21/05/2024

Η Γερουσία αυξάνει την πίεση στον Τραμπ για κυρώσεις στην Τουρκία- Για S-400 και Συρία

Η Γερουσία προχώρησε σε μία ακόμη κίνηση για να πιέσει τον Ντόναλντ Τραμπ να υιοθετήσει πιο σκληρή στάση απέναντι στην Τουρκία και να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της.

Η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας ενέκρινε νομοσχέδιο που προβλέπει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, τόσο για τη στρατιωτική επίθεση της Αγκυρας στη Συρία, όσο και για την αγορά των ρωσικών S-400. Με 18 ψήφους υπέρ και 4 κατά, η συγκεκριμένη επιτροπή ενέκρινε το νομοσχέδιο περί «προώθησης της αμερικανικής εθνικής ασφάλειας και αποτροπής της επανεμφάνισης του Ισλαμικού Κράτους» να κατατεθεί προς ψήφιση στην ολομέλεια του Σώματος.

«Η Τουρκία έχει ξεφύγει από τα όρια»
«Τώρα είναι η στιγμή η Γερουσία να συνασπιστεί και να αδράξει αυτή την ευκαιρία για να αλλάξει τη στάση της Τουρκίας», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Τζιμ Ρις.

«Οι ενέργειες της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια έχουν ξεπεράσει τα όρια. Αυτό το νομοσχέδιο καθιστά σαφές στην Τουρκία ότι η στάση της στη Συρία είναι απαράδεκτη και η αγορά των S-400 είναι μη βιώσιμη», έγραψε σε tweet του ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ. Ομως, αρκετοί ήταν οι γερουσιαστές που διαφώνησαν έντονα και τάχθηκαν ενάντια στο νομοσχέδιο αυτό.

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Ραντ Πολ τόνισε πως η κυβέρνηση Τραμπ αντιτάσσεται στον νόμο επειδή αποδυναμώνει την εξουσία του προέδρου και ενδέχεται να καταστήσει δυσκολότερες τις διαπραγματεύσεις με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ζητήματα όπως η αγορά των πυραυλικών συστημάτων και ο πόλεμος στη Συρία.

«Αυτό δεν είναι κάποιος μικροκαβγάς με αυτή τη χώρα. Αυτό είναι μια στροφή αυτής της χώρας, της Τουρκίας, προς μια εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από αυτή που είχε στο παρελθόν», δήλωσε ο Ρις. «Μας κοροϊδεύουν, και κοροϊδεύουν και τους νατοϊκούς συμμάχους τους», συμπλήρωσε.