Σα. Οκτ 1st, 2022

Γιά λύση δύο κρατών με Παλαιστίνιους μίλησε το Ισραήλ

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Yair Lapid κάλεσε την Πέμπτη (22/9) για μια λύση δύο κρατών με τους Παλαιστίνιους έπειτα από δεκαετίες ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης. Επανέλαβε δε, ότι το Ισραήλ θα κάνει «ό,τι χρειάζεται» για να εμποδίσει το Ιράν να αναπτύξει πυρηνική βόμβα.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η αναφορά του πρωθυπουργού του Ισραήλ σε λύση δύο κρατών, είναι η πρώτη από έναν Ισραηλινό ηγέτη εδώ και χρόνια στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Απηχεί δε, την υποστήριξη του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο Ισραήλ από τον Αύγουστο και ήταν αδρανής εδώ και χρόνια.

«Μια συμφωνία με τους Παλαιστίνιους, βασισμένη σε δύο κράτη για δύο λαούς, είναι το σωστό για την ασφάλεια του Ισραήλ, για την οικονομία του Ισραήλ και για το μέλλον των παιδιών μας», είπε ο πρωθυπουργός της χώρας.

Πρόσθεσε, δε, ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα εξαρτηθεί από ένα ειρηνικό παλαιστινιακό κράτος που δεν θα απειλεί το Ισραήλ.

«Σήμερα, η μεγάλη πλειοψηφία των Ισραηλινών στηρίζει αυτό το όραμα της λύσης των δύο κρατών και εγώ είμαι ένας από αυτούς. Δεν έχουμε παρά μόνο έναν όρο: ότι το μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα είναι ειρηνικό», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο Λαπίντ.

Να σημειωθεί ότι η ομιλία του Λαπίντ στον ΟΗΕ μεταδόθηκε από ισραηλινά μέσα ενημέρωσης και επικρίθηκε δριμύτατα από τους πολιτικούς αντιπάλους του, ενόψει και των βουλευτικών εκλογών της 1ης Νοεμβρίου. Οι εκλογές θα μπορούσαν να επαναφέρουν στην εξουσία τον δεξιό πρώην πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, εδώ και χρόνια πολέμιο της λύσης των δύο κρατών.

Το Ισραήλ κατέλαβε την Ανατολική Ιερουσαλήμ, τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα – περιοχές που οι Παλαιστίνιοι θέλουν για ένα ανεξάρτητο κράτος – σε έναν πόλεμο στη Μέση Ανατολή το 1967. Οι ειρηνευτικές συνομιλίες Ισραηλινών-Παλαιστινίων, υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, κατέρρευσαν το 2014.

Οι προσπάθειες για την επίτευξη μια συμφωνίας δύο κρατών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων έχουν σταματήσει εδώ και καιρό.

Παλαιστίνιοι και οργανώσεις για τα δικαιώματα του ανθρώπου λένε ότι το Ισραήλ έχει εδραιώσει τον έλεγχό του στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη μέσω της στρατιωτικής του κυριαρχίας σε εκατομμύρια Παλαιστινίους και της επίμονης κατασκευής οικισμών.

Ο Wasel Abu Youssef, ανώτερο στέλεχος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, δήλωσε στο Reuters ότι τα λόγια του Λαπίντ «δεν σημαίνουν τίποτα».

«Όποιος θέλει μια λύση δύο κρατών πρέπει να την εφαρμόσει επί τόπου, σεβόμενος τις προηγούμενες συμφωνίες, σταματώντας την επέκταση των εποικισμών και αναγνωρίζοντας την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους», εξήγησε ο Youssef.

Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ισραήλ, Τομ Νάιντες, χαρακτήρισε την ομιλία του Λάπιντ «θαρραλέα» για την υποστήριξη της λύσης των δύο κρατών.

Ο Λάπιντ εξήρε τις προσπάθειες των χωρών της Μέσης Ανατολής για να εξαμαλύνουν τις σχέσεις και συνεργαστούν με το Ισραήλ και προέτρεψε τις μουσουλμανικές χώρες, από την Ινδονησία μέχρι τη Σαουδική Αραβία, να συνάψουν ειρήνη μαζί τους.

Επίσης, στην ομιλία του, ο Λάπιντ κατήγγειλε ξανά το Ιράν και εξέφρασε την αποφασιστικότητα του Ισραήλ να εμποδίσει τον μακροχρόνιο εχθρό του να αποκτήσει πυρηνικό όπλο.

«Ο μόνος τρόπος για να αποτραπεί το Ιράν από το να αποκτήσει πυρηνικό όπλο είναι να τεθεί στο τραπέζι μια αξιόπιστη στρατιωτική απειλή», είπε. «Έχουμε δυνατότητες και δεν φοβόμαστε να τις χρησιμοποιήσουμε».