18/04/2024

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Πνευμονίας

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Πνευμονίας (World Pneumonia Day) καθιερώθηκε το 2009, με πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Συνασπισμού κατά της Παιδικής Πνευμονίας για:

  • Να υπενθυμίσει στην κοινή γνώμη, ότι η πνευμονία αποτελεί την κυριότερη αιτία θανάτου για τα παιδιά κάτω των πέντε ετών.
  • Να προωθήσει πρωτοβουλίες για την πρόληψη και τη θεραπεία της πνευμονίας.
  • Να προκαλέσει δράσεις για την καταπολέμηση της πνευμονίας.
  • Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Πνευμονίας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Νοεμβρίου υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (WHO).

Ο Παγκόσμιος Συνασπισμός κατά της Παιδικής Πνευμονίας (Global Coalitition Against Child Pneumonia) δημιουργήθηκε τον Απρίλιο του 2009 από τη σύμπραξη 125 μη κυβερνητικών οργανώσεων, κινημάτων πολιτών και κυβερνητικών οργανώσεων.

Πνευμονία ονομάζεται η προσβολή των πνευμόνων από κάποιον μικρο-οργανισμό (μικρόβια, ιοί, μύκητες, κτλ). Παρότι διάφοροι μικρο-οργανισμοί μπορεί να προκαλέσουν πνευμονία, τα μικρόβια πνευμονιόκοκκος (Streptococcus pneumoniae) και αιμοφιλική γρίπη τύπου β (Haemophilus influenza b) ευθύνονται για το 50% των περιστατικών πνευμονίας.

Τα αιτία της πνευμονίας συνήθως είναι λοιμώδη, δηλαδή μικρόβια εκ των οποίων το κυριότερο είναι ο πνευμονιόκοκκος, ιοί όπως της γρίπης τύπου Α και Β, ο COVID 19, μύκητες κτλ. Οι ιοί προκαλούν διαφορετικού είδους μορφολογίας πνευμονίες από τα μικρόβια που ονομάζονται άτυπες.

Εκτός της αντιμετώπισης με αντιβιοτικά φάρμακα, για τα οποία πρέπει να επιστήσουμε την προσοχή να γίνεται λογική χρήση, η πρόληψη πρέπει να διαδραματίζει κύριο ρόλο στην εποχή μας, καθώς γνωρίζουμε πλέον πολλές πληροφορίες για την μεταδοτικότητα της πνευμονίας. Η λοίμωξη κυρίως μεταδίδεται με σταγονίδια μικρού, πολύ μικρού και μεσαίου μεγέθους. Άρα αποστασιοποίηση από ανθρώπους που παρουσιάζουν συμπτώματα, οι οποίοι πρέπει να απομακρύνονται από τις υποχρεώσεις τους, πλύσιμο χεριών, εμβολιασμός για την γρίπη και τον πνευμονιόκοκκο, όπου υπάρχει ένδειξη, και αναζήτηση πρώιμα ιατρικής βοήθειας πρέπει να είναι αυτονόητα.

Ο ασθενής που πάσχει από πνευμονία συνήθως εμφανίζει βήχα και πυρετό, ενώ μπορεί επίσης να αναφέρει και δυσκολία στην αναπνοή (δύσπνοια). Η βαριά μορφή πνευμονίας μπορεί να είναι θανατηφόρος. Οι πληθυσμιακές ομάδες που βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο για την εμφάνιση πνευμονίας περιλαμβάνουν παιδιά κάτω των πέντε ετών, υπερήλικες, καπνιστές, υποσιτισμένα άτομα και ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς (π.χ. ασθενείς με AIDS).

Όσον αφορά την παιδική πνευμονία, είναι η μοναδική κυριότερη αιτία θανάτου των παιδιών κάτω των πέντε ετών παγκοσμίως, αντιπροσωπεύοντας το 18% των περίπου 6,9 εκατομμυρίων θανάτων παιδιών ετησίως ή περίπου 1,3 εκατομμύρια παιδιά το χρόνο.

Ένα παιδί πεθαίνει από πνευμονία κάθε 25 δευτερόλεπτα, περίπου 3.400 κάθε μέρα. Τα παιδιά που δεν θηλάζουν έχουν 15 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από πνευμονία. Μια καθαρή εστία μαγειρέματος οδηγεί σε μείωση κατά 50% της πιθανότητας εμφάνισης παιδικής πνευμονίας.