της Disney που προσέφεραν τα σπουδαιότερα μαθήματα

Τις ταινίες κινουμένων σχεδίων της Disney, τις παλιές τουλάχιστον με τις οποίες μεγαλώσαμε και που ακόμα και τώρα, παρά το ότι είμαστε κάτι γομάρια ως εκεί πάνω, τις νοσταλγούμε έντονα.

Το βέβαιο είναι ότι, εκτός από τις στιγμές γέλιου που μας προσέφεραν, αποτέλεσαν πολλές φορές πηγή διαπαιδαγώγησης μέσα από τις ατάκες των χαρακτήρων, αλλά και μέσα από την ίδια την πλοκή του έργου και τις επιλογές των ηρώων.

Τι θα έλεγες να θυμηθούμε κάποια από αυτά τα απλά μεν, διδακτικά δε αποφθέγματα;

«Τα παλιά πονάει δε λέω, μα ξέρεις …ή θα σου γίνει μάθημα ή την ξαναπατάς» Γέρο Ραφίκι, Lion King.

«Κολυμπάμε, κολυμπάμε, κολυμπάμε, κολυμπάμε» Ντόρι, Ψάχνοντας το Νέμο

Κάτι σαν το Keep walking του Johnnie Walker. Ό,τι κι αν συμβεί ποτέ μην σταματάς, προχώρα παρακάτω και προσπάθησε να φτάσεις στον στόχο σου.

«ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ!» Τζίνι, Αλαντίν

Ο Αλαντίν ήξερε ότι αποκαλύπτοντας στη Γιασμίν ότι είναι το χαμίνι που γνώρισε στην αγορά κι όχι πρίγκιπας, θα την πλήγωνε. Όμως αυτό ήταν λάθος! Ποτέ δεν πρέπει να προσποιούμαστε κάτι άλλο από αυτό που πραγματικά είμαστε, ούτε και να εξαπατούμε αυτούς που αγαπάμε.

«Χακούνα Ματάτα!» Τιμόν και Πούμπα, Lion King

Αν και κατά βάση, αυτή η φράση μπορεί να σε απομακρύνει από τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις που έχεις αναλάβει, σε κάποιες περιπτώσεις είναι σωτήρια γιατί όντως κάποιες φορές δε χρειάζεται να αγχώνεσαι τόσο για πράγματα που είναι πάνω από τις δυνάμεις ή την αρμοδιότητα σου.

«Το λουλούδι που ανθίζει στα αγκάθια είναι το πιο σπάνιο και το πιο όμορφο απ’ όλα» Αυτοκράτορας της Κίνας, Μουλάν

Ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, όταν όλα νομίζεις ότι έχουν ισοπεδωθεί, θα υπάρξει μια χαραμάδα ελπίδας, ένα πρόσωπο ή ένα γεγονός που θα σε ενθαρρύνει να συνεχίσεις.

«Εγώ όμως δεν πάω γυρεύοντας. Είμαι γενναίος δε σημαίνει ότι σκοτώνομαι». Μουφάσα, Lion King

Ακόμα κι όταν επιθυμείς διακαώς να διεκδικήσεις κάτι, πρέπει να σταθμίζεις τις συνθήκες και τα μέσα που έχεις στη διάθεση σου. Μην είσαι επιπόλαιος!

«Οικογένεια σημαίνει ότι κανείς δεν μένει πίσω» Λίλο, Λίλο και Στιτς

Καλοί κι οι φίλοι, αλλά δεν μπορούν να συγκριθούν με τα μέλη της οικογένειας που θα είναι πάντα δίπλα σου, επομένως πρέπει κι εσύ να τα νοιάζεσαι και να τα αγαπάς χωρίς όρους.

«Τα παιδιά πρέπει να είναι ελεύθερα να ορίζουν τη ζωή τους» Σεμπάστιαν, Μικρή Γοργόνα

Κάποια μέρα θα γίνουμε γονείς, αν βρεθεί κάποιος/α να μας πάρει. Πρέπει λοιπόν να προσφέρουμε ανεξαρτησία και μετρημένη ελευθερία στα παιδιά μας, ώστε να μάθουν να αναλαμβάνουν την ευθύνη των πράξεων τους.

«Τα όνειρα πραγματοποιούνται!» Σταχτοπούτα, Σταχτοπούτα 2

Αν βάλεις λίγη αστερόσκονη-μαγεία στην σκέψη και στη ζωή σου και φυσικά αν κυνηγήσεις αυτό που θες, τότε τα όνειρα σου θα γίνουν αληθινά.

«Ένας πραγματικός ήρωας δε μετριέται από το μέγεθος της δύναμης του, αλλά από τη δύναμη της καρδιάς του!» Δίας, Ηρακλής

Τα φαινόμενα απατούν, το περιτύλιγμα του δώρου μπορεί να είναι απατηλό. Αυτό που έχει σημασία είναι να αξιολογούμε έναν άνθρωπο με βάση τη συμπεριφορά, την ευγένεια, και τη δύναμη ψυχής του.

«Στο άπειρο κι ακόμα παραπέρα!» Μπαζ Λαϊτγιαρ, Toy Story

Μην σταματάς πουθενά και μην δίνεις σημασία στα αναχώματα που πάνε να σου υψώσουν όσοι δε θέλουν να πετύχεις.

«Να θυμάσαι, το γέλιο είναι δέκα φορές πιο παραγωγικό από την τρομάρα» Μάικ Βαζόφσκι, Μπαμπούλας Α.Ε

Πολλά πράγματα μας τρομάζουν ή μας απελπίζουν στην καθημερινότητα μας. Πρέπει όμως ακόμα και στα δύσκολα να δίνουμε χώρο στην αισιοδοξία και στο γέλιο. Αυτό θα μας σώσει…