19/06/2024

Κλειστά τα σχολεία την Πέμπτη – Απεργία κήρυξε η ΟΛΜΕ – Το νομοσχέδιο που βγάζει ΠΑΜΕ, ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ στους δρόμους

Κλειστά θα είναι τα σχολεία την Πέμπτη (21/09) λόγω συμμετοχής της ΟΛΜΕ στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ.

Σε ανακοίνωσή του, το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας αναφέρει:

«Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ αποφάσισε την προκήρυξη 24ωρης Πανεργατικής Πανελλαδικής Απεργίας, την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, ενάντια στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Απαιτούμε την απόσυρσή του και καλούμε τους/τις εργαζόμενους/ες να πάρουν μέρος στις συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται την ίδια μέρα σε όλη τη χώρα».

Γιατί απεργούν την Πέμπτη
Μεταξύ των «θολών» σημειών του νέου εργασιακού νομοσχεδίου, αποτελεί η ρύθμιση της παράλληλης απασχόλησης καθώς και η νομιμοποίηση εργασίας σε δύο εργοδότες, με τον εργαζόμενο, ωστόσο, να μην χρειάζεται να εργαστεί παραπάνω από 13 ώρες μέσα στο 24ώρο.

Μεταξύ άλλων, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, στο νέο νομοσχέδιο αναμένεται να εισηχθούν και οι «συμβάσεις εργασίας μηδενικών ωρών» και η «εργασία κατά παραγγελία», το οποίο μεταφράζεται, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν, πως οι εργαζόμενοι δεν θα ξέρουν πότε και για πόσες ώρες θα δουλέψουν, αλλά και τι μισθό θα πάρουν στο τέλος του μήνα.

Η παραπάνω καταγγελία εντάσσεται στο άρθρο του νομοσχεδίου, το οποίο αναφέρει πως «με την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1152 επικαιροποιείται και εκσυγχρονίζεται το πλαίσιο των ελάχιστων απαιτήσεων σχετικά με την υποχρέωση του εργοδότη να ενημερώνει τον εργαζόμενο, αναφορικά με τους βασικούς όρους της ατομικής σύμβασης εργασίας, προκειμένου να διασφαλίζεται σε όλους τους εργαζομένους, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης πλέον, ενιαίος και επαρκής βαθμός διαφάνειας και προβλεψιμότητας».

Η εργασία σε δύο εργοδότες
«Αγκάθι» για τους εργαζομένους, που προκήρυξαν την 24ώρη πανελλαδική απεργία, αποτελεί το άρθρο με το οποίο νομιμοποιείται «η εργασία σε περισσότερους από 1 εργοδότη».

Στο ίδιο άρθρο, επισημαίνεται πως «εντός ενός 24ώρου, χωρά μόνο μια πλήρης απασχόλησή και μια μερική απασχόληση κατ’ ανώτατο όριο, δεν θίγεται η 40ωρη/5νθημερη εργασία και δεν θίγεται το ανώτατο όριο των 48 ωρών (στον οποίο περιλαμβάνεται ο χρόνος υπερεργασίας και υπερωρίας) ως μέσος όρος στους 4 μήνες περιόδου αναφοράς, όπως ορίζεται στο Π.Δ. 88/1999».

Ένα από τα θέματα, που έχει προκαλέσει την αντίδραση των εργαζομένων, αποτελεί το γεγονός ότι «θα θεσμοθετηθεί ως ποινικό αδίκημα η κατάληψη εισόδων σε χώρους εργασίας κατά τη διάρκεια απεργίας ή η παρεμπόδιση εργαζομένων που επιθυμούν να εργαστούν».