Τρ. Ιούλ 14th, 2020

Λιβύη: Οι φυλές της εκπαιδεύονται και είναι έτοιμες για πόλεμο με την Τουρκία

Ο Σεΐχης Σενούσι αλ-Χαλίκ, αναπληρωτής πρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου των Λιβύων σεΐχηδων και πρεσβύτερων, είπε σε συνέντευξή του ότι μεγάλος αριθμός νέων από τις φυλές της χώρας είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν σε μάχες εάν η Τουρκία καταλάβει πετρελαιοπηγές που ελέγχονται από τις φυλές.

«Έχουμε έναν τεράστιο αριθμό νεαρών ανδρών που είναι έτοιμοι να πολεμήσουν στην περίπτωση τουρκικής κατοχής των εδαφών μας. Εάν πάνε για τις πετρελαιοπηγές, σας διαβεβαιώ ότι θα κατευθυνθούν σε στρατόπεδα κατάρτισης και θα διεξαγάγουμε πόλεμο στις πετρελαιοπηγές. Αυτό δεν είναι ένα [επιθυμητό σενάριο] επειδή δεν θέλω τα πεδία να εμπλέκονται σε πολιτικές αψιμαχίες ή να παρασύρουν το πετρέλαιο στον πόλεμο, διότι αυτό θα είναι επιβλαβές για τους Λίβυους και για εκείνους που είναι σύμμαχοί μας, μεταξύ των Ευρωπαίων και Αμερικανών», είπε ο Αλ-Χαλίκ, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία Sputnik και RIA Novosti.

Ο Σεΐχης Σενούσι αλ-Χαλίκ επιβεβαίωσε ότι η Λιβύη βρίσκεται σε συνομιλίες με την Αίγυπτο ώστε το Κάιρο να εκπαιδεύσει και να οπλίσει τις φυλές της Λιβύης, ώστε να  να αποκρούσουν τις επιθέσεις της Τουρκίας.

«Ναι, είναι αλήθεια αυτό που είπε ο εκπρόσωπος, αλλά βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο. Ταυτόχρονα, ευχαριστούμε την Αίγυπτο για τη θέση της και την ιστορία της μαζί μας», δήλωσε ο αλ-Χαλίκ. Δεν έχει επιτευχθεί ακόμη τελική συμφωνία, αλλά εάν πραγματοποιηθεί κάποια εκπαίδευση, αυτό θα συμβεί σίγουρα στη Λιβύη, δήλωσε.

«Ναι, υπάρχει συντονισμός από την πλευρά της κινητοποίησης, ο οποίος συνεχίζεται προς το παρόν, αλλά μέχρι τώρα, δεν έχουμε καθορίσει την ώρα ή τον τόπο για την εκπαίδευση. Ταυτόχρονα, προσπαθούμε να ξεφύγουμε από την παγίδα εξάπλωσης χάους στις πετρελαιοπηγές. Η ειδική δύναμη κρούσης έχει κινηθεί για να αυξήσει την ασφάλεια των πετρελαιοπηγών και των λιμένων, και μαζί τους ένα μεγάλο αριθμό πολιτοφυλακών από τις φυλές», πρόσθεσε ο αλ-Χαλίκ, όταν ρωτήθηκε για τον συντονισμό Αιγύπτου-Λιβύης στην εκπαίδευση.

Ο Αχμέντ Χούμα, ο δεύτερος αναπληρωτής πρόεδρος του κοινοβουλίου της Λιβύης με έδρα το Τομπρούκ, δήλωσε ότι το κοινοβούλιο θα συνέλθει για να συζητήσει την πιθανή παρέμβαση της Αιγύπτου. Ο Χούμα έχει εκφράσει την πεποίθηση ότι το κοινοβούλιο δεν θα επιτρέψει την παρέμβαση της Τουρκίας.

Οι φυλές της Λιβύης επιθυμούν επανέναρξη συνομιλιών για το πετρελαϊκό πεδίο υπό την αιγίδα της Ρωσίας

Βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για να συνεχιστεί η παραγωγή πετρελαίου στη Λιβύη, δήλωσε ο Σεΐχης Σενούσι αλ-Χαλίκ, προσθέτοντας ότι θα καλωσορίσει τη χορηγία της Ρωσίας στη διαδικασία.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης (LNA), ο οποίος υποστηρίζει τις φυλές της Λιβύης, άρχισε να περιπολεί τις πετρελαιοπηγές και τα λιμάνια στο ανατολικό τμήμα της χώρας για να προστατεύσει τη περιοχή από τυχόν επιθέσεις από ένοπλες ομάδες.

«Ναι, [οι πετρελαιοπηγές και τα λιμάνια] είναι ακόμα κλειστά και το επιβεβαιώνουμε, αλλά αναμφίβολα δεν είμαστε ικανοποιημένοι με αυτό το κλείσιμο. Ελπίζουμε ότι ο διακανονισμός θα επιτευχθεί μέσω διαπραγματεύσεων. Οι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη για να ανοίξουν αυτά τα πεδία και λιμάνια και να ξεκινήσουν τη διαδικασία παραγωγής, και ελπίζω ότι θα είναι υπό την αιγίδα της Ρωσίας. Ελπίζω ότι η Ρωσία θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτό», δήλωσε ο Χούμα.

Το άνοιγμα των αποθεμάτων πετρελαίου της χώρας είναι η προτεραιότητα, αλλά μπορεί να επιτευχθεί μόνο υπό ορισμένες προϋποθέσεις, σημείωσε ο αλ-Χαλίκ.

«Η κύρια προϋπόθεση είναι η απέλαση των τουρκικών δυνάμεων και των μισθοφόρων από τη Λιβύη και η δεύτερη είναι ότι τα χρήματα από το πετρέλαιο θα βρίσκονται στα χέρια εκείνων που μπορούμε να εμπιστευτούμε για να το διατηρήσουμε. Ο τρίτος όρος είναι μια αλλαγή στην ηγεσία της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου [NOC], επειδή ήταν άδική, όπως και στην Κεντρική Τράπεζα της Λιβύης, η οποία έκανε την αλλαγή. Εάν οι όροι, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στη διαχείριση των NOC και της Κεντρικής Τράπεζας και ίση κατανομή του πλούτου μεταξύ όλων στις τρεις περιοχές… πληρούνται, θα ανοίξουμε όλα τα πεδία και τα λιμάνια», πρόσθεσε ο αλ-Χαλίκ.