Κυ. Ιαν 24th, 2021

Ντεμίρ: Θα υπήρχαν κι άλλοι S-400 στην Τουρκία αν το θέλαμε – Εμείς συνεχίζουμε να εργαζόμαστε στα F-35

Ο επικεφαλής της Αμυντικής Βιομηχανίας της τουρκικής προεδρίας, Ισμαΐλ Ντεμίρ δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι S-400 είναι έτοιμοι να τεθούν σε λειτουργία στην Τουρκία, σύμφωνα με το κανάλι 24TV.

«Οι S-400 είναι έτοιμοι για χρήση, οι ένοπλες δυνάμεις θα αποφασίσουν πότε θα προκύψει τέτοια ανάγκη», ανέφερε ο Ντεμίρ σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

«Ναι, ο Ισμαΐλ Ντεμίρ το ανέφερε σήμερα στην Άγκυρα», δήλωσε η προεδρία της Τουρκίας σε ερώτημα που έθεσε και το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Εξάλλου, ο Ντεμίρ ενημέρωσε ότι οι τουρκικές επιχειρήσεις συνεχίζουν να εργάζονται στο πρόγραμμα ανάπτυξης των μαχητών F-35 των ΗΠΑ, παρά την απόφαση της Ουάσιγκτον να αποκλείσει την Τουρκία από αυτό το πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τον Ντεμίρ, αν η Άγκυρα το επιθυμούσε, «ένα δεύτερο πακέτο S-400 θα ήταν ήδη στην Τουρκία σήμερα». «Αυτό θα συνέβαινε αν είχαμε επιλέξει ένα γρήγορο και εύκολο μονοπάτι, αλλά στοχεύουμε στο μέγιστο. Με τις πληροφορίες που παίρνουμε από την εργασία με τους S-400, σκοπεύουμε να φτάσουμε στο επίπεδο των S-400, δημιουργώντας τα δικά μας συστήματα πυραυλικής άμυνας έως το 2025-2026 «, πρόσθεσε.

Η Ρωσία και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία για την παράδοση αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-400 στην Άγκυρα το 2017. Η Τουρκία ήταν το πρώτο κράτος του ΝΑΤΟ που αγόρασε αυτά τα συστήματα από τη Ρωσία. Η απόφαση της Τουρκίας να αποκτήσει τους S-400 προκάλεσε αντίδραση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ συνολικά. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν τις προσπάθειές τους να αναγκάσουν την Τουρκία να εγκαταλείψει τα ρωσικά συστήματα άμυνας. Τον Οκτώβριο του 2020, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τα συστήματα S-400 παρά την πίεση των ΗΠΑ. Επίσης, απέρριψε τις απειλές κυρώσεων και πρότεινε στις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν επιτέλους να απειλούν την Τουρκία.