Πα. Ιούλ 30th, 2021

Να πουλήσει άδειες γεωτρήσεων σε αρκτικό καταφύγιο άγριας ζωής θέλει η κυβέρνηση Τραμπ πριν αναλάβει ο Μπάιντεν

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ θέλουν να πουλήσουν δικαιώματα για γεωτρήσεις σε παράκτιες εκτάσεις ενός αρκτικού καταφυγίου άγριας ζωής, πριν αναλάβει ο Τζο Μπάιντεν. 

Η αμερικανική κυβέρνηση θα καλέσει αύριο τις πετρελαϊκές εταιρείες να δηλώσουν τα τμήματα εντός του Εθνικού Καταφυγίου Άγριας Ζωής στην Αλάσκα, στα οποία επιθυμούν να κάνουν γεωτρήσεις. Η διακυβέρνηση Τραμπ βιάζεται να εγκρίνει τις σχετικές άδειες επιτρέποντας «αναπτυξιακές δραστηριότητες» σε ανέγγιχτα τοπία, πριν τις 20 Ιανουαρίου που θα ορκιστεί πρόεδρος ο δημοκρατικός νικητής των εκλογών.

Το «άνοιγμα» 1,6 εκατομμυρίων στρεμμάτων γης σε ενεργειακούς κολοσσούς θα είναι το επιστέγασμα των προσπαθειών του Τραμπ να επιτρέψει την υλοτόμηση, τις εξορύξεις και τα λατομεία σε παρθένες εθνικές γαίες – κίνηση με την οποία ο Μπάιντεν διαφωνεί έντονα.

Κατά τη διάρκεια της τετραετούς θητείας του, ο Τραμπ οπισθοχώρησε από 125 περιβαλλοντικές δεσμεύσεις και πολιτικές ενώ δρομολογούνται ακόμα 40 «πισωγυρίσματα». Το 2017, το Κογκρέσο αδειοδότησε γεωτρήσεις σε ένα καταφύγιο που φιλοξενεί δεκάδες χιλιάδες ταράνδους, πολικές αρκούδες και αλεπούδες της Αρκτικής.

Στον αντίποδα των διαμαρτυριών από περιβαλλοντικές οργανώσεις, ο επικεφαλής του Γραφείου Διαχείρισης Γης της Αλάσκα, επιμένει πως αυτή η κλήση για «προτιμήσεις» προς τις πετρελαϊκές εταιρείες φέρνει ένα βήμα πιο κοντά την «πρώτη, ιστορική παραχώρηση γης» σύμφωνα με την ντιρεκτίβα του Κογκρέσου για «ενεργειακή ανεξαρτησία».

Η κυβέρνηση του Τραμπ προωθεί και με άλλους τρόπους την αμφιλεγόμενη πολιτική «ενεργειακής ανάπτυξης», σχεδιάζοντας να υποβαθμίσει ομοσπονδιακούς περιβαλλοντικούς κανόνες μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Πρακτικά επιδιώκει το άνοιγμα του μεγαλύτερου τμήματος του Εθνικού Πετρελαϊκού Αποθέματος στην Αλάσκα σε γεωτρήσεις, και την υιοθέτηση ενός πιο «στενού ορισμού» για το τι συνιστά «απαραίτητο φυσικό περιβάλλον» για είδη υπό εξαφάνιση. Δεν αποκλείεται μάλιστα να χαλαρώσει ακόμα και τους όρους για τον «ακούσιο», έμμεσο θάνατο αποδημητικών πουλιών, εξαιτίας της δράσης κολοσσών του φυσικού αερίου.

Η παράκτια αυτή περιοχή αποτελεί το «σπίτι» για περισσότερα από 270 είδη ζώων, μεταξύ των οποίων είναι οι πολικές αρκούδες της νότιας θάλασσας του Beaufort και οι χήνες του χιονιού.

Ο αντιπρόεδρος του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου, Frank Macchiarola, δήλωσε πως η παρούσα κυβέρνηση μπορεί κινείται μέσα σε ένα πολύ στενό χρονικό πλαίσιο, αλλά επιμένει ότι πολλοί κάτοικοι της περιοχής υποστηρίζουν τις γεωτρήσεις στο καταφύγιο και οι νόμοι του 2017 δίνουν στους αξιωματούχους το απαραίτητο νομικό έρεισμα για να προχωρήσουν. «Η θέση μας είναι πως το Κογκρέσο έδρασε. Η παραγωγή στο Εθνικό, Αρκτικό Καταφύγιο Άγριας Ζωής έχει καθυστερήσει και είναι σημαντική για την ενεργειακή ασφάλεια του έθνους μας».

Οι γηγενείς «Gwich’in» της περιοχής ωστόσο εναντιώνονται. «Οποιαδήποτε εταιρεία σκέφτεται να συμμετάσχει σε αυτή την διαδικασία διαφθοράς θα πρέπει να ξέρει ότι θα είναι υπόλογη στους Gwich’in και τα εκατομμύρια των Αμερικανών που μας στηρίζουν», λέει η εκτελεστική διευθύντρια της επιτροπής τους, Bernadette Demientieff. «Προστατεύαμε από την αρχή αυτή την περιοχή και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε».

Πληροφορίες από Washington Post