18/07/2024

Παγκόσμια Ημέρα ελευθερίας του τύπου: Στην 107η θέση της παγκόσμιας κατάταξης η Ελλάδα

Στην 107η θέση βρέθηκε η Ελλάδα στη φετινή κατάταξη της διεθνούς μη κυβερνητικής οργάνωσης «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» (RSFRSF), η οποία επί 21 συναπτά χρόνια δημοσιεύει ‘Κατακρημνίζεται χρόνο με τον χρόνο η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα τον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου΄’. Η δημοσίευση γίνεται σήμερα, 3 Μαΐου, στην Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου και το inside story παρουσιάζει πρώτο τα φετινά ευρήματα.

Η Σενεγάλη και η Τυνησία συγκαταλέγονται στις χώρες που υπέστησαν τις μεγαλύτερες πτώσεις στην ετήσια κατάταξη ως προς την ελευθερία του Τύπου που δίνει σήμερα στη δημοσιότητα η μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans frontières, RSF).

Η Νορβηγία καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην κατάταξη, η Βόρεια Κορέα παραμένει στην τελευταία. Η Ελλάδα βρίσκεται στη 107η θέση.

Η Γαλλία ανέβηκε, από την 26η στην 24η θέση. Όμως η «μικρή άνοδος» αυτή εξηγείται «κυρίως από το ότι η κατάσταση χειροτέρεψε αλλού», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κριστόφ Ντελουάρ, ο Γενικός Γραμματέας της οργάνωσης υπεράσπισης της ελευθεροτυπίας και των δημοσιογράφων.

Στην αξιολόγηση για την Ελευθερία του Τύπου, στους σχετικούς δείκτες που παρακολουθούν στην ετήσια έκθεσή τους οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF)η Ελλάδα ανέβηκε μία θέση από πέρυσι (108η), στην 107η μεταξύ 180 χωρών, συγκεντρώνοντας ωστόσο χειρότερη βαθμολογία, όπως αναμενόταν.

Συγκεκριμένα φέτος η Ελλάδα συγκέντρωσε 55,2 βαθμούς για το 2023, ενώ πέρσι, είχε συγκεντρώσει 55,52 βαθμούς.

Ο μοναδικός λόγος που η Ελλάδα ανέβηκε μία θέση ήταν επειδή βρέθηκε πιο χαμηλά το Τσαντ.

H Ελλάδα παραμένει για μια ακόμη χρονιά στον πάτο των χωρών τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και των Βαλκανίων. Μάλιστα, η αμέσως επόμενη χώρα των Βαλκανίων που υπάρχει στη λίστα είναι η γειτονική μας Αλβανία που βρίσκεται όμως σε απόσταση 11 θέσεων, στη θέση 96η της παγκόσμιας κατάταξης.

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα υπογραμμίζουν στην έκθεσή τους ότι η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα έχει υποστεί σοβαρές οπισθοδρομήσεις μεταξύ 2021 και 2023. Αναφέρονται, δε, συγκεκριμένα στο σκάνδαλο υποκλοπών και στις αποκαλύψεις ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε αρκετούς δημοσιογράφους, στις πρακτικές των αγωγών SLAPPs (αγωγές που κατατίθενται από κάποιο ισχυρό πρόσωπο ή οργανισμό ενάντια σε μη κυβερνητικά πρόσωπα ή οργανισμούς, που εκφράζουν κριτική απέναντί τους), ενώ τονίζουν ότι ακόμη πιο ανησυχητικά, η δολοφονία του βετεράνου ρεπόρτερ Γιώργου Καραϊβάζ το 2021 δεν έχει ακόμη λυθεί.