24/09/2023

Λιβύη: Ο Ερντογάν ετοιμάζει στρατό – Ο Χαφτάρ βομβαρδίζει

Το θερμόμετρο ανεβαίνει στην περιοχή μετά την απόφαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης. Με αυτή ανοίγει ο δρόμος για αποστολή στρατευμάτων της Τουρκίας στη Λιβύη για να υποστηριχθεί το καθεστώς της Τρίπολης. Την ίδια ώρα ο στρατηγός Χαφτάρ σφυροκοπεί περιοχές στρατηγικής σημασίας ακόμη και μέσα στην Τρίπολη.

Οι κινήσεις του Ερντογάν έχουν προκαλέσει τη δυσαρέσκεια και τις αντιρρήσεις τόσο της Ρωσίας όσο και των ΗΠΑ.

Το πράσινο φως

Η Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας έδωσε το «πράσινο φως» στο νομοσχέδιο για την επικύρωση της συμφωνίας με τη Λιβύη για τη στρατιωτική συνεργασία. Όπως έγραψε το τουρκικό πρακτορείο ANADOLU:  «Το τουρκικό κοινοβούλιο το Σάββατο επικύρωσε μια πρόταση για την έγκριση μνημονίου συμφωνίας  για την ασφάλεια και τη στρατιωτική συνεργασία με τη Λιβύη.

Στις 27 Νοεμβρίου, η Άγκυρα και η Τρίπολη υπέγραψαν δύο ξεχωριστά μνημόνια συμφωνίας. μία για τη στρατιωτική συνεργασία και η άλλη για τα θαλάσσια σύνορα των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου.

Το ναυτικό σύμφωνο επιβεβαίωσε τα δικαιώματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο ενόψει μονομερούς γεώτρησης από την ελληνοκυπριακή κυβέρνηση, διευκρινίζοντας ότι η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) έχει επίσης δικαιώματα στους πόρους της περιοχής. Τέθηκε σε ισχύ στις 8 Δεκεμβρίου.

Μετά τη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Άγκυρα μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να αποστέλλει στρατεύματα στη Λιβύη εάν η κυβέρνηση της Τρίπολης που έχει αναγνωρίσει το ΟΗΕ έχει υποβάλει ένα τέτοιο αίτημα»

Ο Χαφτάρ σφυροκοπεί περιοχές της Τρίπολης και έδωσε τελεσίγραφο

Μετά την επικύρωση της συμφωνίας για παροχή στρατιωτικής βοήθειας από την Τουρκία στην Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης, ο Εθνικός Στρατός του Χαφτάρ προειδοποίησε ότι θα χτυπήσει τυχόν δυνάμεις της Τουρκίας που θα επιχειρήσουν να εισέλθουν στη Λιβύη.

LibyaReview@LibyaReview

LNA “646 Brigade” receive orders to advance to new positions.

Ενσωματωμένο βίντεο

Τρεις ημέρες προθεσμία έδωσαν την Παρασκευή οι στρατιωτικές δυνάμεις του Στρατάρχη Χαφτάρ στις φιλοτουρκικές δυνάμεις της Μισράτα (έχουν πάρει την ονομασία τους από την ομώνυμη πόλη της δυτικής Λιβύης, στην οποία πραγματοποιήθηκαν μεγάλες μάχες το 2011, οδηγώντας και στον θάνατο του Μουαμάρ Καντάφι) για να εγκαταλείψουν την Τρίπολη και τη Σύρτη. Μάλιστα, απείλησαν πως αν δεν υλοποιηθεί το αίτημά τους, τότε θα συνεχίσουν τους βομβαρδισμούς «κάθε μέρα, ασταμάτητα και με τέτοιο έντονο τρόπο που δεν έχει προηγούμενο».

ANADOLU AGENCY (ENG)

@anadoluagency

Turkish parliament ratifies motion on Turkey-Libya deal http://v.aa.com.tr/1680334 

Προβολή εικόνας στο Twitter

LibyaReview@LibyaReview


LNA airstrike targets GNA militias in Zliten, West Libya.

Ενσωματωμένο βίντεο

Σε 24 ώρες πραγματοποιήθηκε η 63 αεροπορική επιδρομή

M.LNA@MElmalehLNA

In 24 hours the conducted
63 airstrike on and
God bless them , our Libyan airforce .

Προβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο Twitter

Το αεροσκάφος της LNA στοχεύει στις πολιτοφυλακές της GNA Νότια της Τρίπολης

Η Ρωσία

Η Μόσχα δείχνει να προσπαθεί να μαζέψει τις βλέψεις της «συμμάχου» της Τουρκίας για πρωταγωνιστικό ρόλο ως τοποτηρητή στη Λιβύη. Πιο αναλυτικά, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι της προκαλεί μεγάλη ανησυχία μια ενδεχόμενη αποστολή στρατευμάτων από την Τουρκία στη Λιβύη και σημείωσε ότι η συμφωνία ασφαλείας που συνήφθη μεταξύ των δύο χωρών εγείρει πολλά ερωτήματα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο πηγή στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Ερντογάν κατηγορεί τη Ρωσία

«Μέσω της επονομαζόμενης Wagner, εργάζονται πραγματικά ως μισθοφόροι του Χάφταρ στη Λιβύη. Αυτό συμβαίνει, και δεν θα ήταν σωστό εμείς να μείνουμε σιωπηλοί απέναντι σε όλο αυτό. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε μέχρι τώρα, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», είπε ο Ερντογάν, σύμφωνα πάντα με το NTV.

Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης ανακοίνωσε, χθες, ότι επικύρωσε συμφωνία ασφάλειας και στρατιωτικής συνεργασίας ανάμεσα στην Άγκυρα και την Τρίπολη, ανοίγοντας τον δρόμο για ενδεχόμενη τουρκική στρατιωτική βοήθεια.

Η κυβέρνηση της Τρίπολης αντιμάχεται εδώ και μήνες μια επίθεση των δυνάμεων του Χάφταρ που έχουν την έδρα τους στην ανατολική Λιβύη.

Οι  ΗΠΑ
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την Πέμπτη είχε καλέσει τους «εξωγενείς παράγοντες» να σταματήσουν να τροφοδοτούν τη σύγκρουση στη Λιβύη, κάνοντας σχόλιο για τη συμφωνία που εγκρίθηκε τώρα από τη Βουλή της Τουρκίας.

Χρειάζεται νέα απόφαση της Βουλής για να στείλει στρατό

Η συμφωνία ωστόσο δεν δίνει στην Τουρκία το δικαίωμα να στείλει στη Λιβύη μάχιμες δυνάμεις. Σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους, επιτρέπει στις δύο πλευρές να στέλνουν η μία στην άλλη στρατιωτικό και αστυνομικό προσωπικό για αποστολές εκπαίδευσης και επιμόρφωσης.

Προκειμένου να εγκριθεί η ανάπτυξη μάχιμων δυνάμεων στη Λιβύη, η τουρκική εθνοσυνέλευση πρέπει να εγκρίνει μια ξεχωριστή εντολή, όπως το κάνει κάθε χρόνο για την αποστολή στρατιωτών στο Ιράκ και τη Συρία.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης τη στενή συνεργασία Τουρκίας και Λιβύης στους τομείς των πληροφοριών, την καταπολέμησης της τρομοκρατίας, της αμυντικής βιομηχανίας και της μετανάστευσης.