18/07/2024

Οι 6 λόγοι που νιώθουμε λήθαργο και φούσκωμα μετά το φαγητό. Το έχουμε πάθει όλοι.

Το έχουμε πάθει όλοι. Απολαύσαμε ένα γεύμα, λίγο περισσότερο από ότι έπρεπε.

Και στη συνέχεια αποκτούμε μια πρησμένη κοιλιά και δεν μπορούμε παρά να ξαπλώσουμε. Αυτή η ληθαργική αίσθηση ονομάζεται food coma. 

Μία φορά στο τόσο, είναι πολύ λογικό να μας συμβεί, ωστόσο, αν συμβαίνει πιο συχνά, πρέπει να κοιτάξεις την αιτία αυτής της δυσφορίας σου.

Η επίσημη ονομασία του είναι «μεταπνευστική υπνηλία». Το «κώμα από το φαγητό» είναι το αίσθημα κούρασης και υπνηλίας που νιώθουμε μετά από ένα χορταστικό γεύμα.

Πολλά είναι αυτά που μπορούν να το προκαλέσουν. Σύμφωνα με τους γιατρούς, υπάρχουν 6 αιτίες που πέφτουμε σε food coma, σύμφωνα με το goodhousekeeping:

Τι έφαγες

Οι επεξεργασμένες τροφές, που έχουν πολύ ζάχαρη και οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες μπορεί να κάνουν τα επίπεδα της γλυκόζης να ανέβουν και γρήγορα να πέσουν. Τότε είναι που πέφτεις σε food coma και νιώθεις λήθαργο, ζάλη και ότι δεν μπορείς να σκεφτείς.

Unsplash/freestocks

Το μέγεθος του γεύματος

Έχει σχέση με τις ορμόνες που απελευθερώνει το σώμα. Η γκρελίνη σε κάνει να πεινάς ενώ η λεπτίνη σου λέει ότι χόρτασες. Αν τρως πολύ γρήγορα, το σώμα μπορεί να μην έχει τη δυνατότητα να σε προλάβει. Έτσι, μέχρι να νιώσεις χορτασμένος, έχεις ήδη καταναλώσει μεγάλη ποσότητα και το στομάχι σου είναι γεμάτο. Τότε νιώθεις το φούσκωμα.

Θυροειδής

Δεν παράγεις αρκετή ενέργεια και είσαι ευάλωτος στα πάνω-κάτω της γλυκόζης. Αν έχεις υγιή επινεφρίδια και θυροειδή, το σώμα σου μπορεί να προσαρμοστεί και να επαναφέρει τη γλυκόζη και τα επίπεδα ενέργειας, ώστε να αντέξεις.

Unsplash/Toa Heftiba

Αδύναμη μικροβιοκοινότητα

Αν το περιβάλλον όπου ζουν οι μικροοργανισμοί του σώματός σου ζουν δεν είναι υγιές, μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση των τροφών. Αντίθετα, μια δυνατή μικροβιοκοινότητα μπορεί να μετριάσει την έξαρση των ορμονών.

Αλλεργίες

Πολλοί άνθρωποι έχουν αντιδράσεις σε τροφές που δεν γνωρίζουν και αυτό αυξάνει την κούραση και την εξάντληση.

Unsplash/Toa Heftiba

Έλλειψη θρεπτικών συστατικών

Μπορεί να έχεις έλλειψη βασικών θρεπτικών συστατικών, βιταμινών, σιδήρου, φυτικών ινών κ.α., που μπορεί να σε κάνει να λαχταράς περισσότερο φαγητό.

Αν νιώθεις συχνά κούραση μετά το γεύμα, επισκέψου τον γιατρό σου για να ελέγξεις τον θυροειδή και τις αλλεργίες σου.

Αν να αποφύγεις το food coma, πρέπει να τρως αργά, τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη ή λιπαρά που θα ισορροπήσουν το σάκχαρο στο αίμα. Ακόμη, φρόντισε να περπατάς μετά το γεύμα για να αυξήσεις το οξυγόνο στο σύστημά σου.