30/09/2023

Με προβλήματα ξεκίνησε το νέο σχολικό έτος σε πολλά σχολεία της Ελλάδας

Στο σχολείο επέστρεψαν σήμερα περίπου 1,5 εκατ. μαθητές Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων, όπου θα πραγματοποιήθηκε ο καθιερωμένος αγιασμός.

Το υπουργείο Παιδείας δηλώνει έτοιμο για την νέα σχολική χρονιά με τα βιβλία ήδη να βρίσκονται στα σχολεία από το καλοκαίρι, ενώ υπενθυμίζεται, ότι το υπουργείο ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη την πρόσληψη 20.558 αναπληρωτών, με τις 16.191 προσλήψεις να αφορούν την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και 4.367 την Δευτεροβάθμια.

Παράλληλα, η ηγεσία του υπουργείου έχει δηλώσει ότι οι πιστώσεις για τις προσλήψεις αναπληρωτών που θα χρειαστούν μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς, είναι ήδη εξασφαλισμένες.

Ωστόσο, πολλά σχολεία ξεκίνησαν με προβλήματα σήμερα (11/09) καθώς δεν έχουν πάρει ακόμα την απαραίτητη έγκριση από τον οργανισμό σχολικών κτηρίων, εξαιτίας προβλημάτων που προκλήθηκαν από τον σεισμό της 19ης Ιουλίου στη Μαγούλα, κρίνοντάς τα ακατάλληλα.

Ποια σχολεία θα παραμείνουν κλειστά

Συνολικά τρία σχολεία στο Αιγάλεω δεν θα ανοίξουν σήμερα:

Το 17ο Δημοτικό σχολείο το οποίο θα συστεγαστεί με το 4ο και 5ο Γυμνάσιο,

Το 7ο Δημοτικό σχολείο το οποίο θα συστεγαστεί με το 4ο Γυμνάσιο

Και το 11ο Δημοτικό το οποίο θα συστεγαστεί με το 20ο Δημοτικό

Σχολεία επίσης δεν θα λειτουργήσουν στο Χαϊδάρι, την Πετρούπολη και το Νέο Ηράκλειο, ενώ πέντε σχολεία παραμένουν κλειστά στο Μενίδι και ένα στους Θρακομακεδόνες.

Ο Δήμαρχος του Αιγάλεω, διαβεβαίωσε τους γονείς πως δεν θα πραγματοποιηθούν απογευματινά τμήματα, όπως φοβόντουσαν νωρίτερα μαθητές και γονείς.

Μετά τον αγιασμό κλείνουν το 1ο και 2ο ΓΕΛ Πετρούπολης

Συγκεκριμένα γονείς, καθηγητές και μαθητές θα κλείσουν τα σχολεία ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση του διευθυντή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κ. Αλεξόπουλου, με την έγκριση του υπουργείου Παιδείας, που αφορά στη συστέγαση του 1ου και του 2ου ΓΕΛ Πετρούπολης, το οποίο θα λειτουργήσει με διπλοβάρδιες, πρωί-απόγευμα.

Ακολουθούν τα κείμενα των γονέων της περιοχής.

Η θέση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Γονέων σχετικά με τα κτιριακά προβλήματα των σχολείων του Δήμου Πετρούπολης:

«Μετά την ανοιχτή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Γονέων, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 3/9, και τις διαδοχικές συσκέψεις που είχαμε με τη Δημοτική Αρχή, τους Συλλόγους Γονέων και τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης, σχετικά με τα προβλήματα που αναδείχθηκαν στις κτιριακές σχολικές υποδομές μετά τον πρόσφατο σεισμό του Ιουλίου πιστεύουμε τα εξής:

Δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν οι ανησυχίες της Ένωσης, καθώς τα περισσότερα σχολικά κτίρια είναι παλιάς κατασκευής, και δικαιώθηκε η συνεχής εδώ και χρόνια απαίτηση, που άλλωστε αποτελεί διαρκές αίτημα της Ομοσπονδίας Γονέων, για τον προσεισμικό έλεγχο όλων των σχολείων και τη συντήρηση των κτιρίων. Αίτημα που απευθύνονταν διαρκώς και στα αρμόδια υπουργεία και στις δημοτικές αρχές.

Επίσης η ελλιπής χρηματοδότηση, εκτός της πλημελούς συντήρησης και της ανυπαρξίας πυροπροστασίας, θέματα που δημιουργούν τεράστια ζητήματα για την ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών, έχει σαν αποτέλεσμα την «αδυναμία» των αρμοδίων να κατασκευάσουν νέες κτιριακές υποδομές στην πόλη, ενώ είναι ΑΜΕΣΑ απαραίτητες.

