18/07/2024

Μπακογιάννης: Στο Athens Culture Net χτυπά η καρδιά του πολιτισμού

«Στο Athens Culture Net χτυπά η καρδιά του πολιτισμού. Γιατί ο πολιτισμός έχει μεγαλύτερη αξία όταν προέρχεται από δραστήριους πολίτες που συμμετέχουν ενεργά σε φορείς, ιδρύματα και οργανισμούς με ιδέες και πάνω απ´ όλα, με μεράκι να δουν την Αθήνα πιο εξωστρεφή, ανοιχτή στον κόσμο, ζωντανή» ήταν το μήνυμα του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη  στην πρώτη μετά το καλοκαίρι ολομέλεια των μελών και των συνεργαζόμενων φορέων του Δικτύου Πολιτισμού Δήμου Αθηναίων Athens Culture Net.

«Στην ολομέλεια του δικτύου κάναμε μία συμφωνία. Ο Δήμος, δίπλα σε αυτή τη σπουδαία ομάδα, μαζί τους. Για την Αθήνα που δεν θα είναι υπερήφανη μόνο για την ιστορία της αλλά και για το παρόν και το μέλλον της. Για τη ζωή της με τις νέες τεχνολογίες, τον πολιτισμό, το περιβάλλον» επεσήμανε ο δήμαρχος Αθηναίων.

Στην κατάμεστη αίθουσα του Σεράφειου συναντήθηκαν οι  επικεφαλής και οι εκπρόσωποι των πιο δραστήριων φορέων, οργανισμών και ομάδων πολιτισμού της Αθήνας, 61 μέλη και 47 συνεργαζόμενοι φορείς του Δικτύου, οι οποίοι συζήτησαν με τον Δήμαρχο Αθηναίων ζητήματα δικτύωσης και υποστήριξης, διάδοσης,  ενδυνάμωσης και προώθησης του πολιτισμού στην πόλη μας.

Ο δήμαρχος Αθηναίων είχε έναν άμεσο κι ανοιχτό διάλογο με πολλούς από τους εκπροσώπους. Ενημερώθηκε για τα ζητήματα που τους απασχολούν, ενημέρωσε με τη σειρά του για τις προθέσεις και τις προτεραιότητες του δήμου και τόνισε τη σημασία του πολιτισμού ως μοχλού ανάπτυξης της πόλης και των κατοίκων της.

Στην ολομέλεια συζητήθηκαν θέματα, όπως η αξιοποίηση χώρων του Δήμου αλλά και των μελών του Δικτύου για δράσεις, η ανάγκη προώθησης του ευρύτερου ζητήματος του  ενιαίου εισιτηρίου για χώρους πολιτισμού και μουσεία,  η αποτύπωση και σήμανση των πολιτιστικών φορέων κι οργανισμών πολιτισμού στην πόλη, η διασύνδεση πολιτισμού και περιβάλλοντος, η σύνδεση της Αθήνας με την Ελευσίνα Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021, η επιδίωξη συντονισμού, προβολής και διάχυσης εκδηλώσεων και δράσεων των μελών και φορέων του Δικτύου Πολιτισμού για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 στο πλαίσιο του δήμου Αθηναίων, έτσι ώστε να είναι προσιτά και στους επισκέπτες της πρωτεύουσας, αλλά και στις γειτονιές της πόλης.

Οι συντονιστές του Athens Culture Net, Εριφύλη Μαρωνίτη και Φοίβος Σακαλής, παρουσίασαν επίσης ένα πιλοτικό πρόγραμμα για τον πολιτισμό στις γειτονιές της Αθήνας, το πρώτο μέρος μιας πολύ ενδιαφέρουσας έρευνας για τον πολιτισμό της Αθήνας, που διεξήγαγε ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών μαζί με το Δίκτυο Πολιτισμού σε επισκέπτες από το εξωτερικό κατά την αναχώρησή τους από αεροδρόμιο, καθώς και μία δέσμη κοινών δράσεων για θεματικές Νύχτες, ημερίδες για την διασύνδεση πολιτισμού με το περιβάλλον αλλά και το δημόσιο χώρο ή τη δρομολογούμενη συνεργασία Εθνικού Θεάτρου και Δήμου Αθηναίων.

Τα παλαιότερα και τα νέα μέλη του Δικτύου γνωρίστηκαν μεταξύ τους, αντάλλαξαν απόψεις και στοιχεία για περαιτέρω δικτύωση, συνεργασία και επαφή και η ολομέλεια έληξε σε ενθουσιώδες κλίμα με την προοπτική της συνέχειας στις κοινές βάσεις που τέθηκαν.