18/04/2024

Με 7% αύξηση στα 760-770 ευρώ ο κατώτατος μισθός από 1η Απριλίου

Στο τέλος Απριλίου, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό θα λάβουν από 40 έως 45 ευρώ επιπλέον στον καθαρό μισθό τους, καθώς ο νέος κατώτατος μισθός “κλειδώνει” στα 760-770 ευρώ μεικτά.

Η απόφαση έχει ληφθεί και οι ανακοινώσεις θα γίνουν προς το τέλος της εβδομάδας, ώστε να υπάρξει χρόνος προετοιμασίας από τα χιλιάδες λογιστήρια.

Η αύξηση θα ισχύσει από την 1η Απριλίου ενώ η ποσοστιαία αύξηση θα κινηθεί στην περιοχή του 7%.

Η αύξηση θα είναι αντίστοιχη ουσιαστικά με αυτή που έλαβαν οι συνταξιούχοι, με στόχο να καλύψει σημαντικό μέρος των απωλειών στο εισόδημα από τον πληθωρισμό ο οποίος έτρεξε με 9,3% πέρυσι ενώ προβλέπεται να τρέξει με περίπου 5% φέτος.

Τι σημαίνει το εύρος 760-770 ευρώ στην πράξη;
1. Το εργοδοτικό κόστος (δηλαδή τα χρήματα που θα πληρώνει ο εργοδότης κάθε μήνα μαζί με τις εργοδοτικές εισφορές) θα διαμορφωθεί από τα 932 έως τα 941 ευρώ.

2. Οι καθαρές αποδοχές του εργαζόμενου, όπως προαναφέρθηκε, θα ανέλθουν στην περιοχή των 653 έως 660 ευρώ. Αυτό σημαίνει αύξηση της τάξεως των 40-45 ευρώ στα καθαρά.

Το σύνολο των εργαζομένων που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, θα μπουν πλέον στην διαδικασία να καταβάλλουν και φόρο εισοδήματος, καθώς το αφορολόγητο της φορολογικής κλίμακας δεν θα καλύπτει πλέον το σύνολο του κατώτατου μισθού.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση, θα γίνουν όλες οι προσαρμογές και στα υπόλοιπα μεγέθη που επηρεάζονται από τον κατώτατο μισθό. Το βασικότερο είναι το επίδομα ανεργίας και το επίδομα μητρότητας.