Τέλος η ύπαρξη μεγάλου αριθμού μαθητών (25-27 μαθητές), στην πλειοψηφία των τμημάτων των σχολείων του Δήμου Πετρούπολης, καθιστά ανεφάρμοστο οποιοδήποτε πιθανό σενάριο αύξησης του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα.

Με αυτά τα δεδομένα και μετά την απόφαση του Δήμου και της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης να μην λειτουργήσει στο κτίριό του το 2ο Γενικό Λύκειο (μετά τον έλεγχο των αρμοδίων υπηρεσιών δηλ. της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου και κλιμακίου της ΚΤΥΠ), ζητάμε τα παρακάτω:

Α. Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε όλες οι σχολικές μονάδες να λειτουργήσουν σε πρωινή βάρδια με όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις (ασφαλή κτίρια, χώροι υγιεινής, προαύλιο)

Β. Να μην εγκριθεί καμία μεταγραφή που θα συμβάλλει στην αποδυνάμωση του 2ου Γελ Πετρούπολης

Γ. Να επιταχυνθούν οι εργασίες μελέτης και επισκευής του κτιρίου του 2ου ΓΕΛ, με διαδιακασίες έκτακτης ανάγκης και εξασφάλισης άμεσης και επαρκούς χρηματοδότησης

Δ. Η όποια βραχυπρόθεσμη λύση επιλεγεί, να εξασφαλίζει την ενιαία λειτουργία του σχολείου δημιουργώντας τα λιγότερα προβλήματα στους μαθητές, από τις λύσεις ανάγκης, αλλά κυρίως να έχουμε σαφές χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης και επιστροφής στην «κανονικότητα» από τη συνέργεια υπουργείου και δήμου

Στ. Όπου απαιτείται, να προβλεφθούν ανάλογες παρεμβάσεις (πχ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις), ενώ για την αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων προσαρμογής θεωρούμε απαραίτητη και την εξειδικευμένη υποστήριξη των μαθητών (πχ. ψυχολόγοι)

Τέλος καλούμε όλους, στο σύντομο χρόνο που απέμεινε ως την έναρξη της σχολικής χρονιάς –γιατί χάθηκε πολύτιμος χρόνος – να επιδιωχθεί κάθε δυνατή συναίνεση, κατανόηση και συνεργατική αλληλεγγύη από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και την εκπαιδευτική κοινότητα.»

Οι κάτωθι γονείς των μαθητών των σχολείων της Πετρούπολης επιζητώντας λύση στο πρόβλημα συστέγασης 1ου-2ου ΓΕΛ Πετρούπολης, που προέκυψε μετά την απόφαση του διευθυντή της β/θμιας εκπαίδευσης Γ’ Αθήνας κ. Αλεξόπουλου με την έγκριση του υπουργείου Παιδείας και διαφωνώντας με τις διπλοβάρδιες πρωί-απόγευμα, διεκδικώντας πρωινή βάρδια σε όλα τα σχολεία της πόλης, αποφασίζουμε να κλείσουμε τα σχολεία την Τετάρτη 11-9-2019 επ’ αόριστον έως ότου συναντηθεί μαζί μας και δώσει λύση η υπουργός Παιδείας κα Κεραμέως.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ

Για τα κτιριακά προβλήματα των σχολείων της πόλης μας

«Μετά την ανοιχτή σύσκεψη της Ένωσης Γονέων στα 3ο – 6ο δημοτικά σχολεία στις 9/9/2019 το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης προχώρησε στα εξής:

Ζητήσαμε τη σύγκλιση έκτακτου – ειδικού Δημοτικού Συμβουλίου από τον Δήμαρχο, με θέμα την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν στη λειτουργία των σχολείων, μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Υπουργείου.

Η δέσμευση του Δημάρχου ήταν ότι το Δημοτικό Συμβούλιο θα συγκληθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες (και σίγουρα ως την Παρασκευή)

Ζητήσαμε άμεση δέσμευση για χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης της πρωινής λειτουργίας όλων των σχολείων

Η απάντηση του Δήμου για χρησιμοποίηση λυόμενων αιθουσών ορίστηκε σε χρονικό ορίζοντα 3 μηνών

Τέλος, ζητήσαμε για λόγους έκτακτης ανάγκης να επιταχυνθούν οι διαδικασίες μελέτης και αποκατάστασης των σημαντικών ζημιών που έχει υποστεί το κτίριο του 2ου Λυκείου

Μετά από αυτά προτείνουμε:

Οι Σύλλογοι Γονέων να οργανώσουν Γενικές Συνελεύσεις και συνεδριάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων, ώστε το θέμα των σχολικών κτιρίων να γίνει υπόθεση όλων μας

Να είναι όλοι οι σύλλογοι σε εγρήγορση και συνεχή επικοινωνία ώστε να έχουμε μαζική παρουσία όταν πραγματοποιηθεί το Δημοτικό Συμβούλιο (θα υπάρξει ενημέρωση) και

Να σχεδιάσουμε δράσεις με τη συμμετοχή γονέων, εκπαιδευτικών και μαθητών

Το δικαίωμα των παιδιών μας στη μόρφωση δεν το διαπραγματευόμαστε!

