Τρ. Φεβ 25th, 2020

Μεταναστευτικό: Εκταμιεύονται 9,5 εκατ. ευρώ ανταποδοτικών τελών στους Δήμους μετά την απόφαση επίταξης εκτάσεων

Σε συνέχεια της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία η κυβέρνηση επιτάσσει χώρους κυρίως σε νησιά προκειμένου να ανεργεθούν οι νέες κλειστές ελεγχόμενες δομές, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, υπέγραψε απόφαση, με την οποία ορίζονται οι διαδικασίες για την δέσμευση των εκτάσεων.

Οι τοποθεσίες είναι οι κάτωθι:

1. Τοποθεσία Καράβας, Δήμος Δυτικής Λέσβου.

2. Τοποθεσία Κρητικού Λάκος / Ψείρα («17»), Δήμος Χίου.

3.Τοποθεσία Ζερβού (παραπλεύρως υπό κατασκευήν δομής), Δήμος Ανατολικής Σάμου.

Αντίστοιχες δομές, παραπλεύρως υφιστάμενων εγκαταστάσεων, θα δημιουργηθούν και σε Λέρο και Κω, σε εκτάσεις που ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο, ως ακολούθως:

4. Στρατόπεδο Καπετάν Λαζαρή, τοποθεσία Πυλί, Δήμος Κω.

5. Τοποθεσία Λέπιδα, Δήμος Λέρου.

Επιπλέον, με κοινή απόφαση των Υπουργείων Μετανάστευσης και Ασύλου και Οικονομικών, προχωρά η καταβολή ανταποδοτικών τελών στους Δήμους, που επιβαρύνθηκαν με τη φιλοξενία μεταναστών εντός των διοικητικών ορίων τους το 2019.

Συγκεκριμένα, εκταμιεύεται άμεσα το ποσό των 9.491.400 ευρώ, το οποίο προκύπτει από τη χορήγηση 150 ευρώ ανά έτος ανά διαμένοντα στις μονάδες φιλοξενίας. Μάλιστα, το εν λόγω ποσό αποδίδεται στους δικαιούχους Δήμους σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα από τις 20 ημέρες, που όριζε ως περιθώριο η ψηφισθείσα τροπολογία της προηγούμενης εβδομάδας, όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης.

Παρατίθεται παρακάτω ο πίνακας των δικαιούχων Δήμων:

Μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι προχωράει σε επίταξη εκτάσεων, είχαμε σφοδρες αντιδράσεις δημάρχων κυρίως των νησιών Λέσβου, Σάμου, Χίου και Λέρου.

Μάλιστα, το κλίμα που προκλήθηκε οδήγησε σε ναυάγιο της προγραμματισμένης για την Πέμπτη σύσκεψη των τοπικών αρχόντων στο υπουργείο Εσωτερικών.