09/12/2023

Κομπίνα με τα διπλώματα οδήγησης: Συλλήψεις υπαλλήλων της Περιφέρειας Αττικής

Ακόμα ένα περιστατικό ήρθε στο φως της δημοσιότητας και αυτή τη φορά αφορά την Περιφέρεια Αττικής.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οδηγούνται στον εισαγγελέα με τη διαδικασία του Αυτοφώρου στελέχη και υπάλληλοι της Περιφέρειας Αττικής που έχουν σχέση με την Οδική Ασφάλεια για υποθέσεις διαφθοράς.

Το ρεπορτάζ και οι πληροφορίες κάνουν λόγο για υπόθεση που αφορά αλλοδαπούς. Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για τις λεγόμενες «στημένες αίθουσες», δηλαδή για εξετάσεις θεωρητικών μαθημάτων για άδεια οδήγησης στις οποίες είτε εξετάζεται άλλος (π.χ. υπάλληλος της σχολής οδηγών που είναι στο κόλπο), αντί για το πρόσωπο που πρέπει να εξεταστεί, είτε εξετάζονται μετανάστες οι οποίοι έχουν μηδενική ή ελάχιστη γνώση ελληνικών.

Οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Μεταφορών Χολαργού σε συνεργασία με τα στελέχη από τις Σχολές Οδηγών είχαν «στήσει» μια καλά στημένη «επιχείρηση» ώστε να περνούν χωρίς πρόβλημα τις θεωρητικές εξετάσεις οδήγησης στα ελληνικά αλλοδαποί υποψήφιοι οδηγοί οι οποίοι μπορεί να μην γνώριζαν καθόλου την ελληνική γλώσσα!

Μάλιστα στους υποψήφιους οδηγούς πρότειναν δύο τρόπους επιτυχημένης εξέτασης με τον πρώτο και φθηνότερο να περιλαμβάνει ειδικό ηλεκτρονικό εξοπλισμό (κάμερα και ψείρα ακουστικό) και τον δεύτερο και ακριβότερο να στείλουν κάποιον άλλο στη θέση του υποψήφιου οδηγού στις θεωρητικές εξετάσεις!

Επίσης προμήθευαν όποιους υποψήφιους οδηγούς ήθελαν με το «αζημίωτο» διπλώματα και Πιστοποιητικά Επαγγελματικής Ικανότητας (ΠΕΙ) χωρίς να παραστούν καθόλου οι υποψήφιοι στις θεωρητικές και πρακτικές εξετάσεις οδήγησης.

Το πρόβλημα σύμφωνα με στελέχη της αγοράς δεν είναι τωρινό αλλά πολύ παλαιό ωστόσο η Ψηφιοποίηση του Δελτίου Εκπαίδευσης Εξεταζόμενου θα μείωνε στο ελάχιστο τη συμμετοχή κάποιου άλλου προσώπου αντί για εκείνου που θα έπρεπε να παραστεί κανονικά στις θεωρητικές εξετάσεις. Επίσης μια ακόμη λύση στο πρόβλημα αποτελεί και η ψηφιακή υπηρεσία για τον προγραμματισμό της θεωρητικής ή πρακτική εξέτασης η οποία καθυστερεί να εφαρμοστεί.

Σχετικά με τις συλλήψεις των υπαλλήλων της Διεύθυνσης Μεταφορών στον Χολαργό η Περιφέρεια Αττικής επισημαίνει ότι: «Από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων μας, βασική μας αρχή ήταν και παραμένει η μηδενική ανοχή σε φαινόμενα διαφθοράς και κακοδιαχείρισης, τα οποία καταστρατηγούν τις αρχές της χρηστής διοίκησης και – σε τελική ανάλυση – πλήττουν άμεσα τα δικαιώματα των πολιτών με τον πλέον αντικοινωνικό τρόπο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συλληφθέντες παραμένουν ακόμη στη ΓΑΔΑ.