19/06/2024

Λέρος: Η απερισκεψία μεταναστών έκαψε το μοναδικό πευκοδάσος του νησιού – Κάπνιζαν ναργιλέ μέσα στο δάσος!

Βελτιωμένη η κατάσταση με την πυρκαγιά που έκαιγε από το μεσημέρι της Παρασκευής στο μοναδικό πευκοδάσος του νησιού.

Μεγάλη μάχη έδωσαν την Παρασκευή οι δυνάμεις της πυροσβεστικής και του Πολεμικοί Ναυτικού που βρέθηκαν στη Λέρο, για να διασώσουν το μοναδικό πευκοδάσος του νησιού, το οποίο είχε παραδοθεί στις φλόγες από το μεσημέρι.

Σε επικοινωνία του Atticaonline.gr με κάτοικους του νησιού μας αποκάλυψαν πως μετανάστες από το hot spot της περιοχής βρίσκονταν μέσα στο δάσος και προξένησαν την μεγάλη πυρκαγιά. Συγκεκριμένα μας είπαν «είχαν ανάψει ναργιλέ και κάπνιζαν την ώρα που στην περιοχή έπνεαν δυνατοί άνεμοι. Από αυτούς ξεκίνησε η φωτιά και από την δική τους αμέλεια χάσαμε τον μοναδικό πνεύμονα πρασίνου του νησιού» Μας είπαν και άλλα για τα γενικότερα προβλήματα που δημιουργούν αλλά θα αφιερώσουμε ειδικό άρθρο σε πρώτη ευκαιρία.

“Κάθε μέρα σβήνουμε μικρές εστίες φωτιάς που ανάβουν οι μετανάστες”

Όπως μας εξήγησε κάτοικος του νησιού ότι σώθηκε από το δάσος ήταν χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες κατοίκων του νησιού που τα άφησαν όλα και επιχείρησαν με ότι μέσο μπορούσαν κατά της φωτιάς.

Τόνισε επίσης την παντελή αδιαφορία των μεταναστών ,που κανένας τους δεν βοήθησε ώστε να σβηστεί η φωτιά που κάποιοι απερίσκεπτοι μετανάστες είχαν δημιουργήσει. Συμπλήρωσε επίσης  πως καθημερινά το προσωπικό ασφαλείας του Νοσοκομείου εντοπίζει και σβήνει μικρές εστίες στο χώρο των Λεπίδων χωρίς να ευαισθητοποιείται κανείς από τους υπευθύνους για το θέμα αυτό.

Τις φωτιές ανάβουν συνήθως οι μετανάστες για να ζεστάνουν ή  να φτιάξουν φαγητό αλλά με τόσους δυνατούς ανέμους στο νησί το εγχείρημα αυτό είναι πολύ επικίνδυνο.

Πέρα από τον ισχυρό αέρα που έπνεε στην περιοχή, πάντως, ρόλο στην εξάπλωση της φωτιάς φαίνεται πως έπαιξε και το γεγονός πως δεν υπάρχει πυροσβεστική βάση στη Λέρο, παρά μόνο ένας εποχικός πυροσβέστης. Έτσι, χρειάστηκε χρόνος μέχρι να ενημερωθούν και να σπεύσουν στο σημείο δυνάμεις από τη Σάμο και την Αθήνα.
Εγκλωβίστηκε κόσμος στην παραλία, ωστόσο απομακρύνθηκε με ασφάλεια

Από τη φωτιά που έκαιγε στο πευκοδάσος της Λέρου,  είχε κλείσει ο δρόμος προς την παραλία της περιοχής με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν στην παραλία 50-60 πολίτες οι οποίοι στη συνέχεια πήραν οδηγίες να απομακρυνθούν από ένα μονοπάτι που θα τους οδηγούσε σε ασφαλή τοποθεσία. Τα δύο σκάφη του λιμενικού που βρέθηκαν στην περιοχή, απομάκρυναν μόνο μια κοπέλα η οποία ήταν στο νερό την ώρα εκδήλωση της πυρκαγιάς και δεν μπορούσε να βγει στην παραλία.

Προληπτικά, εκκενώθηκαν κάποιες πτέρυγες του νοσοκομείου Λέρου.
Όπως προαναφέρθηκε, στη Λέρο δεν υπάρχει πυροσβεστικό κλιμάκιο, παρά μόνο ένας εποχικός πυροσβέστης που έσπευσε μαζί με υπαλλήλους του δήμου και υδροφόρες για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, ενώ στο νησί μεταφέρθηκε πεζοπόρο τμήμα με 8 πυροσβέστες, με σούπερ πούμα από τη Σάμο και 3 υδροφόρες ΟΤΑ και Πολεμικού Ναυτικού.

Η αγάπη μας και οι σχέσεις μας με το νησί είναι τέτοιες (θα αναφέρουμε άλλη φορά τους λόγους) που προβάλουμε το θέμα πρωτοσέλιδα και θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό των κατοίκων, έτσι ώστε να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές.

Παράλληλα θα αναδείξουμε και το έντονο πρόβλημα που υπάρχει στο θέμα της φιλοξενίας των προσφύγων και των μεταναστών γιατί δυστυχώς δεν έχει προβληθεί  όπως σε άλλα νησιά.