Τε. Δεκ 2nd, 2020

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα μείνει μακριά από το Πολυτεχνείο

Δεν πρόκειται να συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ σε πορεία για το Πολυτεχνείο διαμηνύουν πηγές της Κουμουνδούρου , η οποία επιτίθεται στην Κυβέρνηση και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ότι επιδιώκουν να δημιουργήσουν συνθήκες έντασης, με αφορμή τον εορτασμό της επετείου.

Όπως ενημερώνουν πάντως οι ίδιες πηγές, ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ θεωρεί ότι κοινωνικοί φορείς και κόμματα οφείλουν να αποτίσουν φόρο τιμής στη φετινή επέτειο της εξέγερσης του Νοέμβρη, λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικές υγειονομικές συνθήκες της πανδημίας, με ευθύνη απέναντι στην προστασία της δημόσιας Υγείας και της ζωής.

Η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης  φαίνεται να συνοψίζεται σε όσα είπε ο Νάσος Ηλιόπουλος σήμερα στην εφημερίδα Εποχή:

«Δεν δεχόμαστε απαγορεύσεις» αλλά σε κάθε περίπτωση πρέπει φορείς και οργανώσεις να τιμήσουμε το Πολυτεχνείο με απόλυτη ενσυναίσθηση των ειδικών συνθηκών που βρισκόμαστε σήμερα και δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε ή να κάνουμε ότι δεν βλέπουμε.

Δύο άξονες

Πιο αναλυτικά, οι δύο άξονες της γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ είναι:

Το κόμμα θα μείνει μακριά από το Πολυτεχνείο τόσο χωροταξικά όσο και ως προς το ύφος του γιορτασμού. Η Κουμουνδούρου κρίνει ότι προέχει η αυστηρή τήρηση των μέτρων προφύλαξης. Ήδη από τις 6/11 ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει σχετικά με την πορεία του Πολυτεχνείου:

«Είναι προφανές ότι σε μια περίοδο που ο βασικός κανόνας που πρέπει να τηρήσουμε όλοι είναι οι αποστάσεις, ο βασικός κανόνας που πρέπει να τηρήσουμε όλοι είναι το να μη συγκεντρωνόμαστε πολλοί ακόμα και σε ανοιχτούς χώρους.»

Η αξιωματική αντιπολίτευση λέει «όχι» στο πλαίσιο που επιχειρεί να επιβάλει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για τον εορτασμό. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει κάποιου είδους συνεννόηση με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ο κ. Χρυσοχοΐδης εγκαλείται για αυταρχισμό και προκλητική συμπεριφορά. Είναι χαρακτηριστικό ότι ορισμένα στελέχη του κόμματος κάνουν λόγο για «lodkdown στη δημοκρατία». Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει έκκληση στου πολίτες να σπάσουν τις απαγορεύσεις.

Η εκτίμηση της Κουμουνδούρου είναι ότι είναι ότι η κυβέρνηση δια του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη επιχειρεί να εργαλειοποιήσει την επέτειο του Πολυτεχνείου, προκειμένου:

Να αποπροσανατολιστεί η κοινωνία, την ώρα όπου αποδεικνύονται τα ολέθρια λάθη της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της πανδημίας.

Να ενοχοποιήσει την εξ αριστερών αντιπολίτευση ως υπεύθυνη της διασποράς του κορωνοϊού και να την ταυτίσει με τους αρνητές της μάσκας.

Να καλυφθεί με μια ψευδεπίγραφη κατασταλτική νίκη το φιάσκο και η πλήρης αποτυχία Χρυσοχοΐδη, ο οποίος άφησε να διαφύγουν τέσσερις πρωτοκακλασάτοι χρυσαυγίτες, μεταξύ των οποίων, ο υπαρχηγός του Μιχαλολιάκου, Χρήστος Παππάς.

Υπενθυμίζεται, ότι για την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να μην συμμετάσχει σε πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου, είχε προϊδεάσει ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή , όπου ρωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργού Προστασίας Μιχάλη Χρυσοχοϊδη για ματαίωση εφέτος της πορείας του Πολυτεχνείου, δεν εμφανίστηκε αρνητικός.