Πα. Αυγ 14th, 2020

Ο Π.Ο.Υ καταρρίπτει τους 10 πιο διαδεδομένους μύθους για τον κορονοϊό

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καταρρίπτει τους μύθους για τον κορονοϊό, όπως ότι μεταδίδεται με κουνούπια και πως το μπάνιο με χλωρίνη προστατεύει από την πανδημία.

Παρόλο που η επιστημονική κοινότητα σημειώνει πρόοδο στην κατανόηση και την αντιμετώπιση του κορονοϊού, ο κόσμος πιστεύει αρκετούς μύθους οι οποίοι μερικές φορές θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί.

Συγκεκριμένα κρούει τον «κώδωνα» του κινδύνου, καθώς ορισμένοι μύθοι απειλούν ευθέως την ανθρώπινη ζωή ή σε μερικές περιπτώσεις βοηθούν στην ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας.

Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις έχουν καταγραφεί δεκάδες κρούσματα από το γεγονός πως οι άνθρωποι πίστεψαν σε αβάσιμες θεωρίες και όχι τους ειδικούς.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Φλόριντα των ΗΠΑ που είναι μια από τις πιο πληγείσες περιοχές στη χώρα, καθώς αρκετοί κάτοικοι δεν εφαρμόζουν τα μέτρα, γιατί πιστεύουν ευρέως διαδεδομένους μύθους.

Ακολουθούν οι 10 πιο διαδεδομένοι μύθοι για την πανδημία του κορονοϊού για τους οποίους προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

1. H κατανάλωση αλκοόλ προσφέρει προστασία

Πρόκειται για έναν επικίνδυνο ισχυρισμό. Η κατανάλωση αλκοόλ όχι μόνο δεν προστατεύει από τον COVID-19 αλλά εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνει την αντίσταση σας έναντι πιθανής λοίμωξης.

Άλλωστε, η ικανότητα του ιού να εισέλθει και να διαδοθεί μέσω του αναπνευστικού συστήματος δεν επηρεάζεται από το αλκοόλ και την εισχώρησή του στο πεπτικό σύστημα. Η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών δεν αντιστοιχεί σε χρήση αλκοολούχων αντισηπτικών για την απολύμανση.

Επίσης, η κατάποση εργοστασιακού οινοπνεύματος είναι πολύ επικίνδυνη και προκαλεί δηλητηρίαση.

2. Πρέπει να φοράτε μάσκα κατά την άθληση

Ενώ μερικοί άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν ότι θα ήταν σκόπιμο να φορούν μάσκα ενώ αθλούνται σε εξωτερικούς χώρους ή κοντά σε άλλα άτομα, αυτό δεν συμβαίνει, αναφέρει ο ΠΟΥ.

Ο ΠΟΥ εξηγεί ότι η χρήση μάσκας κατά την άσκηση «μπορεί να μειώσει την ικανότητα να αναπνέει κάποιος άνετα», ενώ παράλληλα προάγει την ανάπτυξη οργανισμών όταν οι μάσκες βρέχονται από τον ιδρώτα.

«Το σημαντικό προληπτικό μέτρο κατά τη διάρκεια της άσκησης είναι να διατηρηθεί η φυσική απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου από τους άλλους», λέει ο ΠΟΥ.

3. Το ξύδι είναι πολύ αποτελεσματικό

Δεν υπάρχει έρευνα που να δείχνει ότι το ξύδι ή άλλα φυσικά προϊόντα είναι αποτελεσματικά στη θανάτωση ιών και μικροβίων. Ειδικά σε ό,τι αφορά τον COVID-19, το ξύδι δεν διασπά το προστατευτικό στρώμα του λίπους του ιού.

Ο COVID-19 δεν είναι ζωντανός οργανισμός, αλλά μόριο πρωτεΐνης που καλύπτεται από ένα προστατευτικό στρώμα λίπους. Δεν θανατώνεται, αλλά αποσυντίθεται μόνος του. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το απλό σαπούνι ή το απορρυπαντικό είναι η καλύτερη ασπίδα, επειδή ο αφρός διαλύει το λιπώδη στοιβάδα του ιού – γι’ αυτό και πρέπει να τρίψουμε τα χέρια μας για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.

