18/07/2024

Η παράκαμψη της Αττικής – Ένα φιλόδοξο οδικό έργο

Ο αυτοκινητόδρομος Ελευσίνας- Θήβας- Υλίκης μελετάται εκ νέου.

Ένα οδικό έργο που είχε εξεταστεί παλαιότερα φαίνεται πως επανέρχεται στα μελλοντικά πλάνα. Πρόκειται για την επονομαζόμενη «Παράκαμψη Αττικής», δηλαδή τον αυτοκινητόδρομο «Ελευσίνα-Θήβα-Υλίκη» στον οποίο αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Χαρακτηριστικά είπε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ «υπάρχει ένα έργο το οποίο προσωπικά το πιστεύω πολύ και αυτό είναι ουσιαστικά η παράκαμψη της Αθήνας, ο δρόμος από την Ελευσίνα έως την Υλίκη. Είναι ένα έργο το οποίο το εξετάζουμε, πρέπει να το ωριμάσουμε. Σκεφτείτε πόσο καλύτερα θα ήταν τα πράγματα στον Κηφισό εάν τα λεωφορεία τα οποία έρχονται, ας πούμε, από την Πάτρα και θέλουν να πάνε προς τη Βόρεια Ελλάδα, δεν έμπαιναν καθόλου στην Αθήνα και μπορούσαν να παρακάμψουν το λεκανοπέδιο με αυτό τον τρόπο».

Η οδική Παράκαμψη Αττικής είχε προκηρυχθεί το 2013, ενώ πήρε πάνω από επτά παρατάσεις για μια περίοδο σχεδόν δύο ετών. Το 2015 με απόφαση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ο διαγωνισμός ακυρώνεται, μιας και θεωρήθηκε πως θα πρόκυπτε ζήτημα με τη Νέα Οδό.

Το 2019 η Νέα Δημοκρατία ναι μεν είχε το συγκεκριμένο έργο σε περίοπτη θέση στο πρόγραμμα υποδομών της, την τετραετία όμως που μας πέρασε δεν προχώρησε, ενώ τώρα όλα δείχνουν πως μπαίνει εκ νέου στο επίκεντρο του σχεδιασμού για την Αττική. Και εξαιτίας των μεγάλων κυκλοφοριακών προβλημάτων του λεκανοπεδίου.

Ο αυτοκινητόδρομος Ελευσίνα-Θήβα-Υλίκη θα παρακάμπτει όλο το πολεοδομικό συγκρότημα της Αθήνας και τη Βόρεια Αττική. Θα ξεκινά από τη συμβολή της Αττικής Οδού με την Ολυμπία Οδό στον κόμβο Αγίου Λουκά της Ελευσίνας και θα καταλήγει στην περιοχή της Υλίκης έχοντας περάσει από τη Θήβα.

Το κέρδος των οδηγών, στην περίπτωση υλοποίησης του έργου, θα φτάνει τα 50 χιλιόμετρα, ενώ πέρα από τη βελτίωση της ποιότητα ζωής στην Αττική γενικά και στην Αθήνα ειδικά θα συμβάλλει θετικά και στις εμπορευματικές μεταφορές από το λιμάνι του Πειραιά που έχει αναδειχθεί σε πύλη εισόδου των κινεζικών προϊόντων στην Ευρώπη.