Πε. Οκτ 22nd, 2020

Μαγιορκίνης: Μπορεί ο κορονοϊός να εξαφανίσει την γρίπη

Σε μία αισιόδοξη εκτίμηση ως προς την πορεία του ιού της γρίπης τον φεινό χειμώνα προχώρησε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την τακτική ενημέρωση για τον κορονοϊό στο Υπουργείο Υγείας, την Παρασκευή.

Όπως σημείωσε ο επιδημιολόγος, «τα μέτρα που λαμβάνονται για τον κορονοϊό έχουν αποτελεσματικότητα και στη γρίπη». Πρόσθεσε, χαρακτηριστικά, πως «το γεγονός ότι εμείς φοράμε σήμερα όλοι μάσκες, δεν μας προφυλάσσει μόνο για τον κορονοϊό, μας προφυλάσσει και για τη γρίπη».

Εξήγησε δε πως «η γρίπη έχει έναν αριθμό αναπαραγωγής γύρω στο 1,3 ενώ ο κορονοϊός, χωρίς τη μάσκα και όπως ήμασταν, ξεκινάει με το 2,5. «Ρίχνοντας» 30% τον κορονοϊό πέφτει ένα σημαντικό ποσοστό, η γρίπη εξαφανίζεται». Ο κ. Μαγιορκίνης επικαλέστηκε σε αυτό το σημείο και το παράδειγμα της Αυστραλίας όπου διαπιστώθηκε πως «δεν είχαν πρόβλημα με τη γρίπη φέτος».

Με το παραπάνω δεδομένο, καθώς και τον «τον μαζικό εμβολιασμό που ετοιμάζεται για τη γρίπη» ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό εκτίμησε πως «δε θα έχουμε κάποιο πρόβλημα φέτος με τη γρίπη». «Θεωρώ ότι η γρίπη φέτος θα είναι σχετικά ήπια. Αυτές είναι οι προβλέψεις», είπε.

Κλείνοντας την απάντησή του επί του θέματος ο καθηγητής επανέλαβε: «Θεωρώ ότι θα έχουμε λιγότερη πίεση από τη γρίπη. Μπορεί να έχουμε και σχεδόν καθόλου, αυτό είναι μια πρόβλεψη, έτσι, πολύ απομακρυσμένη. Αλλά θεωρώ ότι θα έχουμε πολύ λιγότερη έξαρση γρίπης φέτος».

Υπενθυμίζεται πως ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 339 νέα κρούσματα νωρίτερα σήμερα, με την Αττική να συγκεντρώνει τα 164 από αυτά.