Τε. Μαρ 3rd, 2021

Ο άγνωστος νερόμυλος μισή ώρα από το κέντρο της Αθήνας

Υπάρχουν τόσα άγνωστα σημεία δίπλα μας που το μόνο που χρειάζεται είναι διάθεση για εξερεύνηση και λίγος ελεύθερος χρόνος. Τα παράξενα και άγνωστα μέρη της Ελλάδας είναι πολλά και μας εκπλήσσουν συνεχώς.

Για παράδειγμα, γνώριζες ότι υπάρχει ένας νερόμυλος μόλις μισή ώρα από το κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στην Ομόνοια; Και όμως υπάρχει και είναι εκεί από το 1867. Μια βόλτα προς τα εκεί θα σε εκπλήξει και θα σε ενθουσιάσει λόγω την εικόνων που θα δεις. Ο λόγος για τον Μύλο του Ν.Δ., όπως είναι γνωστός στην Αττική. Ένα σημείο με παράξενη ιστορία αλλά και ενδιαφέρουσα.

Ο άγνωστος νερόμυλος μόλις μισή ώρα από το κέντρο της Αθήνας
Ο Μύλος του Ν.Δ. βρίσκεται στο Πικέρμι και δημιουργήθηκε με σκοπό να βοηθήσει στην ενασχόληση των κατοίκων της περιοχής με την αμπελουργία. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Μετά την απελευθέρωση του ελληνικού κράτους, άνθισε στο Πικέρμι η αμπελουργία. Οι κάτοικοι άρχισαν να συγκεντρώνονται εκεί για τον τρύγο και το τομέας άρχισε να εξελίσσεται γρήγορα. Έτσι, στο ρέμα του Βαλανάρη που πηγάζει από το Πεντελικό και δεν σταματάει ποτέ, κατασκευάστηκε η δεξαμενή του Πικερμίου για να εξυπηρετήσει τις αρδευτικές ανάγκες και το πότισμα των χωραφιών στο Ντράφι, ενώ σιγά σιγά γύρω στο 1845 αρχίζουν να οικοδομούνται και οι πρώτοι νερόμυλοι.

Τα κτήματα στην ευρύτερη περιοχή είναι γεμάτα από αμπέλια, ελαιόδεντρα και εσπεριδοειδή, ενώ χτίζονται σιγά σιγά βουστάσια και πτηνοτροφία. Μάλιστα, την ίδια εποχή αρχαιολόγοι επισκέπτονται την περιοχή και ανακαλύπτουν πλούσια και ενδιαφέροντα ευρήματα.

Το 1862 οικοδομείται το πανδοχείο (χάνι) του Σκορδά, που φιλοξενεί περαστικούς και επισκέπτες που έρχονται να θαυμάσουν τα αρχαιολογικά ευρήματα και τον τύμβο του μαραθωνοδρόμου, ενώ διέθετε και στάβλους για τα άλογά τους. Το 1870 φιλοξενεί και το Λόρδο Μάνκαστερ, αμφότερο με τους γραμματείς της αγγλικής και ιταλικής πρεσβείας και της συνοδείας τους. Οι Αρβανητάκιδες απαγάγουν το λόρδο και τη συνοδεία του και ακολουθεί διπλωματικό επεισόδιο, με αποκορύφωμα τη σφαγή στο Δήλεσι. Το χάνι αργότερα δέχεται ως επισκέπτη και το μαρουσιώτη μαραθωνοδρόμο Σπύρο Λούη το 1896 προκειμένου να ξαποστάσει και να πιει ένα ποτήρι κρασί, ρωτώντας να μάθει αν τον έχουν περάσει οι λοιποί διαγωνιζόμενοι.

Δείτε τις εικόνες από τον άγνωστο νερόμυλο, μέσα από το βίντεο του καναλιού Haanity στο Youtube και με την πρώτη ευκαιρία κάντε μια επίσκεψη στο σημείο.