Σα. Οκτ 1st, 2022

Η αλαζονία του Ερντογάν: Αν εκείνος είναι ο Μπάιντεν, εγώ είμαι ο Ερντογάν

Σε μια προσπάθεια επίδειξης της δυναμικής του ο Τζο Μπάιντεν, μετά και το «όχι» που είπαν οι ΗΠΑ στην Τουρκία για αναβάθμιση και προμήθεια νέων F-16, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απάντησε: «για ποιον λόγο να συναντηθώ; Αν εκείνος είναι ο Μπάιντεν, εγώ είμαι Ερντογάν» σε ερώτηση που δέχθηκε για το αν θα συναντηθεί μαζί του.

Η δυσαρέσκεια του τούρκου προέδρου για τη στάση των ΗΠΑ στο ζήτημα των F-16, είχε φανεί και τις προηγούμενες μέρες, λέγοντας στο τηλεοπτικό δίκτυο PBS: «Μεταξύ δυο φίλιων χωρών είναι πολύ λάθος με πολιτική προσέγγιση να επιβάλλονται κυρώσεις στην Τουρκία για το θέμα των F-16. Ο κ. Μπάιντεν μου υποσχέθηκε την επίλυση του ζητήματος».

«Τι θα κάνουμε αν δεν καταφέρουμε να πάρουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες όσον αφορά στα F-16; Θα φροντίσουμε τον εαυτό μας. Δηλαδή θα δώσετε στην Ελλάδα κάθε είδους υποστήριξη στα F-16, θα δημιουργήσετε βάσεις εκεί, αλλά δεν θα δώσετε αυτή την υποστήριξη σε μια φίλη χώρα όπως η Τουρκία στο ΝΑΤΟ και σε μια χώρα που παρέχει κάθε είδους υποστήριξη στο ΝΑΤΟ; Είμαστε στις πρώτες πέντε χώρες. Σε αυτή την περίπτωση, η δουλειά της Τουρκίας είναι να φροντίζει τον εαυτό της. Διαφορετικά, δεν έχουμε πρόβλημα με την Αμερική», είχε πει στη συνέχεια.

Επίσης, σχετικά με τη συνάντηση του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν και τον πρόεδρο του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί, ο οποίος αποτελεί «κόκκινο πανί» για τις ΗΠΑ, ο Τούρκος πρόεδρος είχε δηλώσει ότι «κανένας δεν θα μου πει ποιον θα συναντώ».