Με τη διάλυση της στιβάδας λίπους, το μόριο πρωτεΐνης διασκορπίζεται και διασπάται από μόνο του.

4. Τα εμβόλια κατά της πνευμονίας προστατεύουν από τον κορονοϊό

Τα εμβόλια κατά της πνευμονίας δεν παρέχουν προστασία έναντι του κορονοϊού. Αντίθετα χρειάζεται το δικό του εμβόλιο και οι ερευνητές προσπαθούν να το αναπτύξουν.

5. Το μπάνιο με χλωρίνη εξουδετερώνει τον κορονοϊό

Το μπάνιο με χλωρίνη δεν μπορεί να εξουδετερώσει έναν ιό, που βρίσκεται μέσα στον οργανισμό. Αντιθέτως, μπορεί μόνο να εξουδετερώσει ιούς που είναι πάνω σε επιφάνειες.

6. Το κράτημα της αναπνοής για 10 δεύτερα χωρίς βήχα ή ενόχληση σημαίνει ότι κάποιος δεν νοσεί

Ο παραπάνω μύθος είναι αρκετά διαδεδομένος σε πολλά σημεία του πλανήτη. Στην πραγματικότητα όμως δεν ισχύει.

Αντιθέτως, ένα άτομο που νοσεί από κορονοϊό ή άλλα αναπνευστικά προβλήματα, μπορεί να έχει την δυνατότητα να κρατήσει την αναπνοή του, δίχως να βήξει ή να έχει ενοχλήσεις. Επομένως, μόνο ο ιατρικός έλεγχος δείχνει την ασθένεια.

7. Ο ιός μεταδίδεται με τα τσιμπήματα εντόμων

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο νέος κορονοϊός μεταδίδεται από οποιοδήποτε έντομο, συμπεριλαμβανομένων των κουνουπιών.

Όπως εξηγεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, «o νέος κορονοϊός είναι ένας ιός της αναπνευστικής οδού, που εξαπλώνεται κυρίως μέσω των σταγονιδίων που δημιουργούνται όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει ή φτερνίζεται, ή μέσω σταγονιδίων σάλιου ή εκροής από τη μύτη.

Για να προστατεύσετε τον εαυτό σας, καθαρίστε συχνά τα χέρια σας με απολυμαντικό με βάση το οινόπνευμα ή πλύνετε με σαπούνι και νερό. Επίσης, αποφύγετε στενή επαφή με καθέναν που βήχει και φτερνίζεται».

8. Το δίκτυο 5G διασπείρει τον κορονοϊό

Οι ιοί δεν μπορούν να μολύνουν τα ραδιοκύματα και πόσο μάλλον το δίκτυο 5G. Παρόλα αυτά, σε πολλές χώρες όπως στην Ελλάδα, μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι γίνεται. Παρόλα αυτά, οι αναπνευστικοί κυρίως ιοί και δε ο κορονοϊός, μεταδίδονται με τους κλασικούς τρόπους.

9. Τα κατοικίδια ζώα μπορούν να μεταδώσουν τον κορονοϊό

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα ζώα συντροφιάς / κατοικίδια ζώα όπως τα σκυλιά ή οι γάτες μπορούν να μολυνθούν με τον κορονοϊό. Ωστόσο, είναι καλό να πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό μετά από επαφή με κατοικίδια.

10. Μένεις μολυσμένος από τον κορονοϊό σε όλη σου την ζωή

Οι άνθρωποι που νοσούν από τον ιό δεν μένουν άρρωστοι εφόρου ζωής, αλλά αντιθέτως θεραπεύονται. Φυσικά, ο ρυθμός ανάρρωσης και εμφάνισης συμπτωμάτων είναι διαφορετικός σε κάθε άνθρωπο, αναλόγως τον οργανισμό του, την ηλικία του κτλ.