24/09/2023

Ινδία: Χιλιάδες πουλιά βρέθηκαν νεκρά σε λίμνη χωρίς λόγο

Πρόκειται για ένα μυστηριώδες περιστατικό που έχει προκαλέσει προβληματισμό στις Αρχές στην Ινδία. Τι θα μπορούσε να σκοτώσει περισσότερα από 2.000 πουλιά κοντά στη μεγαλύτερη λίμνη της ενδοχώρας.

Οι τοπικές αρχές στο βορειοδυτικό κρατίδιο του Ρατζαστάν εντόπισαν την περασμένη Κυριακή τα κουφάρια των πουλιών κατά μήκος των ακτών της αλυκής Σαμπχάρ, όπως δήλωσε την Τετάρτη στο CNNi ο Αρούν Πραζάντ, επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας Δασών.

INDIA

Άμεσα ειδοποιήθηκαν κλιμάκια της Υπηρεσίας που εντόπισε περίπου 2.400 νεκρά πουλιά – μεταξύ των οποίων και 20 αποδημητικά είδη που συγκεντρώνονται στην λίμνη κάθε χρόνο.

«Τα αποδημητικά πουλιά ταξιδεύουν κατά μήκος ενός μονοπατιού που είναι γνωστό ως Αεροδιάδρομος της Κεντρικής Ασίας, ο οποίος καλύπτει περιοχές όπως η Σιβηρία, η Μογγολία, το Ιράν και το Αφγανιστάν», δήλωσε ο Πραζάντ.

Οι εικόνες που δημοσίευσε το συνεργαζόμενο με το CNN τηλεοπτικό κανάλι News 18 κατέγραψε εικόνες από διασκορπισμένα κουφάρια πουλιών σε μια μεγάλη έκταση δίπλα στην λίμνη, που καλύπτει επιφάνεια 190 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Η λίμνη θεωρείται εξαιρετικά αλμυρή για πολλά είδη, αλλά τα τοπικά τουριστικά sites λένε πως είναι ένας δημοφιλής προορισμός για πουλιά όπως τα φλαμίνγκο, οι πελαργοί, τα μπεκατσόνια, οι κοκκινοσκέληδες, μαυρόφτεροι ερωδιοί, νερόκοτες και χουλιαρόπαπιες.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει διευκρινιστεί ποια είδη πέθαναν, ενώ οι Αρχές προστασίας της άγριας ζωής δεν γνωρίζουν την αιτία θανάτου των πουλιών.

Η Υπηρεσία Προστασίας Δασών και Άγριας Ζωής της Ινδίας έχει ήδη συλλέξει δείγματα από του κουφάρια αλλά και από το νερό της λίμνης και τα απέστειλε προς εξέταση σε εργαστήριο παθολογίας στο κεντρικό κρατίδιο Μαντία Πραντές, ανέφερε ο Πραζάντ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι μαζικοί θάνατοι δεν φαίνεται να οφείλονται σε κάποια ασθένεια, γιατί τα ενδημικά πουλιά εξακολουθούν να φωλιάζουν σε διπλανές κοίτες και βάλτους.

«Πιστεύουμε πως μάλλον έφταιξαν οι τοπικές καιρικές συνθήκες ή η επιμόλυνση του νερού», πρόσθεσε ο Πραζάντ.