Η ευθύνη για τα προβλήματα λειτουργίας των σχολείων της Πετρούπολης βαραίνουν αυτούς που αποφάσισαν για εμάς χωρίς εμάς.

Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι να υπάρξει λύση.»

Πρόλαβαν το «πρώτο κουδούνι» τα πέντε από τα έξι σχολεία του δήμου Χαϊδαρίου

Στα κτήρια του 1ου, 5ου και 8ου Δημοτικού θα πραγματοποιηθεί κανονικά ο αγιασμός αύριο, ενώ το 4ο και το 6ο Γυμνάσιο, αν και έτοιμα προς χρήση από τις 16 Σεπτεμβρίου, θα μεταστεγαστούν, μετά από απόφαση της οικείας Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας.

Όπως είναι γνωστό, έξι σχολεία του Δήμου Χαϊδαρίου επλήγησαν από τον σεισμό στις 19 Ιουλίου 2019 και μετά από αυτοψία των Κτιριακών Υποδομών Α.Ε. κρίθηκε ότι έπρεπε να επισκευαστούν πριν δοθούν σε χρήση. Κατόπιν σχετικής ενημέρωσης στις 20 Αυγούστου από την προηγούμενη δημοτική Αρχή, ο εκλεγμένος δήμαρχος Βαγγέλης Ντηνιακός, αν και δεν είχε ακόμη αναλάβει καθήκοντα, είχε συνάντηση με τον υπουργό και τον υφυπουργό Εσωτερικών, καθώς και με την αρμόδια υφυπουργό Παιδείας, με αποτέλεσμα την εξασφάλιση χρηματοδότησης για την επισκευή των σχολικών κτιρίων.

Οι διαδικασίες επισπεύτηκαν, με αποτέλεσμα στις 4 Σεπτεμβρίου να υπογραφεί η σχετική σύμβαση και ξεκίνησε την ίδια ημέρα η επισκευή των σχολείων. Σύμφωνα με την πορεία των εργασιών, σε πέντε από τα έξι σχολεία (4ο Γυμνάσιο, 6ο Γυμνάσιο, 1ο Δημοτικό, 5ο Δημοτικό, 8ο Δημοτικό) οι επισκευές θα ολοκληρωθούν εντός των ημερών και τα σχολεία θα είναι έτοιμα προς χρήση τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου.

Στο ΕΠΑΛ-ΙΕΚ όπου απαιτούνται μεγαλύτερης κλίμακας επισκευές, οι εργασίες θα ξεκινήσουν την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου και σύμφωνα με το δήμο, προβλέπεται στο τέλος του μήνα να παραδοθεί προς χρήση ένα τμήμα του κτιρίου, ικανό για την απρόσκοπτη πραγματοποίηση των μαθημάτων. Σε ό,τι αφορά στη λειτουργία των παραπάνω σχολικών μονάδων, εκτός του 1ου ΕΠΑΛ, ο Δήμος Χαϊδαρίου πρότεινε στις αρμόδιες Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, να πραγματοποιηθεί η έναρξη των μαθημάτων τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου.

Έτσι, σε συνεννόηση με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στο 1ο Δημοτικό, 5ο Δημοτικό και 8ο Δημοτικό, τα μαθήματα θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου. Για το 4ο Γυμνάσιο και 6ο Γυμνάσιο, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αποφάσισε την προσωρινή μεταστέγαση των σχολικών μονάδων ως εξής:

  • 4ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου στο 4ο ΓΕ.Λ. Χαϊδαρίου σε απογευματινή βάρδια.
  • 6ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου στο 5ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου σε απογευματινή βάρδια.

Σε ό,τι αφορά το 1ο ΕΠΑ.Λ. προβλέπεται μεταστέγαση στο 6ο Ε.Κ. Γ’ Αθήνας σε πρωινή βάρδια. Σημειώνεται ότι για το 4ο και 6ο Γυμνάσιο ελήφθη η απόφαση για μεταστέγαση παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις του Δήμου Χαϊδαρίου ότι τα σχολεία θα είναι έτοιμα προς χρήση τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου και γι’ αυτό, ο δήμος έχει ζητήσει από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας να επανεξετάσει τη σχετική απόφαση.