21/05/2024

Οι vegan και οι χορτοφάγοι έχουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Οι άνθρωποι που έχουν επιλέξει να βγάλουν το κρέας ή/και τα ζωικά προϊόντα από τη διατροφή τους κινδυνεύουν περισσότερο από το να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο κάποια στιγμή στη ζωή τους, αλλά δεν κινδυνεύουν από καρδιακά επεισόδια, καταγράφει έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που δημοσιεύτηκε στο δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal , εξετάζοντας 48.000 για περισσότερα από 18 χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί, όμως, ότι για όσα περιστατικά εγκεφαλικών επεισοδίων καταγράφηκαν κατά την περίοδο διεξαγωγής της έρευνας, δεν ευθύνεται αποκλειστικά η διατροφή που επέλεξε ο εκάστοτε ασθενής.

Οι διατροφολόγοι ανέφεραν ότι, ανεξάρτητα από τις διατροφικές επιλογές των ανθρώπων, η κατανάλωση ενός ευρέος φάσματος τροφίμων αποτελούσε αδιαμφισβήτητα την καλύτερη επιλογή για την υγεία τους.

Τα πορίσματα της έρευνας

Οι μισοί από τους συμμετέχοντες της έρευνας που συμμετείχαν από το 1993 μέχρι το 2001 ήταν κρεατοφάγοι, οι vegan και οι χορτοφάγοι ήταν 16.000 άτομα, ενώ 7,500 άτομα ήταν pescaterian (δεν είχαν βγάλει από τη διατροφή τους τα ψάρια).

Τους ρωτήθηκαν για τη δίαιτά τους, όταν εντάχθηκαν στη μελέτη ξανά το 2010. Το ιατρικό ιστορικό, το κάπνισμα και η άθληση ελήφθησαν επίσης σοβαρά υπόψιν.

Συνολικά, υπήρχαν 2.820 περιπτώσεις στεφανιαίας καρδιακής νόσου (CHD) και 1.072 περιπτώσεις εγκεφαλικού επεισοδίου – συμπεριλαμβανομένων 300 αιμορραγικών εγκεφαλικών επεισοδίων, οι οποίες συμβαίνουν όταν ένα αδύναμο αιμοφόρο αγγείο εκρήγνυται και αιμορραγεί στον εγκέφαλο.

Οι pescatarians βρέθηκαν να έχουν ένα ποσοστό κοντά στο 13% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων από τους κρεατοφάγους, ενώ οι χορτοφάγοι και οι vegans είχαν 22% χαμηλότερο κίνδυνο.

Όμως, οι vegans και οι χορτοφάγοι είχαν 20% υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι αυτό θα μπορούσε να συνδεθεί με τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12 στον οργανισμό τους, όμως τόνισαν ότι απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να ερευνήσουν το συγκεκριμένο πόρισμα.

Είναι ανθυγιεινές οι vegan διατροφές;

Σε καμία περίπτωση. Ο Δρ. Φράνκι Φίλιπς, μέλος της Βρετανικής Διαιτητικής Ένωσης ανέφερε πώς το ιδανικό είναι ο συνδυασμός τροφίμων. Όμως, δεν σημαίνει ότι οι κρεατοφάγοι κάνουν καλύτερη διατροφή, καθώς μπορούν να ζήσουν με κρέας και πατάτες και να αγνοήσουν τα φρούτα και τα λαχανικά.

Έχει αλλάξει η vegan διατροφή από τότε που πραγματοποιήθηκε το πρώτο στάδιο της έρευνας.

«Πλέον οι χορτοφάγοι μπορούν να απολαύσουν μια γκάμα τροφών που δεν μπορούσαν καν να τα φανταστούν πριν από 10 και 20 χρόνια», εξηγεί στο BBC ο Βρετανός διατροφολόγος.

Σημειώνεται, ότι οι άνθρωποι που τρώνε κρέας, γαλακτοκομικά και ψάρια συνήθως έχουν αρκετή βιταμίνη Β12, που χρειάζονται για την κυκλοφορία του αίματος και την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Ο σίδηρος απορροφάται επίσης λιγότερο από φυτικά τρόφιμα, οπότε εκείνοι που επιλέγουν να μην τρώνε κρέας πρέπει να εξασφαλίσουν ότι περιλαμβάνουν τρόφιμα όπως ψωμί ολικής άλεσης και αλεύρι, αποξηραμένα φρούτα και όσπρια.

Επομένως, η επιλογή του βιγκανισμού πρέπει να συνδυαστεί με την αντικατάσταση του κρέατος και των ζωικών προϊόντων από τρόφιμα που προσφέρουν αντίστοιχα οφέλη στον οργανισμό.