Τε. Δεκ 2nd, 2020

Κορονοιός: Στο 95% η αποτελεσματικότητα του εμβoλίου της Moderna

Ειδικότερα σύμφωνα με τις αναλύσεις ενός δειγματολογίου 95 ασθενών με κορονοϊό, το εμβόλιο της Moderna αποδείχτηκε πως είναι αποτελεσματικό κατά 94,%. Η εταιρεία ανακοίνωσε πως σκοπεύει να καταθέσει αίτηση για και χορήγηση άδειας για την έγκριση του εμβολίου από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Τα αποτελέσματα για το εμβόλιο της Moderna γνωστοποιούνται λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της Pfizer ότι βρίσκεται λίγο πριν την παραγωγή ενός εμβολίου που υπόσχεται μεγάλη αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Το πλεονέκτημα του εμβολίου της Moderna
Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Guardian το εμβόλιο της Moderna θα έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι αυτού της Pfizer εφόσον στις δοκιμές συνεχίσει να αποδεικνύεται αποτελεσματικό έναντι του κορονοϊού. Το εμβόλιο της Pfizer πρέπει να φυλάσσεται σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίας, μεταξύ -70 και -80 βαθμών Κελσίου, για να διατηρείται σταθερή η χημική του σύνθεση.

Αντίθετα όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Moderna έχει εξελίξει περαιτέρω τη βιωσιμότητα του δικού της εμβολίου υποστηρίζοντας μπορεί να αποθηκευτεί για 30 ημέρες σε θερμοκρασίες από 2 έως 8 βαθμών Κελσίου διατηρώντας τη χημική του σύνθεση ενώ μπορεί ακόμα να αποθηκευτεί και για έξι μήνες στους -20C.

«Θα έχουμε ένα εμβόλιο που μπορεί να σταματήσει τον κορονοϊό», δήλωσε σε τηλεφωνική συνέντευξη ο πρόεδρος της Moderna Stephen Hoge εκφράζοντας την αισιοδοξία του.

Μαζί με το εμβόλιο της Pfizer Inc., που αποδείχθηκε επίσης ότι είναι περισσότερο από 90% αποτελεσματικό, και εν αναμονή περισσότερων δεδομένων ασφαλείας οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να έχουν δύο εμβόλια εγκεκριμένα για επείγουσα χρήση τον Δεκέμβριο με έως και 60 εκατομμύρια δόσεις έως το τέλος του έτους.

Τα δύο εμβόλια που κατασκευάστηκαν χρησιμοποιώντας νέα τεχνολογία γνωστή ως messenger RNA ή mRNA, αντιπροσωπεύουν ισχυρά νέα εργαλεία για την καταπολέμηση της πανδημίας που έχει μολύνει 54 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και λεχει σκοτώσει 1,3 εκατομμύρια.

Οι παρενέργειες
Η ενδιάμεση ανάλυση της Moderna βασίστηκε σε 95 μολύνσεις μεταξύ των συμμετεχόντων στη δοκιμή που έλαβαν είτε εικονικό φάρμακο είτε το εμβόλιο. Από αυτές, μόνο πέντε μολύνσεις εμφανίστηκαν σε εκείνους που έλαβαν το εμβόλιο, το οποίο χορηγείται σε δύο λήψεις σε απόσταση 28 ημερών.

Τα δεδομένα από τη δοκιμή 30.000 συμμετεχόντων της Moderna έδειξαν επίσης ότι το εμβόλιο απέτρεψε περιπτώσεις σοβαρής COVID-19, μια ερώτηση που παραμένει ακόμη με το εμβόλιο Pfizer. Από τις 95 περιπτώσεις στην δοκιμή της Moderna, οι 11 ήταν σοβαρές και σημειώθηκαν μεταξύ εθελοντών που έλαβαν το εικονικό φάρμακο. Η Moderna, μέρος του προγράμματος Operation Warp Speed ​​της αμερικανικής κυβέρνησης, αναμένει να παράγει περίπου 20 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου για τις Ηνωμένες Πολιτείες φέτος.

Εμβόλιο Covid
Οι 95 περιπτώσεις COVID-19 περιελάμβαναν αρκετές βασικές ομάδες που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή ασθένεια, συμπεριλαμβανομένων 15 περιπτώσεων σε ενήλικες ηλικίας 65 ετών και άνω και 20 σε συμμετέχοντες από φυλετικά διαφορετικές ομάδες.

Οι περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν ήπιες έως μέτριες. Ένα σημαντικό ποσοστό των εθελοντών, ωστόσο, εμφάνισαν πιο σοβαρούς πόνους μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης, συμπεριλαμβανομένου περίπου του 10% που είχαν κόπωση αρκετά σοβαρή για να επηρεαστούν οι καθημερινές δραστηριότητες τους, ενώ ένα άλλο 9% είχε σοβαρούς πόνους στο σώμα.

Η Moderna αναμένει να έχει αρκετά δεδομένα ασφαλείας που απαιτούνται για την έγκριση των Η.Π.Α. την επόμενη εβδομάδα και η εταιρεία αναμένει να υποβάλει αίτηση έκτακτης ανάγκης τις επόμενες εβδομάδες.