30/09/2023

Κ. Μητσοτάκης: Από σήμερα τα capital controls είναι παρελθόν

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως σε επίπεδο Αρχηγών Κομμάτων, με αποκλειστικό θέμα τα φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς και την επιρροή τους στο θεσμικό και πολιτικό σύστημα της χώρας και την αντιμετώπισή τους, Αθήνα, τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Την πλήρη άρση των Capital control ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης επί του Νομοσχεδίου για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων, ο πρωθυπουργός, προκαλώντας το παρατεταμένο χειροκρότημα των βουλευτών της Ν.Δ.

«Αποτελούν από σήμερα παρελθόν τα capital controls» τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνοντας πως έγινε σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος.

Κλείνει οριστικά μετά από 50 μήνες ένας κύκλος ανασφάλειας είπε ο κ. Μητσοτάκης. Ανοίγει ένας νέος κύκλος για την Ελλάδα που θέλουμε και την Ελλάδα που αξίζουμε τόνισε ο πρωθυπουργός επικρίνοντας την κυβέρνηση Τσίπρα για την περιπέτεια που οδήγησε τη χώρα: «Ο υπουργός Οικονομικών θα καταθέσει επίσημα την τροπολογία. Από τον Ιανουάριο του 2015, οι κυβερνήσεις του κ. Τσίπρα προκάλεσαν κρίση εμπιστοσύνης και εκροή εκατομμυρίων καταθέσεων. Αποκορύφωμα ήταν το κλείσιμο των τραπεζών τον Ιούνιο του 2015 και οι δραματικοί περιορισμοί στις αναλήψεις. Η προοπτική της πολιτικής αλλαγής και το αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου αποκατέστησαν την εμπιστοσύνη στην οικονομία και στο τραπεζικό σύστημα. Σήμερα κλείνει οριστικά ένας τετραετής κύκλος ανασφάλειας. Μετά από 50 μήνες τα capital controls καταργούνται και ταυτόχρονα ανοίγει, σε μία δύσκολη συγκυρία, ένας νέος κύκλος αισιοδοξίας για την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα», τόνισε για το θέμα ο κ. Μητσοτάκης.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας υπογράμμισε πως άλλη μία δέσμευση της κυβέρνησης γίνεται πράξη νωρίτερα από ό,τι είχε ανακοινωθεί, ξεκαθαρίζοντας πως η χώρα έχει λάβει όλες τις απαραίτητές εγκρίσεις για την άρση των capital controls.

Ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι “σήμερα η οικονομία όπως αποτυπώνουν σχετικοί δείκτες βελτιώνεται. Το τραπεζικό σύστημα σταθεροποιείται, με εμφανείς τάσεις ανάκαμψης, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στην επιτυχή πρόσβαση των τραπεζών στις αγορές, με εκδόσεις πολυετούς διάρκειας, καθώς και στη συνεχιζόμενη αύξηση των καταθέσεων. Τα έντοκα γραμμάτια έχουν εκδοθεί με το χαμηλότερο κόστος των τελευταίων 15 ετών. Το 7ετές ομόλογο εκδόθηκε με κόστος δανεισμού στο μισό της αντίστοιχης έκδοσης του 2018. Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος ενισχύθηκε, σημειώνοντας την υψηλότερη επίδοση από το 2008, ξεπερνώντας μάλιστα το μέσο όρο της ευρωζώνης για πρώτη φορά από το 2014. Η εκτέλεση του Προϋπολογισμού είναι ικανοποιητική και τα έσοδα, μετά τον Ιούνιο, ενισχύονται σε σχέση με τους στόχους

Στη συζήτηση παρενέβη ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 και πρώην υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, επί των ημερών του οποίου επιβλήθηκαν οι κεφαλαιακοί περιορισμοί, Γιάνης Βαρουφάκης. Στην ομιλία του επέκρινε τη ΝΔ ότι “εργάστηκε σκληρά” για να έρθουν τα capital controls. «Μας χαροποιεί να αναφέρεστε στον ανένδοτο αγώνα που δώσαμε για να μην κοπεί το ΕΚΑΣ, να μειωθεί ο ΦΠΑ και να μην έχουμε 100% προπληρωμή φόρου κι έρχεστε και μας λέτε για τυχοδιωκτική διαπραγμάτευση, εσείς που λέγατε βάστα γερά Γερούν», είπε ο κ. Βαρουφάκης. Έκανε ακόμη, λόγο για τεράστια οικονομική ύφεση και λαίλαπα που έρχεραι.

Έως σήμερα η εξαγωγή καταθέσεων στο εξωτερικό είχε περιορισμούς και απαιτούσε εγκρίσεις από τις Ειδικές Υποεπιτροπές των τραπεζών και την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.

Ακόμη, πληρωμές μισθοδοσίας στο εξωτερικό για εργαζόμενους δεν επιτρέπονταν, εφόσον ο λογαριασμός που χρεώνεται για την πληρωμή μισθοδοσίας τηρείται σε τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα και οι λογαριασμοί που πιστώνονται τηρούνται σε τράπεζες του εξωτερικού.

Για προδιαγεγραμμένη εξέλιξη έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Σύριζα Δημήτρης Τζανακόπουλος  με τον Χρήστο Σταϊκούρα να απαντά πως εάν επρόκειτο για προδιαγεγραμμένη εξέλιξη γιατί δεν προχώρησε η προηγούμενη κυβέρνηση στην άρση των capital controls.